20% van de Basken voor onafhankelijkheid País Vasco

20% van de Basken voor onafhankelijkheid País Vasco
Beeld: 123rf

BILBAO – Volgens een onderzoek van het Sociologisch Onderzoeksbureau van de Baskische regionale overheid is 20% van de Basken vóór onafhankelijkheid van de autonome regio terwijl 34% tegen is, 31% zegt dat dit afhankelijk is van de omstandigheden en 15% geen mening heeft.

De steun van de Basken voor een eigen onafhankelijke regio is na het laatste sociologische onderzoek van het Gabinete de Prospección Sociológica in mei gedaald van 23% naar 20% terwijl het percentage tegenstanders hetzelfde is gebleven met 34% en het percentage van de personen dat zegt dat de onafhankelijkheid afhangt van de omstandigheden gestegen is van 29% naar 31%.

Het hoogste percentage tegenstanders werd geregistreerd in de provincie Álava met 44% tegen, 17% voor en 23% afhankelijk. In Bizkaia is 36% tegen, 19% voor en 31% zegt dat het afhangt van de omstandigheden.

In Gipuzkoa is het hoogste percentage voorstanders te vinden met 24% terwijl 28% nog steeds tegen is en 33% zegt dat dit afhangt van de omstandigheden. 

Vergelijking Catalonië

Twee weken geleden werden de gegevens bekend in de andere autonome regio die streeft naar onafhankelijkheid. Daaruit bleek dat de steun voor de afscheiding van Spanje gedaald is naar 41,9% terwijl het percentage van tegenstanders is gestegen naar 48,8%. Dat onderzoek werd uitgevoerd door het Catalaanse Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), onderdeel van de Catalaanse regionale overheid.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.