Duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo (Huesca) boom van het jaar in Spanje

Duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo (Huesca) boom van het jaar in Spanje
Beeld: Carrasca milenaria de Lecina / Arboleuropeo.es

Duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo (Huesca) boom van het jaar in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De boom die is opgenomen in het wapen van Aragón is verkozen tot de Boom van het jaar 2021 in Spanje. We hebben het over de duizendjarige steeneik in de kleine gemeente Lecina-Bárcabo in de comarca Sobrarbe in de provincie Huesca. De ‘Carrasca milenaria de Lecina’ kreeg in totaal 9.930 stemmen en zal Spanje vertegenwoordigen bij de Europese wedstrijd ‘Boom van het jaar 2021’.

De deelnemers konden kiezen uit 11 bomen die verspreid door Spanje te vinden zijn en die allemaal stuk voor stuk een lange geschiedenis en belangrijke betekenis hebben. Uiteindelijk gaat de boom met de meeste stemmen als Spaanse vertegenwoordiging naar de Europese verkiezing ‘Tree of the year 2021’.

Het speciale van de winnaar dit jaar in Spanje is dat de steeneik te zien is in het wapen van de autonome regio Aragón (linksboven). De steeneik (encina) is daarnaast ook het symbool van de Sobrarbe regio in de provincie Huesca want de naam komt immers van ‘Sobre Arbol’ ofwel ‘boven de boom’.

Volgens de legende waren de Jacetanos vanuit San Juan de la Peña naar Aínsa gekomen om dit gebied te heroveren op de Saracenen. Toen de christenen de strijd aan het verliezen waren verscheen er een rood kruis op een eik en toen veranderde het lot van de strijd en veroverde men het dorp Aínsa, gelegen in de Sobrarbe regio.

De ‘Carrasca milenaria de Lecina’ zoals de boom heet in het Spaans is makkelijk te bezoeken want deze bevindt zich bij de ingang van het dorp Lecina (dat bij de gemeente Bárcabo hoort). De route om bij de boom te komen is met speciale borden aangegeven maar is slechts een korte wandeling vanaf de weg of parkeerplaats (zie kaart onderaan).

Andere kandidaten

In totaal waren er dit jaar 11 kandidaten voor de titel die op deze website omschreven worden. Naast de ‘Carrasca milenaria de Lecina’ met 9.930 stemmen gaat het om ‘las Moreras de la Cala del Moral’ (Málaga) met 7.068 stemmen; de pijnboom ‘pino de La Baia’ in Elche (Alicante) met 4.441 stemen; de ‘Garrofera del Bovalar de Alaquàs’ (Valencia) met 4.341 stemmen; de eik ‘Encina Milenaria Subbetica’ (Córdoba) met 2.242 stemmen; de ‘Carbayón de Cornellana’ (Asturië) met 1.371 stemmen; de ‘Magnolia de Santa Rita’ (A Coruña) met 1.027 stemmen; de ‘Quejigo de Júrtiga’ (Granada) met 955 stemmen; de ‘Moral de la Iglesia’ (Salamanca) met 620 stemmen; de ‘Moral de Villoviado’ (Burgos) met 375 stemmen en de ‘Sobreira do Loña’ (Ourense) met 240 stemmen. 

Bekijk hieronder alle 11 bomen in Spanje.

  • boom1
  • boom2
  • boom3
  • boom4
  • boom5
  • boom6
  • boom7
  • boom8
  • boom9
  • boom10

Tree of the year 2021

Tussen 1 en 28 februari 2021 kan iedereen online meestemmen in de verkiezing ‘Tree of the year’ wat een Europese bomen-verkiezing is waar 15 landen aan mee doen, naast Spanje ook Nederland en België. Op 23 april zal dan de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt.

Editie 2020

In de editie 2020 wist de ‘driebenige Spaanse steeneik‘ in Mendaza (Navarra) met 14.456 stemmen de 9e plaats te bereiken. Het is de oudste driebenige steeneik ter wereld. De leeftijd van deze eik wordt geschat op ongeveer 1.200 jaar waardoor hij vrijwel zeker één van de oudste eiken op het hele Iberische schiereiland is. 

De spectaculaire vorm van de boom met een stam die volledig hol is van binnen en alleen op drie grote poten wordt ondersteund, maakt het een zeer populaire boom en het grootste herkenningspunt voor alle inwoners van het dorp. Velen behandelen de boom net als een buurman en gaan wekelijks de berg op om hem te ‘begroeten’ en hem vragen te stellen omdat hij het oudste levende wezen in het dorp is.

In de ‘Tree of the year 2020 editie wist Nederland met de 130 jaar oude beuk ‘Heksenboom’ in Bladel (Noord-Brabant) de 7e plaats te bereiken met 18.452 stemmen. De 223 jaar oude witte paardenkastanje ‘Vrijheidsboom’ in Waret-Las-Chaussée in Wallonië/België wist met 10.942 stemmen de 15e plaats te halen.

De ‘Tree of the year 2020’ werd uiteindelijk de 350 jaar oude grove den ‘bewaker van het gezonken dorp’ in Chudobín in de Republiek Tsjechië. Deze boom wist 47.229 stemmen te krijgen en daarmee de eerste plaats te halen.

Lokatie van de Steeneik in Lecina-Bárcabo (Huesca)

Ga naar de inhoud