skip to Main Content

Spaanse regering en vakbonden bereiken akkoord over pensioen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De Spaanse regering heeft een akkoord bereikt met de vakbonden over de hervormingen van het pensioenstelsel. Nadat de Spaanse media dagenlang speculeerden over het resultaat van de moeizame onderhandelingen, werd dit vrijdag officieel gepresenteerd. Vakbonden dreigden nog met een algemene staking, maar die lijkt vooralsnog van de baan.

De belangrijkste wijziging is de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar. De vakbonden waren hier tegen, maar stemden uiteindelijk in op voorwaarde dat mensen die 38,5 jaar non-stop voor hun pensioen hebben betaald, op hun 65e kunnen stoppen met behoud van een volledig pensioen.

De regering stelde een termijn van 41 jaar onafgebroken betalen voor het pensioen voor. De vakbonden legden hun eis bij 35 jaar. Uiteindelijk zijn ze in het midden uitgekomen. Het betekent dat na de hervormingen iemand vanaf zijn 24e onafgebroken moet werken om voor een volledig pensioen in aanmerking te komen.

42 miljard

Een andere wijziging is dat de hoogte van het pensioen nu wordt berekend op basis van de salarissen die een werknemer gedurende de laatste 15 jaar van zijn carrière ontving. Na de hervormingen wordt dit aantal verhoogd tot 20 jaar en over 5 jaar wordt dit nog eens verhoogd tot 25 jaar. Deze maatregel levert de regering 42 miljard euro op.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend