menu: rubrieken, zoeken & meer

Paniek om omicron-variant maar nog geen gevallen gemeld in Spanje

Paniek om omicron-variant maar nog geen gevallen gemeld in Spanje
Beeld: Canva

Paniek om omicron-variant maar nog geen gevallen gemeld in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is paniek in de wereld vanwege de nieuwe, gevaarlijke en besmettelijke variant van het coronavirus waar waarschijnlijk de huidige vaccins van Pfizer. Moderna, AstraZeneca en Janssen niet tegen beschermen. Daarom neemt Europa en de wereld maatregelen om het ‘gevaar’ uit Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen te weren. Want niemand zit te wachten op een nieuwe agressieve corona-variant rond de drukke kerstdagen. Terwijl er in Europa al circa 20 besmettingen zijn gemeld, heeft Spanje nog geen omicron-besmettingen.

In slechts enkele dagen tijd nadat de omicron-variant afgelopen dinsdag werd ontdekt, is er paniek in de wereld en Europa en nemen alle landen extra maatregelen om vluchten en reizigers uit Afrikaanse landen te weren vanwege de nieuwe corona-variant omicron. Of dat nu terecht is of niet en of al deze maatregelen gaan helpen is nog maar de vraag maar feit is dat men niet zit te wachten op een mutatie die agressiever en besmettelijker lijkt te zijn.

Terwijl men in Spanje nog geen enkele omicron-besmetting gemeld heeft, werd op zondag in Nederland bevestigd dat daar 13 personen besmet zijn met de Afrikaanse-variant van het coronavirus. Nederland volgde op België waar een besmette vrouw werd gemeld, de eerste omicron-besmetting binnen de Europese Unie. Maar ondertussen zijn er ook besmettingen gemeld in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Tsjechië en Denemarken. Dat omicron ook gaat voorkomen in Spanje is praktisch zeker.

Spanje heeft al aangegeven vanaf dinsdag alle vluchten uit Zuid-Afrika en Botswana te gaan annuleren terwijl alle reizigers afkomstig uit Hoog Risico landen, te weten Botswana, Swaziland, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe, ook als ze gevaccineerd zijn een negatieve PCR-test uitslag van maximaal 72 uur moeten laten zien bij aankomst in Spanje.