Search
menu
Search

‘Hittegolf’ verwacht tijdens de jaarwisseling en nieuwjaarsdag in Spanje

‘Hittegolf’ verwacht tijdens de jaarwisseling en nieuwjaarsdag in Spanje
Beeld: 123rf

‘Hittegolf’ verwacht tijdens de jaarwisseling en nieuwjaarsdag in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met 25 graden langs de Middellandse Zeekust en 22 graden langs de kust van de Atlantische Oceaan in het noorden van het land, kan met recht gesproken worden over een soort van winterse ‘hittegolf’ in delen van Spanje. Het jaar 2021 begon in januari met de gigantische sneeuwstorm Filomena waardoor grote delen van Spanje veel problemen hadden met de enorm grote hoeveelheid sneeuw en extreem lage temperaturen maar 2021 wordt afgesloten met een winterse ‘ola de calor’ die meer aan een lente doet denken dan aan de winter.

Overwinteraars die vanuit ‘lockdown’ Nederland en België naar Spanje zijn ‘gevlucht’ kunnen hun geluk niet op met het heerlijke lenteweer dat men deze jaarwisseling en op nieuwjaarsdag verwacht in grote delen van Spanje. Tel daarbij op dat het in Spanje nog wel mogelijk is (met of zonder coronapas) op een terras te zitten en te shoppen in de winkels die gewoon open zijn. Dat wel, altijd met het mondkapje op dat sinds vrijdag 24 december overal in Spanje verplicht is geworden.

Zoals al eerder geschreven, verwachten de weerexperts dat deze jaarwisseling de warmste van de afgelopen 20 jaar zal worden. Dat is te danken aan een droge en warme luchtmassa van subtropische oorsprong die over Spanje trekt. Op diverse plaatsen zal de temperatuur 10 tot 15 graden hoger zijn dan normaal voor de tijd van het jaar met als laagste verwachte dagtemperatuur 11 graden in Burgos (Castilië en León).

In de volgende provincies verwacht men temperaturen rond de 20 graden: Oviedo, Ávila, Bilbao, Barcelona, Badajoz, Cádiz, Córdoba, Ceuta, La Coruña, San Sebastián, Girona en Tarragona. Het kwik kan stijgen tot 23 graden in Murcia, Las Palmas de Gran Canaria, Tenerife, Valencia, Castellón de la Plana, Alicante en Málaga. Terwijl de temperaturen tot 25 graden of meer kunnen stijgen in Valencia, Alicante en Murcia waar deze gevoelstemperaturen nu ook al geregistreerd worden.

Spanje heeft daarnaast de hoogste temperaturen van het Middellandse Zeegebied waarbij gesproken wordt over maxima van 18 graden in Egypte, 20 graden in Tunesië en 16 graden in Griekenland. In Spanje wordt verwacht dat er diverse warmterecords verbroken zullen worden. Het einde van 2021 en het begin van 2022 kunnen dus op geen betere manier gevoerd worden in Spanje. ¡Feliz Año Nuevo!

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?