20% van de Basken voor onafhankelijkheid País Vasco

20% van de Basken voor onafhankelijkheid País Vasco
Beeld: 123rf

20% van de Basken voor onafhankelijkheid País Vasco

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Volgens een onderzoek van het Sociologisch Onderzoeksbureau van de Baskische regionale overheid is 20% van de Basken vóór onafhankelijkheid van de autonome regio terwijl 34% tegen is, 31% zegt dat dit afhankelijk is van de omstandigheden en 15% geen mening heeft.

De steun van de Basken voor een eigen onafhankelijke regio is na het laatste sociologische onderzoek van het Gabinete de Prospección Sociológica in mei gedaald van 23% naar 20% terwijl het percentage tegenstanders hetzelfde is gebleven met 34% en het percentage van de personen dat zegt dat de onafhankelijkheid afhangt van de omstandigheden gestegen is van 29% naar 31%.

Het hoogste percentage tegenstanders werd geregistreerd in de provincie Álava met 44% tegen, 17% voor en 23% afhankelijk. In Bizkaia is 36% tegen, 19% voor en 31% zegt dat het afhangt van de omstandigheden.

In Gipuzkoa is het hoogste percentage voorstanders te vinden met 24% terwijl 28% nog steeds tegen is en 33% zegt dat dit afhangt van de omstandigheden. 

Vergelijking Catalonië

Twee weken geleden werden de gegevens bekend in de andere autonome regio die streeft naar onafhankelijkheid. Daaruit bleek dat de steun voor de afscheiding van Spanje gedaald is naar 41,9% terwijl het percentage van tegenstanders is gestegen naar 48,8%. Dat onderzoek werd uitgevoerd door het Catalaanse Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), onderdeel van de Catalaanse regionale overheid.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.