skip to Main Content
Spanningen lopen op bij derde stakingsdag Catalaans medisch personeel
Twitter

Spanningen lopen op bij derde stakingsdag Catalaans medisch personeel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De spanningen lopen hoog op bij alweer de derde dag van stakingen van het medisch personeel in Catalonië. Met name in Barcelona is het onrustig en zijn er duizenden doctoren, verplegend personeel maar nu ook brandweerpersoneel, leraren en universiteitsstudenten die meedoen met de demonstraties die afgelopen maandag begonnen zijn.

De sociale druk op de regiopremier Quim Torra neemt steeds meer toe op de derde stakingsdag in Catalonië. Afgelopen maandag begon het medisch personeel van de Servei Català de la Salut (CatSalut) bestaande uit zo’n 10.000 medewerkers in 53 ziekenhuizen, bij 86 eerste hulp posten, 50 sociale gezondheidscentra en 25 centra voor geestelijke gezondheidszorg met een vijf daagse staking tussen 26 en 30 november.

Het gaat ook om 5.700 leden van de vakbonden Metges de Catalunya (MC) en Institut Català de la Salut (ICS) waaronder huisartsen, kinderartsen, tandartsen en gynaecologen. Het medisch personeel heeft op de derde dag steun gekregen van de brandweer die uit solidariteit demonstreert en zelfs in botsing kwam met de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra die met knuppels het brandweerpersoneel moest wegdrijven omdat deze probeerden het parlementsgebouw binnen te komen. Er werd een brandweerman gearresteerd.

Naast doktoren, ander medisch en verplegend personeel en de brandweer voegden zich bij de protesten ook studenten en leraren van de universiteit. Op donderdag wordt een grote actie verwacht waarbij er waarschijnlijk nog meer studenten en leraren die niet alleen van de universiteit zijn zullen meedoen.

Alle demonstranten willen dat de bezuinigingen die ten tijde van de crisis werden ingevoerd opgezegd worden om te voldoen aan de eisen van 2018. Tien jaar na aanvang van de crisis lijkt het volgens veel medisch personeel wel of men nog in 2010 is blijven hangen wat betreft investeringen in de Catalaanse gezondheidsdienst wat de service niet ten goede komt.

7 minuten

Vanuit het Sindicat de Metges geeft men aan dat er een situatie is ontstaan waarbij het niet meer normaal is om te werken. De doktoren willen een maximum van 28 patiënten per dag zodat ze 12 minuten per patiënt de tijd hebben. Op dit moment is dat nog geen 7 minuten en moeten doktoren soms wel meer dan 40 patiënten op een dag zien.

Volgens de doktoren wordt er vanuit het Catalaanse parlement veel beloofd en werden er zelfs verbeteringen opgenomen in de regionale begroting voor 2017 maar in de praktijk is daar niets van te merken en lijkt het erop dat het steeds erger wordt in de publieke gezondheidssector in Catalonië.

De schuldige

De Catalaanse gezondheid is de verantwoordelijkheid van de ERC-partij maar die heeft tot nu toe nog niets gezegd. Eduard Pujol van de JxCAT-partij weet echter wel waar de problemen vandaan komen en hoe deze opgelost kunnen worden. Zoals in de meeste gevallen wordt de schuld gegeven aan Madrid en is de enige oplossing voor het probleem de onafhankelijkheid van Catalonië. Daarnaast vindt Pujol dat de wachtlijsten voor patiënten op dit moment minder belangrijk zijn dan de afscheiding van Spanje. De meeste Catalaanse partijen zijn echter niet blij met deze verklaring.

Deelname

Volgens de syndicaten wordt er door het medisch personeel voor 74% meegedaan aan de stakingen deze week terwijl de regionale overheid in Catalonië (Govern) spreekt van nog geen 39%. De syndicaten zeggen echter dat er in Barcelona door zo’n 78% van het personeel gestaakt wordt, in Gerona 75&, Tarragona 74% en Lerida 68%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Viel daar nou de naam van Quim Torra? Maar we weten toch dat dit een grootheid is waar geen maat op staat, onaantastbaar en direct afstammend van de Messias? En nu op aarde. Daar moeten de Catalanen ongelofelijk dankbaar voor zijn. Totaal ongepast om deze salvador onder druk te zetten!

  1. Rob, de echte Rob, is opgestaan (hint naar de Messias)
   De andere persoon die jouw naam misbruikt zie ik nog maar weinig maar we weten wel wie dat is….
   Als altijd, geweldige reactie!

 2. Ach ja, als je nu het nieuws kijkt, zegt het al genoeg heh.
  Het gaat wel degelijk over de regio. Niet over het landelijke probleem.
  De Catalaanse regio regering doet nog altijd of dat ze een aparte republiek zijn, ze doen nog of ze niets van de centrale regering nodig hebben.
  Maar feit is, dat ze dik een jaar geleden riepen dat de republiek er was, maar nu aantonen dat de republiek zichzelf niet kan bedruipen.
  Er is NERGENS geld voor, niet voor het onderwijs, niet voor de gezondheidszorg, niet voor de politie en brandweer.
  En deze regio wilde de hele wereld laten geloven dat ze het wel zouden redden zonder Spanje en zonder de EU, al dachten ze uiteraard dat ze zo maar even bij de EU konden blijven.

  Lang verhaal kort, de mensen die ons hier op deze site wilden wijsmaken dat het om een Europees of Spaans probleem ging….kijk naar de feiten, kijk naar de beelden, de Catalanen in de bovengenoemde beroepsgroepen, zijn kwaad op hun regio regering en niet op de Spaanse regering! De Catalaanse Indeps partijen houden een begroting tegen die hun regio ook geld zou brengen!!!

  Dus trek nu AUB allemaal je keutel in en ga eens onderhandelen om het goed te regelen voor de hele regio. Dat Torra het hoogste salaris heeft van alle regio presidenten is een gegeven, dat er een niet benoemde ex-president woont in Waterloo in een villa van 4 rooitjes per maand (voor de Vlamingen onder ons, een rooitje was vroeger 1000 gulden en nu dus 1000 euro) dat vinden we allemaal normaal?
  Nou deze in Spanje wonende Hollander vind dat dus niet normaal, en al die mensen hier die nog altijd hun kul verhalen ophangen over de hele Catalaanse zaak, wel of geen crisis gelul…en ga zo maar door. HOU NU EENS OP.
  Laten we gewoon vaststellen dat de dames en heren Indeps het geen ene reet uitmaakt wat er met de Catalaanse bevolking gebeurd, dat er in de publieke sector geen geld is, maakt ze niets uit, zo lang zij hun strijd maar voortzetten. Een strijd die ze niet gaan winnen.
  Mensen die aankomen telkens weer met een Europa opgedeeld in regio´s, die kijken niet verder terug dan zeg ff een eeuw of korter, die kijken naar hun eigen leven.
  In de tijd dat er geen landen waren maar stammen, eeuwen lang dus, sloegen de mensen elkaar dagelijks de kop in, er was nooit vrede en men wilde alleen maar meer en meer en oorlog en oorlog. De mensen die daar naar terug willen, laat die mensen lekker gaan wonen in Afrika, waar stammen elkaar nog dagelijks afmaken om een geit meer of minder!

  Wil je zo graag een opdeling in stammen en regio´s? Wil je dat zo graag, ga dan uit Europa en het even proberen op het continent waar het bewijs ligt dat men daar niet mee om kan gaan.

  Oh ja en voor onze vaste stakker dit weer geneuzel of wat hij het ook maar vind gaat noemen….ga dan eens uit je trotse villa, die er zonder crisis kwam en meng je eens een keer onder de echte mensen, misschien leer je er nog iets van. Namelijk dat het blazen vanuit een hoge toren, zonder enig norm besef of besef van realiteit je niets brengt en zeker niet het respect van andere mensen!

  1. Persoonlijk vind ik dit een grappige reactie, maar of nog veel anderen dat ook denken, betwijfel ik. Eigenlijk wel een beetje langdradig zoals gewoonlijk.

 3. Mag ik de redactie verzoeken om sommige mensen duidelijk te maken dat de reacties in het Nederlands dienen te zijn en dat men ook andere gebruikers hier niet mag uitschelden?
  Voor de rest heb ik reeds eerder gezegd, dat ik op bepaalde mensen domweg niet meer reageer, vandaar dat ik me vriendelijk doch dringend tot de redactie wen.

  1. In Vlaanderen is er een spreekwoord dat zegt: “Wie kaatst moet de bal verwachten !” , en soms zeggen we ook : ” Meester, hij doet het weer !” 🙂 🙂 🙂

 4. Ik ben enorm in de war nu…..
  Ik lees iets over een crisis? Maar er is hier een orakel op Spanjevandaag die ons nu toch al 100 keer heeft uitgelegd dat er helemaal geen crisis is geweest en er ook nooit zal komen? Hoe zit dat nu dan?
  En dan waren er ook nog reacties die zeiden dat deze staking een landelijk probleem was en dat er in heel Europa toch ook tekorten zijn in de zorg? Overigens ben ik dat wel met de mensen eens hoor, maar als ik dit artikel nu goed lees, dan eehh, dan tja, is het dan in dit geval toch niet een probleem van de regio? De regio regering die niet doet wat ze beloven?
  Druk op Torra? Brandweer lieden die proberen het parlement binnen te dringen?
  Dat zouden ze dan toch in Madrid moeten doen als die niet ging om een regio probleem?
  Nogmaals ik ben totaal in de war….? Of toch niet???

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken