MENING: Mogen katten in Spanje wel of niet buiten komen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
MENING: Mogen katten in Spanje wel of niet buiten komen?
Beeld: 123rf

MADRID – Naar aanleiding van een artikel in de Nederlandse kranten vragen wij om de mening van de SpanjeVandaag lezers. Juristen stellen in dat artikel dat katten buitenhuis een ecologische ravage aanrichten en dat ze volgens Europese regels ook niet buiten mogen komen. Ben jij het daar mee eens of absoluut niet?

Volgens de juristen is katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan volgens Europese regels voor natuurbescherming illegaal. De huiskat (felix catus) is namelijk voor bijna 370 bedreigde diersoorten een gevaar en is daardoor een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld. De kat staat in Europa zelfs in de top drie van meest schadelijke uitheemse (oorspronkelijk komt de kat uit Afrika) dieren.

Beschermde dieren opzettelijk doden of verstoren is in strijd met de EU-richtlijnen. Katten buiten vrijuit laten terwijl men weet wat voor schade ze aanrichten valt hier ook onder volgens de juristen. Er is geen enkel ander huisdier dat zonder baasje naar buiten gaat dus waarom zou de kat dat wel moeten/mogen doen?.

Volgens de Nederlandse media leven er in Nederland tussen de 2 en 3 miljoen katten (een verschil van 1 miljoen?) in huis en daarnaast nog eens tienduizenden katten op straat. Jaarlijks worden er naar schatting 140 miljoen dieren gedood door katten waarvan het merendeel gebeurt door katten die een eigenaar/baasje hebben.

Volgens de laatst bekende gegevens leven er in Spanje zo’n 20 miljoen huisdieren waarvan 2,7 miljoen katten die ingeschreven staan. Maar je zou bijna kunnen zeggen dat er net zoveel katten op straat leven (als dat niet meer is). Dat zou betekenen dat er in Spanje meer dan 4,5 miljoen katten zouden leven wat nog steeds minder is dan de 5,2 miljoen geregistreerde honden. 

Maar wat is jouw mening … zijn katten een bedreiging voor de in de natuur levende dieren en zouden katten alleen binnen mogen leven? Of zeg je dat dit onzin is en dat katten het recht hebben om de straat op te gaan om te jagen (want dat is wat veel katten doen als ze buiten zijn).

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail [email protected]
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email [email protected]
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.