menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (62)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (62)
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (62)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

350.000 corona-vaccins een dag later in Spanje vanwege logistieke fout in België

MADRID – In principe stond gepland dat op maandag er vanuit het logistieke centrum in België van Pfizer er 350.000 corona-vaccins zouden arriveren in Spanje. Maar vanwege een fout bij de logistiek in het Belgische Puurs is er een vertraging ontstaan waardoor de 350.000 corona-vaccins die elke week vanuit België naar Spanje verstuurd worden niet op maandag maar op dinsdag 29 december zullen aankomen. Het gaat om de eerste lading van 3650.000 corona-vaccins  van Pfizer/BioNTech die gedurende 12 weken elke week op maandag in Spanje moeten arriveren om de verspreiding van het totaal van 4,5 miljoen corona-vaccins dat de Europese Commissie aan Spanje heeft gegeven te voltooien. Op zaterdag kwam de eerste kleine lading van 9.750 Pfizer vaccins aan in Spanje en op zondag begon men in Spanje met het vaccineren van de eerste groep personen.

Na Madrid nu ook Britse corona-mutatie gevallen bekend in Andalusië

SEVILLA – In Madrid werden de eerste vier gevallen gedetecteerd voor wat betreft de zogenaamde Britse corona-mutatie. In Madrid worden er nog drie andere gevallen onderzocht maar de Britse mutatie-variant van COVID-19 is nu ook in Andalusië gevonden. De regionale gezondheidsautoriteiten hebben geinformeerd dat er vijf gevallen gemeld zijn van de virusmutatie SARS-COV-2 VUI 202012/0. Het gaat om vijf personen die recent vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Andalusië zijn teruggekeerd. Verder worden nog vier andere besmettingsgevallen onderzocht om te kijken of daar ook sprake is van de Britse mutatievariant van COVID-19.

Horeca om 18 uur en winkels om 20 uur dicht op Mallorca

PALMA – De regionale overheid van de Balearen eilanden heeft nieuwe corona-maatregelen genomen die op dinsdag in zullen gaan. Het gaat met name om het eiland Mallorca waar de bars en restaurants vanaf dinsdag 29 december om 18 uur dicht moeten. Dat wil zeggen, de terrassen moeten opgeruimd worden want in het interieur mocht al sinds 17 december niemand meer zijn. Winkels moeten om 20 uur sluiten en de avondklok blijft gehandhaafd op 22 uur, ook met Oud op Nieuw. LEES VERDER.

Kerstverlichting uit om 20 uur op de Balearen

PALMA – Vanaf 29 december gelden nieuwe coronaregels voor de Balearen eilanden en met name voor Mallorca. Zo moet alle horeca om 18 uur sluiten en zullen de winkels op 20 uur hun lokalen dicht moeten doen. Om 22 uur begint net zoals voorheen de avondklok die tot 6 uur duurt. Daarom vraagt de regionale overheid aan alle gemeenten op de eilanden om de kerstverlichting om 20 uur ‘s avond uit te doen. Tussen 20 en 22 uur zullen er nog maar weinig mensen op straat zijn en vanaf 22 uur in theorie niemand meer.

Hoopgevend bericht minister: einde pandemie in Spanje na de zomer 2021

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa die samen met Fernando Simon de boegbeelden van de pandemie-crisis in Spanje zijn geworden, heeft op maandag aangegeven dat hij voorspelt dat na de zomer 2021 een einde is gekomen aan de pandemie in Spanje. Volgens zijn voorspelling zal tegen die tijd 70% van de Spaanse bevolking immuun zijn dankzij de miljoenen corona-vaccins die door Spanje en de Europese Commissie gekocht zijn. Uiteraard gaat het om een voorzichtige voorspelling wat altijd nog kan veranderen.

Europese Unie gaat gevaccineerde personen registreren

MADRID – De Europese Unie zal een register bijhouden van alle EU-inwoners die wel gevaccineerd zijn tegen Covid. Er geldt in praktisch geen enkel EU-land een vaccinatieplicht maar dat wil niet zeggen dat het wel wordt aangeraden en als iemand niet gevaccineerd is dat gevolgen kan hebben. Nu blijkt dat binnen de EU er een register zal komen van alle Europeanen die wél gevaccineerd zijn wat dus automatisch inhoudt dat de personen die geen Covid-vaccinatie hebben laten plaatsen ook bekend zijn. Ook in Spanje wordt iedereen geregistreerd wat er ook mee te maken heeft dat men de gevaccineerde personen moet volgen in verband met bijwerkingen. De minister van Volksgezondheid heeft al aangegeven dat dit Spaanse register niet openbaar is maar de vraag is of dat binnen de EU ook zo zal zijn.