skip to Main Content
Spaanse regering wordt teruggefloten door het Constitutioneel Hof maar krijgt deels haar zin

Spaanse regering wordt teruggefloten door het Constitutioneel Hof maar krijgt deels haar zin

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het afgelopen weekend hebben de rechters in het Constitutioneel Hof de Spaanse regering deels teruggefloten door een aanvraag van het ongeldig laten verklaren van Carles Puigdemont als regiopremierskandidaat voor Catalonië niet aan te nemen. Er was veel verdeeldheid onder de rechters maar uiteindelijk heeft men besloten dat Puigdemont alleen tot nieuwe regiopremier gekozen kan worden als hij aanwezig is in het Catalaanse Parlement waarbij de “skype” mogelijkheid of die van het geven van zijn stem aan iemand anders niet toegestaan zijn.

De Spaanse regering heeft niet geheel haar zin gekregen toen de rechters de aanvraag om Puigdemont als kandidaat voor het regiopremierschap af te keuren niet aannamen. Er werd door de rechters van het Tribunal Constitucional echter gekozen voor de derde weg, iets waarvan de regering nu onterecht zegt dat ze daar naar op zoek waren. Puigdemont kan alleen tot regiopremier gekozen worden als hij zelf aanwezig is in het Catalaanse Parlement. Een mogelijkheid via Skype of iets soortgelijks en het geven van zijn stem aan iemand anders zijn niet toegestaan. Wordt dat alsnog wel gedaan dan kan men het Catalaanse Parlement opnieuw ontbinden via artikel 155. De nieuwe regio parlementsvoorzitter Toger Torrent heeft nu de verantwoordelijkheid.

De beslissing van het Grondwettelijk of Constitutioneel Hof heeft nu al gevolgen. Ten eerste is er een (niet officiële) breuk ontstaan tussen de PDeCat en ERC partijen waarbij het er op lijkt dat de ERC liever nieuwe verkiezingen ziet in Catalonië dan Puigdemont als regiopremier achter de tralies. Een van de parlementariërs in Madrid van de ERC wist al te melden dat voor het goed van Catalonië eventueel Puigdemont opgeofferd dient te worden.

Daarnaast hebben twee van de gevluchte parlementariërs, te weten Clara Ponsati en Lluis Puig, officieel hun zetel in het parlement opgegeven omdat er geen mogelijkheid voor hen is om op afstand te stemmen. Beiden zijn leden van de Junts per Catalunya partij en zijn samen met Puigdemont naar Brussel gevlucht om aan de Spaanse justitie te ontkomen. De twee overige gevluchte parlementariërs, te weten Toni Comín en Meritxell Serret, hebben (nog) niet hun zetels in het Catalaanse Parlement opgegeven.

UPDATE: Inmiddels heeft de gevluchte ERC parlementariër Meritxell Serret ook haar zetel in het Catalaanse Parlement opgegeven. Daarmee zijn alleen nog Puigdemont en Comín over die zetels hebben en in België verblijven.  

Dankzij de beslissing van het Constitutioneel Hof heeft het separatistische front bestaande uit JxCat, ERC en de CUP vijf zetels minder in het Catalaanse Parlement, van de 70 naar 65 wat in principe niet genoeg is voor een meerderheid van 68 stemmen. De naar België gevluchte parlementariërs die nu hun zetel hebben opgegeven hebben dat gedaan zodat er twee andere parlementariërs in Catalonië wel hun stem kunnen uitbrengen waardoor er dus meer kans is op een meerderheid. Via Twitter wist Lluis Puig te melden dat ook de de gevluchte ERC parlementaire Meritxell Serret haar zetel zou hebben opgegeven maar dat is nooit door haar partij bevestigd.

Op dinsdag 30 januari vindt er in het Catalaanse Parlement een debat plaats waarbij via stemming ook een nieuwe regiopremir gekozen wordt. In principe is de enige kandidaat Carles Puigdemont maar die leeft gevlucht voor de Spaanse justitie in Brussel. De enige manier dat Puigdemont gekozen kan worden is als hij in persoon aanwezig is in Barcelona in het parlementsgebouw. Mocht hij dat doen dan is de kans groot dat hij gearresteerd wordt omdat er een nationaal arrestatiebevel op hem rust.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 32 reacties
 1. Juan04, je hebt gelijk als je mij een dromer noemt. Net zoals vele anderen hoop ik inderdaad dat het Europa van de regio’s er ooit komt. Maar, op die eerste twee lijntjes na is je reactie zoals gewoonlijk zeer arrogant en onverdraagzaam, totaal naast de kwestie en dus geen verdere commentaar waard.

  1. Zeveren over een onafhankelijk Vlaanderen is héél zeker naast de kwestie. Dromen over een EU met een paar duizend onafhankelijke regio’s mag ook en zal altijd een droom blijven als zijnde onbestuurbaar!

  2. Ach Miel toch.
   Zoals gezegd, ga ergens anders heen met je Vlaamse geneuzel en laat deze website voor mensen die wel Spanje als land waarderen.

   En je kent het andere liedje vast ook wel??
   ¨De meeste dromen zijn bedrog¨ alleen als het over jou zou gaan zou de rest van het refrein zo gaan ¨als ik wakker word naast jou, dan spookt het nog¨
   Maar toch grappig dat je niet reageren wil maar het toch doet.

   Voor de rest verwijs ik graag naar de reactie hier kort onder van Cooper, misschien dat zelfs jij dan inziet, dat zelfs in een klein stukje Spanje de mensen elkaar al de deur uit vechten, laat staan wat er gebeurd als je alleen nog maar overal regio´s hebt.

   En die vele anderen zoals jij dat noemt, dat valt reuze mee hoor, in de meeste landen zijn de mensen heel erg blij met hun land. Jij dan niet, maar tja, jij hebt denk ik liever een regio waar je net als Puigdemont over kan heersen zonder enige vorm van tegenspraak, wij noemen dat een dictatuur, dat is iets waar ze hier zeker niet naar terug verlangen.

 2. De ERC gaat niet haar handen in het vuur steken voor Puigdemont en is zojuist de geplande parlementaire bijeenkomst geschort tot vanmiddag na de uitspraak van het kortgeding ingediend door JuntsxCat.
  Het is overduidelijk dat TeamIndeps wil dat de Spaanse Staat alles moet doen om Puigdemont aan de kant te zetten. Tot nu toe doet de Staat dit en zal met de tijd hiervoor een prijs moeten betalen.

  De referenda 9-N en 1-O met elkaar vergelijken is net als appels met peren.
  9-N was een raadgevende referenda met de vragen of Catalonië een Staat moet zijn en in de vorm van een onafhankelijke Staat.
  Toen waren ongeveer hetzelfde TeamIndeps aan de macht, alleen toen bestond CiU nog. CiU was samengesteld door CDC en UDC en die laatste waren federalisten.
  De republikeinse tak van TeamIndeps wilde de vraag of Catalonie een onafhankelijk Staat moet zijn in de vorm van een Replubiek. De (republiekeinse) vraag die toeval of niet op de 1-O referenda is gebruikt.
  Mas heeft voor de 9-N zowel een politieke prijs als ook een gerechtelijke prijs moeten betalen. Hij heeft zijn regiopresidentschap moeten afstaan op verzoek van de republikeinen als ook de samenwerking met federalisten (UDC) te verbreken, uiteraard wel na de verkiezing 2015.

  1-O was een bindend referenda, waarbij naar aanloop van de referenda meerdere parlementaire wetten/regels zijn geschonden. Daar waar Artur Mas het fatsoen had om desgevraagd te verschijnen bij Justitie, doet Puigdemont geheel het tegenovergesteld. Als hij veroordeeld wordt is nog niet gezegd dat dit de max staf wordt.

  9-N
  http://e00-elmundo.uecdn.es/assets/multimedia/imagenes/2017/09/30/15067896780335.jpg

  1-O
  http://e00-elmundo.uecdn.es/assets/multimedia/imagenes/2017/09/07/15047672023517.jpg

 3. Ik denk dat het voor ieder verstandig mens duidelijk is dat de Spaanse regering regering krijgt wat ze wil, nl de onmogelijkheid voor Puidgemont & Co om nog deel te nemen aan het politieke leven in Catalonie. Hierbij kan de onpartijdigheid van de Spaanse rechters in vraag worden gesteld. Zeker , wanneer men de huidige uitspraken vergelijkt met deze van een paar jaar geleden tegen Arturo Más. Het lijkt me niet realistisch te denken dat dit onverantwoord hard optreden het onafhankelijkheidsstreven van de Catalanen zal intomen. Integendeel ! Het creeren van martelaren zal deze overtuiging alleen maar versterken. Na Mas en Puidgemont komt er wel iemand anders om de leiding over te nemen. Ooit wordt Catalonie onafhankelijk, net als Vlaanderen. De huidige nationale staten zijn gedoemd om te verdwijnen.

  1. Ken je dat liedje ook??
   I am a dreamer??

   Jouw opmerkingen zijn achterhaald toen Puigdemont met zijn mond vol tanden stond in Kopenhagen, waar zijn plan om van Europa een werelddeel met meer dan 100 staten te maken, compleet en met keiharde feiten, werd afgeschoten.
   Daarnaast is de ERC al bij zinnen gekomen en ziet nu meer in een deal zoals de Basken die hebben, veel vrijheid maar toch de zekerheid dat men terug kan vallen op de rest van het land en de EU. Maar dat zal vast ook de schuld van Rajoy en de rechters zijn dat die mensen daar eindelijk verstandig aan het worden zijn.

   Maar al die mensen, die NVA lui en andere Vlamingen die maar steeds weer over Vlaanderen beginnen….deze website heet SPANJEVANDAAG!
   Niet ¨de dromen van een paar Vlamingen¨
   Als je zo graag keer op keer over Vlaanderen wilt spreken, richt je eigen website op, neem alle anti-EU en alle NVA aanhangers mee, en laat ons gewoon over Spanje lezen en praten hier, dat zou ons allemaal enorm goed doen!

   Dan kunnen wij met ons allen hier verder werken aan een nog betere toekomst voor zowel de Catalanen als de rest van Spanje! Want niemand, ook de Catalanen niet, wil dat deze situatie nog heel lang duurt, men wil vooruit en her-opbouwen wat in de afgelopen maanden door een handje vol zotten verknalt is!

  2. De Chinezen, Amerikanen, Russen en andere opkomende grootmachten zoals India zouden wel lachen indien je droom waar wordt waarbij Europa uiteenvalt in een samenhangsel van ontelbare ministaatjes zoals Vlaanderen,Brussel, Catalonie,enz….Je hoeft geen politieke wetenschappen of economie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat dit het einde van Europa zou betekenen en ons uiterst kwetsbaar zou maken in de dialoog met de andere wereldmachten…….

 4. Heeft iemand van Spanjevandaag zich al eens afgevraagd waarom de Basken niet meer zo separatistisch zijn als weleer (met aanslagen voor in totaal meer dan 1000 doden …)?
  Waarom past Madrid diezelfde ‘truc’ niet toe voor Catalonië?
  Nederlanders kennen die ‘truc’. Hij wordt toegepast voor Friesland. De naam: respect.

  1. Zo zeg.., die zijn nogal verneukt of is Groter-Friesland niet gewoon Nederland.

  2. Nederland en Friesland…??
   De doden van de Basken noemen, en dan Nederland en Friesland daar in 1 adem mee noemen…dan ben je echt niet goed!!!
   Wat heeft dat te maken met het onderwerp van dit artikel??
   Zoek hulp man, want dit gaat echt te ver en ik hoop dat de redactie jouw bezopen reactie er uit haalt. Want je gaat te ver!!
   Schaam je heeeeel diep al denk ik dat je dat niet eens begrijpen zal

  3. respect en geld. De Basken hebben een bijna onafhankelijk bestuur met eigen belastingsysteem etc. We hebben daar al eens over geschreven hier op SP.

 5. Ik volg al 10 tal jaren politiek zowel België als Spanje ik woon momenteel in Spanje maar zoals het nu gaat denk ik niet lang meer ik wil niet in een dictatuur land wonen

  1. Heeft niks met dictatuur te maken. De grondwet moet door
   alle autonome deelstaten worden gerespecteerd. Dat heet
   democratie.

  2. Ikke heeft het denk ik over de dictatuur van Puidgdemont.
   Dan heeft het gelijk

 6. Er is een grondwet en daardoor zijn er bepaalde wetten gestemd door ‘alle’ spanjaarden.
  Hrt niet respecteren van de grondwet is een vorm van anarchie die onwettelijk is en dus bestraft moet worden …
  Bovendien, kan ik me niet voorstellen dat dhr Puigdemont dit circus heeft opgezet uit overtuiging en niet om zijn eigen zakken te vullen …
  Als jemet vuur speelt dan kun je je verbranden, handen of kont en dan moet je de gevolgen oof durven dragen… Mijnheer Puigdemont, een echte overtuigde separatist gaat niet ‘vluchten’ en laat zijn medestrijders niet opdraaien voor zijn eigen profijt !!! … Dergelijke actie noemt niet politiek, maar lafheid !

   1. Je kennis niveau van “10 tal jaren” is onvoldoende of mogelijk een geheugenprobleem!

    Het Spaanse grondwet is met medewerking van alle comunidades opgesteld en aanvaard door het gehele Spaanse volk middels referenda. Geloof het of niet, ook comunidad Cataluña met meer dan 90% met een “Si voto”.

  1. Jackie

   Je bent er weer.
   Maar voor hoe lang?
   Jij trapt alleen maar tegen Spanje aan vanwege je eigen persoonlijke ervaringen, die zijn wellicht niet zo leuk. Maar is dat Spanje of zijn het je eigen spoken die je achter na zitten?
   Jij weet wel hoe het zit heh!
   Blijf gewoon in Vlaanderen en zeik niet overal Spanje af vanwege je eigen problemen die je zelf hebt veroorzaakt in Spanje!

  1. Precies kinderlijk, allemaal begonnen bij de PP. Als de PP gewoon alles had afgewacht en er niet als een klein kind bovenop was gesprongen was het nu allemaal geheel anders geweest. Van elke actie komt een reactie. En de andere partijen zijn geen haar beter want die hadden gezamelijk de PP allang af moeten zetten, maarja ook daar zit het vol met kindertjes.

   1. Inderdaad Leo, als mensen niet hun verantwoordelijkheid hadden genomen, dan was de schade nog veel groter geweest. En waarom alleen aldoor maar weer naar de PP wijzen? De Spaanse regering heeft gedaan wat ze moest doen voor de eenheid van het land en het bewaken van de wetten.
    Heeft de rechters om een uitspraak gevraagd en deze is er gekomen.
    De PSOE en de C´s in het Spaanse parlement hebben alle besluiten van de regering nu gesteund, althans tot nu toe, dat is een overweldigende meerderheid die dat gedaan heeft.
    Daar kan Puigdemont nog wat van leren, hij heeft een minderheid qua stemmen, heeft geen 50% van de mensen achter zich staan en toch wil hij zijn zin doordrammen.
    In plaats van dat men een groot draagvlak zoekt waarbij iedereen tevreden is, gaat hij door op een weg die doodlopend is. Iedereen die dat nu nog niet inziet, snapt er nog altijd niets van.

    Dus wederom, je commentaar is weer zonder enige feitenkennis en zonder te kijken naar de actualiteit. Het ERC is het hele gedoe zat en wil nu gewoon de regio weer maken wat ze was, namelijk een prachtige regio met grote welvaart. Maar als regio van Spanje en niet als apart land.

    En de PP afzetten? In welke democratie kan je zomaar een partij afzetten?
    Dat kan alleen bij verkiezingen, dan kan het volk er voor zorgen dat de PP niet meer de grootste is. Maar dat moment is pas in 2020. Tot die tijd hebben we het te doen met de zittende mensen, is dat altijd goed of geweldig, zeer zeker niet.
    Rajoy moet ook eens goed in de spiegel kijken, want hij had veel dingen ook anders kunnen doen, maar tot nu toe beperken zij de schade en zoeken nu naar een lange termijn oplossing.

    Spreken over ¨de PP afzetten¨ is hetzelfde als zeggen dat je in Nederland de VVD zo ff uit de regering moet zetten, dat is ook iets dat domweg niet kan!

    1. Door een motie van wantrouwen in te dienen kun je de regering afzetten, dat hadden PSOE en Podemos dus moeten doen maar dat hebben ze nagelaten.

     En ja ik ben zwaar anticorruptie dus zwaar anti PP.

     1. Beste Leo, ook een motie van wantrouwen heeft een meerderheid nodig om een persoon (een partij dat kan niet eens) af te zetten. Wil je van een partij af dan zal je precies zoals Juan74 het keurig uit de doeken doet door verkiezingen er voor moeten zorgen dat die partij niet meer mee kan doen met de vorming van een nieuwe regering. Dát is nl. het mandaat dat de kiezers meegeven aan een nieuw te vormen regering.
      Ik ben het dus volledig met Juan74 eens dat je feitenkennis ernstig in twijfel te nemen valt.

     2. Beste Leo Ik ben het eens met je zou het ons twee lukken denk je (grapje) maar wat je klopt PP weg ermee

     3. Beste Luc,

      Een motie van wantrouwen doe je niet tegen een partij of tegen een regering.
      Je doet dat tegen een minister of een ander persoon.
      Je leeft wederom in een droom.
      Jij past het beste in een dictatuur man, dan krijg je alles wat jij wilt, wat de NVA wil en wat de clown der P. wil

    2. In alle landen is diegene die niet bij de winnaars van de verkiezingen behoren wel enigszins ontevreden over de koers van de winnaars. Of dat nu Spanje, Nederland, Beligie of America is. Maar zo lang dit soort democratische landen een onafhankelijke rechtspraak en rechters hebben dan toetsen deze gebeurtenissen aan de wet en doen rechtspraak. Dat is een rechtsprincipe geldig in alle landen. Het is ook een waarborg dat wetten die door onze afgevaardigde politici in onderling overleg en met vele procedures omgeven en meerderheid (vaak 2/3) worden bepaald ook worden uitgevoerd en zo niet overtreders worden bestraft. Als ik daar niet onderuit kan komen door te stellen dat mijn ‘familie en vrienden me steunen’ kan een Puigdemont er ook niet onderuit door te stellen dat zijn vrienden hebben beslist de Spaanse rechtspraak, waar ze gewoon onderdeel van zijn, niet ontvankelijk te verklaren… tja, zo lust ik er ook wel een….

    1. Ja, ikke…de schrijver Rudy heeft gelijk?
     Want jij begrijpt hem of haar?
     Is geen geen goed Nederlands heh,
     Enige zinnige dat we daar lezen is dat 2/3 er voor moet zijn
     Is dat in deze Catalaanse kwestie zo?
     Dus….???
     100% gelijk dat de meerderheid niet voor indeps is?
     Dat klopt!

 7. Mocht de heer P. terugkeren, dan vliegt hij dus de gevangenis in. Gezien zijn acties tot nu toe kunnen we er van uitgaan dat hij niet komt.
  Dus zal er een andere premier voorgedragen moeten worden. Dat zal nog wel wat gesteggel gaan geven. Maar ik ben reuze nieuwsgierig en vooral voor wat betreft de koers die deze partijen dan gaan varen! Of beseffen ze nog steeds niet dat ze richting een economische afgrond spinten?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken