skip to Main Content
Premier Rajoy belooft tijdens bezoek aan Catalonië miljarden aan investeringen in infrastructuur

Premier Rajoy belooft tijdens bezoek aan Catalonië miljarden aan investeringen in infrastructuur

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Spaanse premier Mariano Rajoy was begin deze week op bezoek in de regio Catalonië waarbij de premier onder zijn arm een heel pakket aan investeringen meenam. Zo beloofde hij dat tot aan het jaar 2020 er voor meer dan 4,2 miljard euro geïnvesteerd zal gaan worden in de verbeteringen van de infrastructuur in de Catalaanse deelstaat. Deze miljarden beloftes komen op een moment dat er opnieuw veel spanningen zijn tussen de Spaanse regering en de Catalaanse autoriteiten die nog steeds op zoek zijn naar een afscheiding van Spanje.

Zijn de nieuwe miljarden euro kostende investeringen in Catalonië een poging van de conservatieve regering om zieltjes te winnen in Catalonië of is het serieus en is men tot het jaar 2020 flink te gaan investeren in de Catalaanse deelstaat. De Catalaanse regionale regering gelooft niets van de investeringen en beloftes van de nationale regering maar Mariano Rajoy heeft inmiddels meer dan alleen de beloftes bekend gemaakt en heeft ook cijfers genoemd.

Cijfers

Zo is de regering Rajoy van plan om tot het jaar 2020 (wanneer er in principe weer verkiezingen zijn) 4,2 miljard euro te gaan investeren in de infrastructuur in Catalonië. Daarvan zal 3,9 miljard euro naar de Rodalies treinservice gaan waarvan er 1,9 miljard tot 2020 wordt geïnvesteerd en nog eens 2 miljard tussen 2020 en 2025. Daarnaast heeft men een onbekend bedrag beschikbaar om de “corredor mediterráneo”, de nieuwe spoorlijn die op veel plaatsen niet meer langs de kust zal lopen, af te maken en wil men rond de 200 miljoen euro gaan investeren in het Barcelona-El Prat vliegveld. Daaronder vallen niet de 285 miljoen euro die men beschikbaar heeft om een goede verbinding te maken tussen het Sants treinstation en de T1 terminal van het vliegveld. Daarnaast heeft men in het kostenplaatje ook 850 miljoen euro opgenomen om de wegen in Catalonië te verbeteren en nog eens 587 miljoen euro om diverse havens te verbeteren.

Beloftes of…

Veel Catalanen inclusief regionale politici menen dat het een “lijmpoging” is van Mariano Rajoy om zieltjes te winnen in de Catalaanse deelstaat door aan te geven dat de Spaanse regering veel geld wil investeren in de deelstaat die dus bij Spanje hoort en niet zelfstandig als natie verder zou moeten gaan. De Catalaanse autoriteiten zien de plannen van Rajoy dan ook absoluut niet serieus en houden er geen rekening mee.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. De Catalaanse leiders kennen het standpunt van de Spaanse regering. Inplaats die miljarden die ze in de schoot geworpen krijgen in dank te ontvangen denken ze dat er een addertje in het gras zit. Ga eerst eens gezellig onder het genot van een glas cava aan tafel zitten en praat met die grote jongens uit Madrid zou ik zeggen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken