Vanaf en tot hoe laat mag je herrie maken in Spanje?

Vanaf en tot hoe laat mag je herrie maken in Spanje?
Beeld: Canva

Vanaf en tot hoe laat mag je herrie maken in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Iedereen weet inmiddels wel dat de inwoners van Spanje luidruchtige mensen zijn. Uiteraard is dat iets te algemeen en is niet iedereen hetzelfde maar over het algemeen is er veel geluidsoverlast op veel plaatsen in Spanje. En dat geldt niet alleen op straat, in restaurants en bars of op terrassen maar ook in woningen, bij de buren of inwoners van hetzelfde huizencomplex. Maar vanaf en tot hoe laat mag men herrie eigenlijk maken in Spanje?

Landelijk gezien is daar geen specifieke wet voor al bestaat wel de Ley 37/2003 over ‘ruido’ waarin veel algemene informatie staat, inclusief mogelijke boetes van 750 tot 3.000 euro maar er zijn geen tijden vermeld. Geluidsbeheersing is namelijk een gemeentelijke verantwoordelijkheid dus de verschillende gemeenten zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van de uren en limieten in hun regio. De meeste verordeningen zijn echter vergelijkbaar.

Over het algemeen kan gesteld worden dat de meeste gemeenten de tijden 8.00 uur tot 21.00 of 22.00 uur aanhouden voor ‘limites horarios de ruido’. In weekenden en op feestdagen wordt dan uitgegaan van 9.30 uur tot 21.00 uur, zo vermeld verzekeringsmaatschappij Mapfre op haar website. Maar deze tijden zijn afhankelijk van de gemeenten en kunnen dus overal anders zijn.

Enkele voorbeelden van steden zijn:

  • Madrid: 08.00 tot 21.00 uur
  • Barcelona: van 08.00 tot 21.00 uur
  • Bilbao: van 08.00 tot 22.00 uur
  • Valencia: vanaf 08.00 uur 
  • Malaga: van 08.00 tot 22.00 uur
  • Sevilla: van 08:00 tot 15:00 en van 17:00 tot 21:00 uur
  • San Sebastian: van 08:00 tot 22:00 uur
  • Santander: van 08.00 tot 22.00 uur
  • Tarragona: van 09:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 19:00 uur

Verder wordt er ook geschreven over dat het overdag in een woning verboden is om boven de 35 decibel te komen, wat vergelijkbaar is met een rustig gesprek tussen twee personen terwijl over ‘s nachts gesproken wordt over 30 decibel. Daarbij wordt niet rekening gehouden met bouwwerkzaamheden want daar gelden andere geluidsnormen voor.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.