skip to Main Content

De decemberregens van 2010 verzekeren de bevloeiing voor 3 jaar op Gran Canaria

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: Hans Camps

GRAN CANARIA – (Hans Camps) De neerslag in december 2010 in de zuidwestelijke kom van Gran Canaria verzekert de bevloeiing van  de landbouw voor de komende drie jaar. De stuwmeren op het Eiland bevatten 30.7 miljoen m³ tegenover de 25 miljoen m³ welke men in november 2010 telde.  In het geval van La Aldea, inclusief alles wat zich heeft verzameld in de stuwmeren van deze plaats, is voldoende water voor de komende vier jaar, aldus José Luis Guerra, beheerder van  Consejo Insular de Aguas (Waterschap), een afdeling van het Eilandbestuur van Gran Canaria. Het water in stuwmeren Chira en Las Niñas loopt over naar het stuwmeer van Soria en verslaat het record van 2009.

De overvloed aan neerslag in december is te zien aan de vijf miljoen m³ welke is verzameld in alle stuwmeren gezamenlijk. Al aan het begin van de winter zijn de stuwmeren van La Cueva, Las Niñas en Chira nu al vol en laten hun water overlopen naar Soria, dat ook het niveau van 2009 begint te verslaan. Om precies te zijn heeft Soria momenteel 11,2 miljoen m³ opgevangen terwijl er in december 2009  tien miljoen m³ verzameld werd.

Bovendien bereikt de inhoud van dit stuwmeer een hoogte van 86,80 meter, terwijl de maximum hoogte van het waterpeil 120 meter is. Als het in de komende maanden net zo genereus regent, laat het Consejo Insular de Aguas  weten, dat Soria dan de maximumcapaciteit van 1991 bereikt met 12,5 miljoen m³.

Het is  bijna twintig jaar geleden, dat het stuwmeer met de grootste inhoud op het Eiland een waterpeil bereikte met een hoogte van 89m meter na twee regenrijke winters.

In het geval van la Aldea zijn ook de stuwmeren van Ayagaures, Gambuesa en El Mulato geheel gevuld geraakt, evenals die van Siberio, Caidero de Las Niñas  en El Parralillo die eveneens tot de rand toe gevuld zijn en daarmee hun maximumcapaciteit hebben bereikt, waarbij de twee eerstgenoemden aan het begin van deze week zullen gaan overlopen.

Het hemelwater heeft er niet alleen voor gezorgd, dat de stuwmeren in het Zuidwesten van Gran Canaria gevuld zijn geraakt, maar is ook het grote waterreservoir wat is aangelegd bij Llanos de Sequero, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana,  ten goede gekomen. Deze infrastructuur voor wateropslag van de comunidad de regantes (irrigatie-gemeenschap) in de kom van de Tirajanas, is pas een paar maanden geleden in gebruik genomen en telt nu een watervoorraad voor 4.000 uur bevloeiing.

Vicente Santana, voorzitter van de Tirajaanse irrigatie-gemeenschap, merkte kort voor Kerstmis 2010 op, dat het waterreservoir nu 3.000 uur water heeft ingenomen; een inname, welke een extra garantie is voor de bevloeiing van de landbouwproducten in het gebied.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend