IKEA en Leroy Merlin verkopen meer zonnepanelen vanwege hoge energieprijzen en kans op black out

IKEA en Leroy Merlin verkopen meer zonnepanelen vanwege hoge energieprijzen en kans op black out
Beeld: Freepik

IKEA en Leroy Merlin verkopen meer zonnepanelen vanwege hoge energieprijzen en kans op black out

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het is inmiddels wel duidelijk dat de energieprijzen in heel Europa en dus ook Spanje enorm hoog zijn op dit moment. En dus wordt er door veel mensen ook in Spanje gezocht naar alternatieve manieren om elektriciteit op te wekken. En de meest logische zijn dan de zonnepanelen waarvan de verkopen de laatste maanden enorm zijn gestegen.

Twee grote aanbieders van zonnepanelen zijn de meubelgigant IKEA en de bouwmarkt Leroy Merlin. Beide ketens spreken over een stijging van bijna 100% in verkopen van zonnepanelen in Spanje. Daarbij heeft de keuze van de meeste kopers dus niet zozeer te maken met iets terug doen voor het klimaat en het milieu maar meer om de eigen uitgaven te beperken.

Maar niet alleen de hoge energieprijzen zorgen voor een grote interesse in zonnepanelen bij deze twee verkopers, ook de grote verwachte stroomuitval bij een black out heeft ervoor gezorgd dat veel inwoners van Spanje zijn gaan nadenken om zelfvoorzienend te worden of in ieder geval ‘iets’ achter de hand te hebben wanneer de elektriciteit uitvalt.

Naast de zonnepanelen worden ook veel kleine zonnekits om verlichting en koelkast en vooral de smartphone bij een ‘apagón’ te laten werken verkocht. IKEA is pas laat in 2021 begonnen met de verkoop van zonnepanelen in Spanje maar de vraag naar ‘placas solares’ is enorm gestegen. Ook de bouwmarkt Leroy Merlin verkoop naar eigen zeggen veel meer zonnepanelen en zonnekits dan in 2020 en 2019. 

95% van de installaties die worden uitgevoerd vinden plaats op losstaande woningen of rijtjeshuizen in Spanje, een land waar veel mensen in appartementen en flats wonen. Volgens deze website heeft een gemiddeld huishouden een standaardinstallatie van 3,5 kilowatt (KW) nodig. 

De prijs voor deze installatie ligt tussen de 3.000 en 5.000 euro inclusief btw en maakt een besparing mogelijk tussen 30% en 50% van de elektriciteitsrekening. De gemiddelde terugverdientijd van een dergelijk zonnepaneel-systeem is acht jaar, wat kan oplopen tot vijf jaar als de overheid financiële hulp geeft terwijl de gebruiksduur tussen de 30 en 35 jaar is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.