skip to Main Content

ETA doorbreekt stilzwijgen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De Baskische terreurgroep ETA, heeft voor het eerst sinds het in januari aangekondigde permanente staakt-het-vuren, de stilte verbroken en is bereid mensen toe te laten tot de beweging ter controle dat de gedane beloften worden waargemaakt.

In een nieuwe verklaring die zondag in de radicale Baskische krant, Gara, werd gepubliceerd, verklaart de ETA zich ‘bereid tot acceptatie van een informele, internationale verificatie-commissie’.

De verklaring komt vier dagen nadat het hooggerechtshof in Spanje de nieuwe politieke partij Sortu van deelname aan de verkiezingen weerhoudt. Het argument hiervoor is dat de partij voort zou komen uit Batasuna, de illegaal verklaarde politieke vleugel van de ETA. De Sortu zei zelf alle geweld volledig af te wijzen, maar diverse politierapporten toonden de banden tussen de bewegingen aan.

Veel Spanjaarden zien de laatste acties van de ETA als een complot om zo leden van de verbannen Batasuna-beweging via de komende verkiezingen opnieuw de lokale en regionale politiek binnen te loodsen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend