skip to Main Content

Opstanden in Egypte en Tunesië brengen toeristen naar de Canarische Eilanden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Hans Camps) De horecaondernemers betreuren de situatie in beide Afrikaanse landen, maar schatten in, dat dit veel winst op zal leveren voor de Canarische Eilanden – De reisorganisaties verliezen hun gunstige onderhandelingspositie.

De instabiele situatie in Tunesië en Egypte, twee landen waarvan de toeristenindustrie rechtstreeks concurreert met die van de Canarische Eilanden, zorgt ervoor, dat reisorganisaties hun blik op Canarische Eilanden richten, in een poging hun klanten elders onder te brengen. “De mark is beter geworden dan ooit,” zo bevestigde  Ángel Luis Tadeo Felipe ronduit, die lid in de Raad van Bestuur is van de Grupo Dunas. In dezelfde lijn laat Santiago Armas zich uit, zijn evenknie bij de Grupo Lopesan, die erkent, dat de beide Afrikaanse landen, waar de rellen veranderd zijn in een revolutie, “concurrerende toeristengebied zijn, die nu zijn uitgeschakeld.”

De reisorganisatie vragen momenteel aan de Canarische hoteliers, dat ze hun aanbiedingen voor de maanden april en mei 2011 op tafel keggen, maar de sector houdt de boot af, want men weet, dat in de huidige omstandigheden de prijzen  gemakkelijk kunnen stijgen.

Twee weken geleden heeft er een ontmoeting plaatsgevonden tussen de grootste werkgevers van Gran Canaria, waarbij de belangrijkste conclusie was, te wachten, om te zien  hoe de markt reageert. Niemand  wil met de reisorganisaties aan de onderhandelingstafel gaan zitten , om te onderhandelen over de toekomstige aanbieding, want men neemt een  in toenemende mate stijgende vraag waar. “Tussen 10 en 30 januari 2011 was er geen hotelbed vrij op Gran Canaria,” verzekerde Tadeo Felipe.

Het is duidelijk, dat in de eerste maand van 2011 de reisorganisaties hebben geprofiteerd van het feit, dat de Canarische hoteliers  hun kamers in de aanbieding moesten gooien, omdat de logiesaccommodaties niet  waren volgeboekt. Dat was voordat de onlusten uitbraken in Tunesië. Nu is daar Egypte bijgekomen en, volgens de analisten, gaat het om een verschijnsel, waarbij de kans groot is, dat dit zich naar andere landen in de regio uitbreidt. Men voorspelt, dat de voortdurende oorlog tussen enerzijds de hoteliers en de appartementen-  en bungalowverhuurders en, anderzijds de reisorganisaties nog wel even langer dan de volgend maand zal aanhouden.

De werkgevers zien veranderingen

Op zijn beurt twijfelt  de voorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT), Fernando Fraile,  er niet aan, dat het verdwijnen van Egypte en Tunesië van de prijskaart met aanbiedingen, “ons aan het bevoordelen is.ç

Het spijt me, wat daar gebeurt, maar ik zou liegen, als ik niet erkende, dat de Britten, Duitsers en Scandinaviërs die besloten hadden, om naar deze landen te reizen, ons nu weer als een van de hun mogelijkheden zien,” zo legt Fernando Fraile uit.

Tadeo Felipe benadrukt, dat de situatie onverbeterlijk is en herinnert eraan, dat op  de afgelopen Feria Internacional de Turismo de Madrid (Fitur) “rondes aan de onderhandelingstafels” herinnerden aan de jaren voorafgaande aan het uitbreken van de wereldwijde crisis.

Er zijn diverse ondernemers, die zeggen, dat het afgelopen is met de onderhandelingen , waarbij zij door de reisorganisaties aangespoord werden,  om hun prijzen te verlagen, tot op de huidige, waarbij men langzamerhand een dominante positie heeft ingenomen.

Voor wat betreft het terugwinnen van toeristen die zich verplicht hebben gezien hun geplande reis uit te stellen, toont Santiago de Armas zich voorzichtig. Hij kiest ervoor de reizigers oo te nemen, maar laat weten, “dat de prijzen in Tunesië niet die van Canarias zijn, voornamelijk, omdat de kosten op de ene en de ander locatie niet gelijk zijn.” Daarom merkt hij op, dat een van de eerste onderhandelingen die aangegaan worden met de reisorganisaties is, hen duidelijk te maken, dat zij het zijn ,“die de meerkosten voor de wijziging van de bestemming  voor hun rekening moeten nemen en, niet de ondernemers op de Archipel.”

Het lid van de Raad van Bestuur van Lopesan gelooft ook, “dat er maatregelen worden genomen om de pijzen te verhogen, “ en deze terug te brengen op het niveau van voor de crisis. Terwijl Ángel Luis Tadeo waarschuwt, dat dit het moment is, “om de nervositeit in de onderhandelingen te verbannen, “ met verwijzing naar een veronderstelde neerslag bij de ondernemers, die zou kunnen leiden tot het niet pakken van alle winst waartoe de huidige situatie uitnodigt.

Fernando Fraile laat weten, dat 2010 geen goed jaar is geweest, “maar een hoopvol jaar”, ondanks de 8 miljard euro aan toeristische bestedingen, “is het een verschrikkelijk slecht resultaat geweest.” Dit temeer, als men bedenkt, dat het aantal overnachtingen met 4% is gestegen en er dus een betere bezetting si geweest met minder bestedingen, wat een idee geeft van die inspanningen die de horeca  zich heeft getroost voor het vaststellen van de prijzen.” De voorzitter van de horecavereniging voorziet in deze een goede start in 2011.

Meer gematigd in zijn waardering toonde zich de viceminister van Toerisme, Ricardo  Fernández de la Puente, van de Canarische Regering. “Hij herinnerde eraan, dat de relatie tussen horecaondernemers en reisorganisaties, een “historisch” verbond is.  Daarom schat hij in, “dat men tot akkoorden moet komen.”

Fernández de la Puente kan het niet waarderen, “dat er zich duidelijk een verschuiving van Tunesië en Egypte naar de Canarische Eilanden voordoet”, met dien verstande, dat in vergelijkbare situaties in het verleden, men reizigers , die gedwarsboomd  werden in hun reisplannen, omboekte naar de  Canarische Eilanden. In dit verband, herinnerde Angel Luis Tadeo Felipe aan de nooit meer behaalde cijfers van 1999, toen de oorlog uitbrak in Kosovo.

De viceminister van Toerisme, van de Canarische Regering, ontkent, “dat partijen extreme standpunten zullen innemen in de onderhandelingen, want de reisorganisaties zijn belangrijke partners van de bestemming.”

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend