MADRID – Het lijkt erop als men naar de corona-cijfers kijkt dat de piek van de huidige zesde corona/golf is bereikt in Spanje. Het aantal besmettingen en meldingen van positieve coronatesten begint te dalen, ziekenhuisbedden en de intensive care beginnen minder bezet te worden met Covid-patiënten maar het aantal corona/doden is nog wel relatief hoog. Men vraagt zich daarom af of Spanje deze lente met de Semana Santa viering in het vooruitzicht en de toeristische zomer ‘relaxed’ tegemoet kan gaan.
De corona-incidentie in Spanje begint te dalen nadat de piek van 3.418 op de 100.000 inwoners (gemeten over 14 dagen) bereikt werd en de afgelopen week deze elke dag iets verder naar beneden ging om afgelopen vrijdag te eindigen op 3.078, wat nog steeds veel is maar wel minder dan een week geleden.
Ook het aantal gemelde positieve coronatesten begint te dalen nadat op 12 januari het hoogste dag-aantal ooit van 179.125 gemeld werd en dit daarna steeds verder daalde tot 114.810 afgelopen vrijdag, wat ook nog steeds erg veel is. Het is duidelijk te merken dat de Omicron-variant zeer besmettelijk is want meer dan ooit tevoren werden er besmettingen gemeld maar dat heeft zich niet gereflecteerd in de ziekenhuizen.
Op dit moment liggen er nog 18.393 Covid-patiënten in reguliere ziekenhuisbedden en 2.060 Covid-patiënten in de intensive care maar ook dat is aan het dalen. Het aantal corona-doden is echter nog wel te hoog in Spanje met 199 nieuwe overledenen op vrijdag wat meer is dan de 142 corona-doden de week daarvoor. In een week tijd zijn er in Spanje 774 mensen aan Covid overleden terwijl het totaal aantal officieel geregistreerde corona-doden is gestegen naar 92.966 sinds maart 2020.
Maar terwijl de Omicron-variant voor meer dan 90% verantwoordelijk is voor alle besmettingen in Spanje, is er alweer een ‘stille’ variant van Omicron opgedoken, de BA.2 versie. De specialisten maken zich daar nog niet zo druk om want de symptomen daarvan zijn niet veel anders dan de BA.1 versie.
Terwijl het aantal volledig gevaccineerden inwoners van Spanje gestaag blijft stijgen naar inmiddels 38,3 miljoen mensen (90,8% van alle inwoners van 12 jaar en ouder) en ook het aantal inwoners met een boosterprik blijft stijgen naar inmiddels 20,9 miljoen mensen (44,22%) en het aantal gedeeltelijke gevaccineerde kinderen van 5 tot en met 11 jaar is gestegen naar bijna 1,8 miljoen (54,4%) is men hoopvol over een toekomst zonder restricties en een leven in de ‘nieuwe normaliteit’.
Uiteraard heeft men dat al eerder gehoord in Spanje toen dit na de noodtoestand in 2020 werd aangekondigd en aan het begin van de lente/zomer in 2021 waarna het elke keer weer mis ging. Maar dit keer is men hoopvoller en heeft men er meer vertrouwen in dat het derde corona/jaar ook het laatste zal zijn.
Dat uit zich ook in de regionale corona-maatregelen in de autonome regio’s waar de regionale overheden steeds meer versoepelen door onder andere geen coronapas-verplichting meer te hebben of geen andere restricties wat betreft de capaciteit toegestane personen in o.a. de horeca.
Tegelijkertijd waarschuwen de experts ook dat men niet al te optimistisch moet zijn want als een ding ons het coronavirus geleerd heeft is dat toch wel dat dit virus zich snel weet aan te passen aan de omstandigheden en steeds weer voor verrassingen kan zorgen.
Daarom wil de Spaanse regering de mondkapjesplicht en de anderhalve meter nog niet laten varen en wil men dit ook in de buitenruimtes nog zeker tot aan de lente blijven hanteren. Verwacht dus niet dat je geen mondkapje meer hoeft te dragen in Spanje en dat je geen anderhalve meter afstand moet bewaren deze lente en wellicht in de zomer want deze zijn samen met de vaccinatie in Spanje onderdeel van de drie pilaren in de strijd tegen het coronavirus.