En als we de zomertijd nu eens niet invoeren in Spanje?

En als we de zomertijd nu eens niet invoeren in Spanje?
Beeld: 123rf

MADRID – Er wordt al jaren in Spanje gediscussieerd over de tijdsindeling in Spanje, dat deze niet is zoals deze hoort te zijn. Nu zaterdag weer de zomertijd ingaat begint men in Spanje ook weer de discussie over de oude en oorspronkelijke tijdsindeling van voor de tweede wereldoorlog te voeren. Zetten we deze zondag 31 maart de klok namelijk niet een uur vooruit dan zitten we op de oorspronkelijke Greenwich tijd, zoals het hoort te zijn in Spanje.

Recent heeft het Europees Parlement ervoor gekozen (met 410 stemmen voor en 197 tegen) om in 2021 een einde te maken aan de zomertijdregeling binnen de Europese Unie. In dat jaar moeten alle 28 EU-lidstaten zelf kiezen of ze door gaan met de zomertijd of met de wintertijd. Ook Spanje heeft al aangegeven pas in 2021 te beslissen wat men gaat doen.

In Spanje kiest volgens een uitslag van een onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) de meerderheid van de inwoners ervoor om de zomertijd te handhaven in Spanje terwijl de experts van mening zijn dat het voor Spanje beter is om definitief de wintertijd aan te houden. Zelfs een speciale commissie van experts is het niet met elkaar eens geworden dus zo’n makkelijke beslissing lijkt het niet te zijn.

Hele jaar wintertijd

Het alternatief wat men voorstelt is het niet vooruit plaatsen van de klok op 30/31 maart en het hele jaar door de wintertijd aan te houden waarmee men weer gelijk loopt met de Greenwich tijd. De Balearen eilanden, de Comunidad Valenciana en deels ook in Catalonië hebben al eens aangekondigd dat zij liever de zomertijd aanhouden het hele jaar door omdat zij zich aan de rechterkant van de Greenwich tijdlijn bevinden en dezelfde tijd als Nederland en België behoren te hebben. De rest van Spanje ligt aan de linkerkant van de Greenwich tijdlijn en zouden dus eigenlijk de tijd van Groot Brittannië moeten aanhouden.

De Greenwich tijdlijn loopt in Spanje door de deelstaten Aragón en Comunidad Valenciana. Op diverse plaatsen in Aragón en de Comunidad Valenciana staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

Greenwich-tijd

Het aanhouden van de Greenwich-tijd is niet nieuw op het Iberische schiereiland (het Spaanse vasteland dus) en de Balearen aangezien men reeds voor de jaren 40 van de vorige eeuw deze tijd hanteerde. Op 16 maart 1942 veranderde Spanje dit samen met landen als Groot Brittannië en Portugal echter in verband met de tweede wereldoorlog die net was begonnen. In die tijd besloten verschillende landen de tijd van Berlijn te handhaven maar na de oorlog veranderden landen als Portugal en Groot Brittannië dit weer naar hun oude staat.

Spanje (op de Canarische Eilanden na want die bevinden zich op een andere meridiaan) bleef echter het tijdstip van Berlijn tot op heden handhaven omdat de toenmalige dictator Franco dat zo wilde en dat daarna al meer dan 70 jaar niet is aangepast.

Ondertussen is deze verandering uiteraard zo in de maatschappij ingeworteld dat een verandering hiervan grote gevolgen kan hebben. Die gevolgen kunnen zowel positief alsook negatief zijn. En net zoals bij elke discussie zijn er ook bij dit onderwerp voorstanders en tegenstanders.

Wat vindt jij? Moet Spanje de Greenwich en dus de oorspronkelijke tijdzone weer gaan invoeren, met andere woorden dus een uur terug?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

21
Reageer op dit artikel

13 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
kire@telfort.nl

Houden wat wij hebben, wintertijd en zomertijd lijkt mij het beste. Deze beslissing is indertijd niet voor niets genomen. Je maakt optimaal gebruik van hetgeen de natuur biedt, nl. licht. Sommige mensen klagen over het aanpassen aan de wisselende tijd. Aan alles wat je doet kleven voor- en nadelen. Als belangrijkste nadeel van de tijdwissel wordt vaak aangevoerd het aanpassen aan de tijd door mensen. Iedereen vliegt de hele wereld over en pas zich daarmee steeds aan, aan andere tijden. Dit lijkt ook geen onoverkomelijk bezwaar op te leveren. Zeggen dan is het wat donkerder in Noord Europa, so what… Lees verder »

Ernest

Tijd blijft tijd…..zoals elk voordeel een nadeel heeft…heeft gelukkig elk nadeel ook weer een voordeel. Uit “groene” gedachte geboren zult gij uiteindelijk niet levensvatbaar blijken zomer/wintertijd…Hoe dan ook het is nu tijd voor koffie!!

Piet

In een tijd van oververhitte klimaatdiscussies … volg gewoon de natuur … voor Gans Spanje dus Greenwitch time, altijd, winter en zomer.

Kelly

Is de beste oplossing !!!

Diana

Ik ben er nog steeds niet achter welke grote (negatieve) gevolgen het houden van 1 tijd met zich meebrengt. Tja de Noordelijke landen hebben het wat donkerder in de wintermaanden. Maar licht of donker….Wij blijven opstaan en naar bed gaan. We gaan naar school of werk….dus…..1 tijd voor iedereen en allemaal…..

Bert

Wat tijd betreft horen wij bij gwt. Onze voorouders werkten altijd vroeg in de ochtend en als het donker was gingen ze slapen.Dus hoe eerder licht hoe beter

anton74

Dan raad ik je Italië aan, kun je in de zomer de wekker op 03.30 zetten want om 4 uur wordt het al licht. Het nut zie ik er zelf niet van in, ik had daar een colega die het wel fijn vond omdat hij om 05.00 uur ging hardlopen, maar hij was ook de enige.

Paul61

Of Moskou. Sinds 2014 (om economische redenen, minder tijdverschil met Europa) is de klok een uur permanent achteruit gezet zodat het ‘s zomers om 3 uur ‘s ochtend al licht wordt en helaas eerder donker wordt ‘s avonds (in mei om 20:00 donker). Bizarre verdeling van daglicht over de dag. In Europa willen nep-deskundigen (chronobiologen) en boerenlobby organisaties en CDA Europarlementariers permanente wintertijd invoeren of zelfs Greenwichtime (is twee uur achteruit met huidige zomertijd). Niemand blij uiteraard behalve Europesche nep-deskundigen die dit experiment aangrijpen om te verkondigen dat de bevolking dit graag wilde.

maclaren0@gmail.com

overal vaste zomertijd anders ga je ergens bij u is het 17.00u en bij je overbuur 16.00 u want ergens moet het veranderen dit komt niet goed en ze spreken in europa al jaren van vergrijzing zodus deze mensen moeten niet vroeg opstaan waarom dan om 05.00u s’morgens al licht worden nee nee hou zomertijd aan

Han

Ik draag een horloge maar ook de klokken thuis werken op het radio tijdsignaal. Een paar jaar terug waren mijn vrouw en ik op vakantie in Portugal waar het een uur verschilt. Mijn horloge schakelde niet om. Op de laatste dag gingen wij tijdig naar het station en toen wij aankwamen bleek dat wij nog 3 minuten hadden voor de trein vertrok. Was mijn horloge in die laatste nacht toch op Portugese tijd omgegaan. Gelukkig dat wij ruim een uur te vroeg naar het station waren gegaan.

F. van Oostveen

Eén Europese tijd is onzinnig. In Spanje verschilt het van oost tot west bijna een uur, in Frankrijk ook. Dan verschilt het in Duitsland nog veel meer dan een uur van oost naar west. Alles gelijk laten lopen voor de economie is een slecht idee. De economie is ondergeschikt aan mensen en niet omgekeerd. Stel je voor dat Roemenië, nu voorzitter van de EU, vindt dat alle Europese tijden gelijk moeten zijn aan de Roemeense.

gerritvanderboon@yahoo.es

Klopt geografie speelt ook mee, in de US hebben ze ook meerdere tijdzones. Maar economisch gezien heeft Spanje meer belang met west Europa als de UK, zeker nu er een ‘no deal’ Brexit dreigt

anton74

Economisch gezien heeft de US weinig last van de tijdzones, daar hoeven we ons dus geen zorgen over te maken.

schotte.ger@gmail.com

Afstemming in Europees verband is m.i. het beste.
Een vaste Europeesche tijd.

gerritvanderboon@yahoo.es

Het ‘leven’ in Spanje begint zo een beetje om half tien, als ze uit de pas lopen met de rest van Europa dan zitten ze bijvoorbeeld in Duitsland al aan de lunch voordat het in Spanje een beetje op gang komt. Voeg daar dan de lange Spaanse pauze tussen de middag aan vast en Europa gaat naar huis voor ze in Spanje aan de tweede helft van de dag gaan beginnen. Lijkt me niet bevorderlijk voor de economie.

anton74

Als iets werkt moet je het ook zo laten, dit zomer/wintertijdgedoe is een tendentieuze en populistische discussie waar de media en domme politiek van smult maar waar niemand op staat te wachten, behalve die ene 0,5% die mee heeft gedaan aan de enquete omdat ze hier wakker van liggen en voor moeten strijden alsof het hun levenswerk is. Jammer dat het zo serieus genomen wordt. Op internet is het altijd 0,5% van de populatie die om alles heel veel schreeuwt maar dat wil niet zeggen dat je ze ook serieus moet nemen.

Paul61

Precies. Een stelletje Europarlementariers met ongepaste dadendrang. Het huidige systeem werkt perfect

leo

Gewoon de zomertijd invoeren en zo laten blijven. Altijd prettig als het later donker wordt.

Rob

Zeker in oost-Spanje is er maar 1 tijd de juiste en dat is zomertijd. In dit gedeelte komen veruit de meeste toeristen en die hebben belang bij lang licht in de avond . Niemand heeft er wat aan als het ‘s ochtends om 6 uur licht is.

anton74

Nee hoor, de “juiste tijd” is de wintertijd, daarom werd decennia geleden voor de zomermaanden heel verstandig de zomertijd ingevoerd. Lekker zo laten.

Rob

Het huidige systeem zo laten ben ik het uiteraard mee eens. Maar als ik het wel heb, is dat een gepasseerd station. Dan wordt het dus kiezen tussen vaste zomer of wintertijd. Juist in Spanje is dat een enorm probleem, omdat er 50 minuten verschil zit tussen Cabo Bagur en Finisterre. Je doet het dus nooit goed voor allemaal en dan komen er praktische zaken meewegen. Vandaar mijn pleidooi voor vaste zomertijd.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.