Search
menu
Search

20% van de Basken voor onafhankelijkheid País Vasco

Oeps ... foto ontbreekt!

20% van de Basken voor onafhankelijkheid País Vasco

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Volgens een onderzoek van het Sociologisch Onderzoeksbureau van de Baskische regionale overheid is 20% van de Basken vóór onafhankelijkheid van de autonome regio terwijl 34% tegen is, 31% zegt dat dit afhankelijk is van de omstandigheden en 15% geen mening heeft.

De steun van de Basken voor een eigen onafhankelijke regio is na het laatste sociologische onderzoek van het Gabinete de Prospección Sociológica in mei gedaald van 23% naar 20% terwijl het percentage tegenstanders hetzelfde is gebleven met 34% en het percentage van de personen dat zegt dat de onafhankelijkheid afhangt van de omstandigheden gestegen is van 29% naar 31%.

Het hoogste percentage tegenstanders werd geregistreerd in de provincie Álava met 44% tegen, 17% voor en 23% afhankelijk. In Bizkaia is 36% tegen, 19% voor en 31% zegt dat het afhangt van de omstandigheden.

In Gipuzkoa is het hoogste percentage voorstanders te vinden met 24% terwijl 28% nog steeds tegen is en 33% zegt dat dit afhangt van de omstandigheden. 

Vergelijking Catalonië

Twee weken geleden werden de gegevens bekend in de andere autonome regio die streeft naar onafhankelijkheid. Daaruit bleek dat de steun voor de afscheiding van Spanje gedaald is naar 41,9% terwijl het percentage van tegenstanders is gestegen naar 48,8%. Dat onderzoek werd uitgevoerd door het Catalaanse Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), onderdeel van de Catalaanse regionale overheid.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?