De beste ziekenhuizen van Spanje

De beste ziekenhuizen van Spanje
Beeld: Adobe Stock
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Zoals bekend heeft Spanje twee verschillende typen gezondheidszorg, te weten publiek en privaat. De publieke gezondheidszorg is voor iedereen die over een Seguridad Social nummer beschikt gratis (al betaal je er wel voor) te gebruiken. De privaat zorg is voor diegene die een particuliere zorgverzekering heeft afgesloten. Beide systemen hebben hun eigen ziekenhuizen.

Jaarlijks publiceert het ‘Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada’ een lijst met daarop de 10 beste ziekenhuizen van Spanje. Dit jaar werd de lijst voor het vijfde jaar geplaatst en voor het vijfde jaar op rij wist hetzelfde ziekenhuis in Madrid de lijst aan te voeren.

Van de top 10 zijn praktisch alle ziekenhuizen in Madrid (5) of Barcelona (4) te vinden met uitzondering van een ziekenhuis in Valencia. Het beste ziekenhuis van Spanje is volgens deze lijst Fundación Jiménez Díaz in Madrid. Op de tweede plaats staat het Hospital Clinic in Barcelona gevolgd op de derde plaats Hospital Universitario La Paz in Madrid. De rest van de top 10 is als volgt:

  • 4. Hospital Gregorio Marañon (Madrid)
  • 5. Hospital Quirón Salud (Madrid)
  • 6. Hospital Vall d’hebron (Barcelona)
  • 7. Hospital Universitario Clinico San Carlos (Madrid)
  • 8. Hospital Universitari i Politecnic La Fe (Valencia)
  • 9. Centro Medico Teknon (Barcelona)
  • 10. Hospital Quirón Salud (Barcelona)

Ziekenhuizen

In heel Spanje zijn volgens de Catálogo Nacional de Hospitales (PDF) van het Ministerio de Sanidad Consumo y Bienestar Social 806 ziekenhuizen te vinden. Daarvan zijn er 78 van de (sociale zekerheid) Seguridad Social, 193 van een Autonome regio (comunidad Autónoma), 314 privaat met winstoogmerk (privado no benéfico), 64 privaat zonder winstoogmerk (privado benéfico), 59 privaat (kerk), 10 privaat (Rode Kruis), 35 publieke instellingen en 16 ziekenhuizen van gemeenten. Er zijn ook 3 ziekenhuizen van defensie en 17 ziekenhuizen van MATEP (Mutua de Accidentes de Trabajo y Enfermedades Profesionales).

LEESTIP: Gezondheidszorg in Spanje

Over het algemeen zijn 40,4% van de ziekenhuizen publiek (públicos civiles), 41,6% privaat met winstoogmerk (privados con animo de lucro) en 15,3% privaat zonder winstoogmerk (privados sin animo de lucro). 

Van het geheel zijn 213 ziekenhuizen te vinden in Catalonië, 112 in Andalusië, 83 in de Madrid regio, 64 in de Valencia regio, 42 in Baskenland en 38 op de Canarische Eilanden. 

Al deze 806 ziekenhuizen bij elkaar opgeteld hebben de beschikking over 158.292 bedden voor patiënten. De meeste bedden zijn te vinden in de publieke sector (66,4%) gevolgd door de private ziekenhuizen met respectievelijke 19,9% en 12,5%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.