skip to Main Content
Barcelona World Race zeilwedstrijd geannuleerd vanwege politieke instabiliteit in Catalonië

Barcelona World Race zeilwedstrijd geannuleerd vanwege politieke instabiliteit in Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De organisatie van de internationale zeilwedstrijd Barcelona World Race heeft deze week de beslissing genomen om de competitie die in januari 2019 van start moet gaan te annuleren. De reden daarvoor is dat men dit jaar vanwege de politieke instabiliteit in Catalonië geen sponsors kan vinden.

De Barcelona World Race is een non-stop zeilwedstrijd om de wereld voor teams van twee, waarbij enige hulp van buitenaf is toegestaan. Vertrek- en eindpunt is in Barcelona. De route gaat langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin (Australië), doorheen de Straat Cook in Nieuw-Zeeland en via Kaap Hoorn terug naar Barcelona. De totale wedstrijdlengte is 46.300 kilometer.

De organisatie is in handen van de Fundación Navegación Oceánica de Barcelona (FNOB) die in samenwerking met de kamer van koophandel in de stad, de havenautoriteiten en de Fira de Barcelona besloten heeft de race voor 2019 te annuleren.

De politieke instabiliteit die al sinds oktober 2017 heerst in Catalonië en waarvan verwacht wordt dat deze nog wel even door zal gaan, heeft ervoor gezorgd dat er geen sponsors gevonden worden die het risico aandurven om te investeren in een zo’n internationaal groots opgezet evenement. Daarnaast is er onzekerheid over de financiële bijdragen van de lokale en regionale autoriteiten.

Op dit moment waren er voor de 2019 editie reeds zeven teams die waren goedgekeurd voor deelname. Daarnaast waren er nog elf andere teams die aangemeld waren en op goedkeuring wachten. Volgens de organisatie is het gebrek van belangstelling van zeilteams zeker niet het geval. Ook zijn er sponsoren die wel willen meewerken maar het gezien de instabiliteit dus niet aandurven.

Ondanks de annulering van de 2019 editie van de Barcelona World Race wil de organisatie in 2022-2023 voorlopig nog gewoon door laten gaan. Het is niet bekend of de organisatie aan het zoeken is naar een andere locatie buiten Catalonië, al lijkt dat niet logisch vanwege de naam van de competitie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. In het artikel lees ik :
  “…Así, la fundación insiste en que la suspensión no se debe a la falta de interés de equipos participantes, ni de patrocinadores interesados, ni de apoyo internacional, “sino a la imposibilidad de concretar el patrocinio en los plazos estipulados”. …”
  Wat staat hier eigenlijk ? Mijn Spaans is niet zo goed en ik kan dit niet terugvinden in de vertaling.

  1. Tja,… de redactie heeft blijkbaar geen zin. Misschien stemt het niet overeen met de rest van de vertaling. Is er onder al die pseudo-Spanjaarden ook niemand die dit zinnetje kan/wil vertalen ?

 2. Dit verhaal is wel een erg populistische draai gegeven. Het gaat niet door ivm een samenloop van omstandigheden waarbij de huidige poltieke situatie ook een rol heeft ook van invloed is geweest bij het aantrekken van sponsoren. Als de gemeente Barcelona, in handen van mevr. Colau, bijvoorbeeld wel de gebruikelijke portemonnee had getrokken dan was het feest gewoon doorgegaan. Laten we samen proberen óók de zaken mbt Catalonië zo objectief mogelijk te beoordelen.

  1. Beste Hans, het gaat hier om een vertaling van een spaans bericht op 20 Minutos waar dit letterlijk zo staat: https://www.20minutos.es/deportes/noticia/suspenden-barcelona-world-race-inestabilidad-politica-3300824/0/ En of je het nu leuk vindt of niet, logischerwijze heeft wat er gaande is in Catalonië effect op veel zaken zoals o.a. het toerisme. Zelf ben ik ook werkzaam in het toerisme en ik merk echt wel een achteruitgang wat betreft reserveringen, niet bij de Nederlanders maar wel bij Duitsers, Britten en andere nationaliteiten helaas.

   1. Absoluut mee eens. Er is zeker een impact op bepaalde sectoren. Dat betekend niet alles zo maar even 1, 2, 3 op de politieke situatie geschoven kan worden. En dat is naar mijn mening in dit artikel wel het geval. Een letterlijke vertaling van elke willekeurige spaanse krant zet je sowieso al direct in een politieke hoek.

    1. Elke willekeurige krant ….. heb net vijf kranten bekeken en ze zeggen allemaal hetzelfde. Uiteraard gaan we niet alle vijf de kranten uitpluizen voor het nieuws van een artikel. Het blijft nu eenmaal een feit dat de politieke situatie in Catalonië niet goed is voor de economie, dat is nogal logisch. Of men dat nu als stemmingsmakerij ziet of niet dat mag elke lezer zelf bepalen. Wij vertalen, plaatsen en trek zelf de conclusie waarbij de een dit zegt en de ander dat dus … eindeloze discussie ben ik bang. En lees ook even de regel: “Daarnaast is er onzekerheid over de financiële bijdragen van de lokale en regionale autoriteiten.” in het verhaal. Daarnaast is de krant 20 minutos niet politiek getint dus … andere anten: el mundo, el pais, la vanguardia, abc etc schrijven allemaal hetzelfde. Als we ook nog moeten nagaan welke krant naar welke partij neigt dan is het einde zoek. Toch even gezocht voor je:
     http://www.europapress.es/catalunya/noticia-suspenden-barcelona-world-race-tenia-prevista-salida-12-enero-2019-20180329111622.html
     https://www.elconfidencial.com/espana/cataluna/2018-03-29/barcelona-world-race2019-cataluna_1542645/
     http://www.lavanguardia.com/deportes/otros-deportes/20180329/442024643101/barcelona-world-race-suspendida-estabilidad-politica.html
     http://www.elmundo.es/cataluna/2018/03/29/5abc8d98e2704e56768b47a3.html
     https://elpais.com/ccaa/2018/03/29/catalunya/1522316851_326118.html
     http://www.eleconomista.es/politica-eleconomista/noticias/9037857/03/18/Suspendida-la-Barcelona-World-Race-afectada-por-la-inestabilidad-politica.html
     http://www.abc.es/deportes/vela/vela-oceanica/abci-patronato-fnob-suspende-celebracion-barcelona-world-race-2018-2019-201803291042_noticia.html
     https://www.ara.cat/esports/mes_esports/Suspesa-Barcelona-World-Race-inestabilitat_0_1987001392.html (Catalaanse separatistische krant)
     https://www.elnacional.cat/es/deportes/suspendida-barcelona-world-race-estado_253146_102.html (deze zeggen dat het de schuld is van Madrid, separatisten krant)

    2. Wat een kost reactie Hans, dus wanneer je een Spaanse krant leest, dat je dan gelijk in politieke hoek terecht komt? Dat houdt in dat heel Spanje door het lezen van een bepaalde krant, gelijk kiest voor een politieke hoek en dus partij?

     Ga toch fietsen man, dat is echt zo´n vreselijk propaganda verhaal van je, dat zou niet misstaan in wat willekeurig elke dictator of communist zou zeggen over de vrije pers in een land! Laat me raden welke lokale partij jij aanhangt….

     1. Als ik de inhoud en het tijdstip van je reactie zie vrees ik meer dan 1 borrel……. Een ieder z’n mening.

 3. Prachtig! Het zoveelste voorbeeld waarheen Catalonië afzakt door het allesvernietigende separatisme.

   1. Heeft niks met stemmingsmakerij te maken, heeft te maken met het nieuws dat een belangrijke zeilrace niet doorgaat, niet omdat de organisatie niet wil maar omdat de sponsors laten afweten. Dat is geen angsthazen gedrag dat is een weloverwogen redenatie. Ik kan me voorstellen dat bedrijven die miljoenen investeren daar nu even geen zin in hebben want wie weet wat er gaat gebeuren (dat weten de separatisten zelf niet eens). Persoonlijk denk ik dat het allemaal wel meevalt, ben zelf al regelmatig in Barcelona geweest na 1 oktober en er is niets te merken (tenzij je tussen de manifestanten gaat staan natuurlijk). Ook in de provincie Tarragona, Costa Dorada is bijna niets te merken van het hele gebeuren. Daarnaast merk ik dat iedereen het wel gehad heeft met dit gedoe, zowel voor- alsook tegenstanders.

    1. En weer mijn bericht niet zichtbaar zodat ik een nieuw bericht gaat intikken maar zodra ik daarmee klaar ben verschijn mijn bericht ineens weer wel en de reactie ook? Wat is er mis hier?

     1. geen idee, alles werkt normaal, wellicht heeft het met de browser waarin je SpanjeVandaag bekijkt te maken of met het zogenaamde cache wat de browser opslaat.

     2. Tja, Leo, als zelfs je eigen computer of tablet niet meer wilt tonen wat jij wilt plaatsen, misschien moet je dan beseffen dat je eens moet ophouden, wat jij doet is stemmingmakerij en dan wel de vreselijk negatieve over deze website en haar redactie.
      Kap er mee, man, of ga gewoon op een ander website Spanje en alles wat er mee te maken heeft, afzeiken….

      We kennen nu wel je verhaal, de PP was de schuld dat je je baan verloor bla bla bla…echt heel vervelend, maar in plaats van hier onzin neer te knallen, kan je ook gewoon weer eens aan het werk gaan! Dat doen anderen ook, we werken allemaal heel hard voor onze centen, de redactie ook. Probeer het eens, misschien word je er een ander mens van als je eens positief in het leven gaat staan.

    2. Dat klopt, meer Catalanen halen nu hun neus op voor het hele circus, men denkt er meer over na of dat hele theater wel zin heeft. Niettemin blijft men ervan overtuigd dat Catalonië zich moet afscheiden van Spanje, maar dan op een andere manier. (ik zou niet weten welke…..)

   2. Leo, hadden mensen niet gevraagd om dit soort onzin verhalen niet meer te posten? Je doet het toch, dat artikel heeft helemaal niets te maken met dit artikel.

  1. Wat een stemmingsmakerij weer, hier een quote uit een ander nieuws bericht hier op de site(zo gedaan omdat mijn andere bericht met het web adres niet geplaatst wordt?)

   “Tussen april en oktober dit jaar zal de Symphony of the Seas als thuishaven Barcelona hebben van waaruit de cruise 7-daagse reizen zal maken naar Palma de Mallorca, Frankrijk, Florence, Pisa, Rome en Napels. Bezoekers en inwoners van Barcelona kunnen de Symphony dus heel vaak zien deze zomer.”

   De rest zijn gewoon angsthazen die door de stemmingsmakerij niet meer weten wat te doen, of zelfs zelf met de stemmingsmakerij meedoen. Is allemaal niet nodig en erg kinderachtig.

   1. En ik die dacht dat jij niks, maar dan ook niks gelooft van wat de kranten publiceren (incl SV)?

   2. Dat de Symphonie of the Seas naar Barcelona komt als “tijdelijke thuishaven” voor het zomerseizoen, wat is daar zo speciaal aan, behalve dat het momenteel het grootste cruiseschip ter wereld is? Verleden jaar was dat nog de Harmony of the Seas (waar ik een cruise heb op gemaakt) en na de eerste aankomst keek er niemand nog naar om……De reden dat de Symphonie naar Barcelona komt is enkel omdat men zo maar niet van haven kan veranderen en zeker niet voor een schip van die afmetingen. Wees er maar van overtuigd dat Royal Carribean Barcelona zal vermijden mocht het geweld de kop op steken.
    Dus, beste Leo, zie ik niet in wat je bedoelt met het feit dat de Symphonie naar Barcelona komt…….
    Ik heb geen kristallen bol maar als er niet snel een “vredelievende” oplossing komt voor de Catalaanse kwestie gaan er nog ergere dingen gebeuren met het toerisme en andere industrietakken….daar kan je vergif op nemen!
    Heb bv mijn licht opgestoken in de hotelbranche in Sitges, toch een heel populaire badplaats, en de Spaanse toeristen beginnen het te laten afweten…….ze zijn die Catalaanse capriolen meer dan beu! Als je nu het graag hoort of niet, zo zit het in elkaar. Ik woon er en spreek met veel mensen…..

    1. Klopt Dumont, ik ben in een andere tak werkzaam, maar daar steekt momenteel geen mens meer geld in die regio en we zijn alleen maar bezig voor mensen het geld eruit te halen.

     En dat gaat met grotere bedragen dan waarover hier op de site eerder al gesproken is geweest, dat zijn namelijk maar deel cijfers en niet alle cijfers.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken