menu: rubrieken, zoeken & meer

Acht van de tien inwoners Spanje wil strengere corona-maatregelen voor niet-gevaccineerden

Acht van de tien inwoners Spanje wil strengere corona-maatregelen voor niet-gevaccineerden
Beeld: Canva

Acht van de tien inwoners Spanje wil strengere corona-maatregelen voor niet-gevaccineerden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit de barometer van DYM Market Research blijkt dat 78,5% van de inwoners van Spanje voorstander is van meer en strengere corona-maatregelen voor niet-gevaccineerde personen. Onder deze strengere maatregelen zou ook een toegangsverbod in bepaalde gesloten ruimtes, zoals bars en restaurants, moeten komen voor personen die zich niet willen laten vaccineren.

Op het moment van schrijven is 89,2% van alle inwoners van Spanje van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd, dat zijn 37,58 miljoen personen. Maar er zijn ongeveer 4 miljoen personen die zich (nog) niet hebben laten vaccineren en dat wellicht ook nooit (vrijwillig) willen doen. Aangezien Spanje geen vaccinatieplicht heeft vinden acht van de tien ondervraagden dat niet-gevaccineerden minder vrijheid horen te hebben dan de gevaccineerden.

91,1% van de deelnemers aan dit onderzoek zegt dat ze volledig is gevaccineerd. In de groep 18-35 jaar is dat 85,3%, 36-45 jaar 90,6%, 46-65 jaar is dat 91,8% en bij de groep 66-75 jaar is dat 95,9% dat aangeeft gevaccineerd te zijn. Van het aantal personen dat aangeeft niet-gevaccineerd te zijn is 20,4% man en 14% vrouw.

83,3% van de deelnemers aan het onderzoek die bij de laatste verkiezingen heeft gekozen voor de socialistische PSOE-partij zegt het eens te zijn met strengere corona-maatregelen voor niet-gevaccineerden. Dat is 81,9% bij de conservatieve PP-partij, 82,4% bij de linkse Unidas-Podemos partij, 82,7% bij de liberale Ciudadanos-partij en slechts 63,9% bij de extreemrechtse VOX-partij.