En als we de zomertijd nu eens niet invoeren in Spanje?

En als we de zomertijd nu eens niet invoeren in Spanje?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Er wordt al jaren in Spanje gediscussieerd over de tijdsindeling in Spanje, dat deze niet is zoals deze hoort te zijn. Nu zaterdag weer de zomertijd ingaat begint men in Spanje ook weer de discussie over de oude en oorspronkelijke tijdsindeling van voor de tweede wereldoorlog te voeren. Zetten we deze zondag 31 maart de klok namelijk niet een uur vooruit dan zitten we op de oorspronkelijke Greenwich tijd, zoals het hoort te zijn in Spanje.

Recent heeft het Europees Parlement ervoor gekozen (met 410 stemmen voor en 197 tegen) om in 2021 een einde te maken aan de zomertijdregeling binnen de Europese Unie. In dat jaar moeten alle 28 EU-lidstaten zelf kiezen of ze door gaan met de zomertijd of met de wintertijd. Ook Spanje heeft al aangegeven pas in 2021 te beslissen wat men gaat doen.

In Spanje kiest volgens een uitslag van een onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) de meerderheid van de inwoners ervoor om de zomertijd te handhaven in Spanje terwijl de experts van mening zijn dat het voor Spanje beter is om definitief de wintertijd aan te houden. Zelfs een speciale commissie van experts is het niet met elkaar eens geworden dus zo’n makkelijke beslissing lijkt het niet te zijn.

Hele jaar wintertijd

Het alternatief wat men voorstelt is het niet vooruit plaatsen van de klok op 30/31 maart en het hele jaar door de wintertijd aan te houden waarmee men weer gelijk loopt met de Greenwich tijd. De Balearen eilanden, de Comunidad Valenciana en deels ook in Catalonië hebben al eens aangekondigd dat zij liever de zomertijd aanhouden het hele jaar door omdat zij zich aan de rechterkant van de Greenwich tijdlijn bevinden en dezelfde tijd als Nederland en België behoren te hebben. De rest van Spanje ligt aan de linkerkant van de Greenwich tijdlijn en zouden dus eigenlijk de tijd van Groot Brittannië moeten aanhouden.

De Greenwich tijdlijn loopt in Spanje door de deelstaten Aragón en Comunidad Valenciana. Op diverse plaatsen in Aragón en de Comunidad Valenciana staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

Greenwich-tijd

Het aanhouden van de Greenwich-tijd is niet nieuw op het Iberische schiereiland (het Spaanse vasteland dus) en de Balearen aangezien men reeds voor de jaren 40 van de vorige eeuw deze tijd hanteerde. Op 16 maart 1942 veranderde Spanje dit samen met landen als Groot Brittannië en Portugal echter in verband met de tweede wereldoorlog die net was begonnen. In die tijd besloten verschillende landen de tijd van Berlijn te handhaven maar na de oorlog veranderden landen als Portugal en Groot Brittannië dit weer naar hun oude staat.

Spanje (op de Canarische Eilanden na want die bevinden zich op een andere meridiaan) bleef echter het tijdstip van Berlijn tot op heden handhaven omdat de toenmalige dictator Franco dat zo wilde en dat daarna al meer dan 70 jaar niet is aangepast.

Ondertussen is deze verandering uiteraard zo in de maatschappij ingeworteld dat een verandering hiervan grote gevolgen kan hebben. Die gevolgen kunnen zowel positief alsook negatief zijn. En net zoals bij elke discussie zijn er ook bij dit onderwerp voorstanders en tegenstanders.

Wat vindt jij? Moet Spanje de Greenwich en dus de oorspronkelijke tijdzone weer gaan invoeren, met andere woorden dus een uur terug?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.