menu: rubrieken, zoeken & meer

Herinnering: Vanaf 29 december verplichte PCR-test om Nederland binnen te komen

Herinnering: Vanaf 29 december verplichte PCR-test om Nederland binnen te komen
Beeld: Freepik (aangepast)

Herinnering: Vanaf 29 december verplichte PCR-test om Nederland binnen te komen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Nederlandse kabinet heeft op woensdag 23 december bekend gemaakt dat alle reizigers die vanuit een risicoland met het vliegtuig, bus of trein naar Nederland reizen verplicht een negatieve PCR-test uitslag moeten laten zien die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen moet zijn. Dat geldt voor alle risicolanden waaronder dus ook Spanje. Dit is een herinneringsoproep.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft op woensdag 23 december bekend gemaakt dat er vanaf dinsdag 29 december 2020 om 00.01 uur een negatieve PCR-test-eis zal gelden om Nederland binnen te mogen komen. 

Deze PCR-test-eis geldt voor alle reizigers, dus buitenlanders en Nederlanders, die uit een risicoland naar Nederland reizen met het vliegtuig, met de bus of met de trein. 

Als je in Nederland een PCR-test en/of sneltest wilt laten doen vóór je vertrek naar Spanje, dan kun je o.a. terecht bij spoedteststraat.nl met drie testlocaties, een bij Sschiphol en een twee in Bunnik. Bezoek de website voor meer informatie.

Aangezien voor Nederland praktisch de hele wereld een risicoland is (reisadvies oranje of rood) geldt dit dus voor alle vliegtuig-, bus- en treinpassagiers en dus ook voor de reizigers die vanuit Spanje naar Nederland reizen. Dit geldt NIET voor reizigers die met eigen vervoer zoals auto, motor of camper reizen.

De PCR-test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen zijn en moet logischerwijze een negatief resultaat hebben. De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Spaans of Nederlands zijn en moet bepaalde informatie bevatten en geldt voor reizigers vanaf 13 jaar. MEER INFORMATIE (Rijksoverheid.nl).

LEESTIP: Waar kun je in Spanje een PCR-test laten afnemen

Daarnaast krijgen alle reizigers opnieuw het aanvullende en dringende advies (dus geen verplichting) om na thuiskomst ook 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reizigers die op de plaats van vertrek geen negatief PCR-test resultaat kunnen laten zien mogen niet aan boord van het vliegtuig. Na aankomst in Nederland zullen de reizigers nogmaals gecontroleerd worden en vinden er op het vliegveld op basis van steekproeven screenings plaats.

In principe doet Nederland dus nu precies hetzelfde als Spanje waar sinds 23 november al een PCR-test-eis geldt. In Spanje mag je het land binnenkomen met een negatieve PCR-test of een TMA-test.

ATTENTIE: De zogenaamde LAMP-test (loop-mediated isothermal amplification) ook wel RT-LAMP test genoemd, wordt in Spanje niet uitgevoerd dus deze is ook niet te doen om te voorkomen dat je twee tests (PCR en antigeen) moet laten uitvoeren.