skip to Main Content
Madrid zet 2.000 agenten in om terroristische aanslagen tijdens oudejaarsavond te voorkomen

Madrid zet 2.000 agenten in om terroristische aanslagen tijdens oudejaarsavond te voorkomen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Dé plaats in Spanje om oud op nieuw te vieren is de Puerta del Sol, hartje centrum Madrid. Het is niet alleen het middelpunt van de hoofdstad van Spanje maar ook het 0km punt van het hele land. Het is dit plein waar op 31 december duizenden mensen bijeenkomen om de klok boven het gemeentehuis te bekijken en daarna op elke klokslag een druif te eten en cava te drinken om het nieuwe jaar in te luiden. Dit jaar zullen er meer dan ooit veel politieagenten in uniform en in burger aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat Madrid geen Nice of Berlijn wordt.

De Puerta del Sol is op oudejaarsavond het middelpunt van alle aandacht in Spanje want het is dit plein en de klok boven het gemeentehuis waar bijna iedereen in Spanje naar zit te kijken. Niet alleen thuis voor de televisie tijdens de “campanadas” uitzendingen op zo’n beetje alle kanalen maar ook op het plein zelf zullen traditiegetrouw duizenden mensen aanwezig zijn om een nieuwjaarsfeestje te vieren met druiven, cava en verkleedpartijen.

Politie

De Spaanse politie is echter in uiterste staat van paraatheid en de gemeente Madrid wil koste wat kost een terroristische aanslag voorkomen. Het zal weliswaar compleet onmogelijk zijn om met een auto of vrachtwagen dichtbij de mensenmassa te komen dus dat zal niet het probleem zijn maar duizenden mensen op de been is altijd een risico. Net zoals elk jaar gaat het plein pas open als de politie alles gecontroleerd heeft op de aanwezigheid van bommen of andere verdachte zaken.

Controles

Het plein zelf is al uren voordat het feest gaat beginnen hermetisch afgesloten waarna als het plein weer open gaat voor het duizendkoppige publiek iedereen gecontroleerd wordt. Daarbij vraagt de politie om geduld van de mensen aangezien dat een langzaam proces kan zijn. Iedereen wordt ook aangeraden om op tijd aanwezig te zijn want er is tevens een maximaal aan mensen vastgesteld om te voorkomen dat er problemen ontstaan en vol=vol. Daarnaast wordt gevraagd geen rugzakken of andere grote tassen mee te nemen want dat is altijd verdacht bij de politie.

Uniform en in burger

In totaal heeft de gemeente meer dan 2.000 agenten klaar staan om ervoor te zorgen dat alles zonder problemen verloopt. Er zullen niet alleen agenten in uniform aanwezig zijn maar ook veel agenten in burgerkleding die tussen het publiek zullen rondlopen om daar een oogje in het zeil te houden. Daarnaast staan ook honderden brandweereenheden klaar om in actie te komen indien nodig en is ook het ambulance- en ziekenhuispersoneel in uiterste staat van paraatheid.

Terrorisme alarm

Zoals bekend heeft Spanje nog steeds een terrorisme alarm niveau 4, het op een na hoogste. De autoriteiten willen nog niet overgaan naar niveau 5 aangezien er geen concrete aanwijzingen zijn van geplande aanslagen op Spaans grondgebied. Mocht dat echter wel gebeuren dan kan de overheid in niveau 5 het leger inzetten en zal men dus niet alleen politie maar ook militairen op straat gaan zien, iets wat men wil voorkomen in Spanje. Mocht het echter zover komen dan is het leger er klaar voor en zijn er duizenden militairen die tot actie kunnen overgaan – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken