Informatie over het terugrijden van Spanje naar Nederland/België

Informatie over het terugrijden van Spanje naar Nederland/België
Beeld: Europa Press

MADRID – Spanje heeft op 15 maart de noodtoestand afgekondigd die in principe tot 30 maart zou duren maar inmiddels verlengd is tot 26 april waarna eventueel nog een of meerdere verlengingen kunnen volgen indien noodzakelijk. Het is een vreemde, verwarrende en moeilijke tijd voor veel Spanjaarden die met hun kinderen in een thuisisolement verblijven. Maar dat geldt ook voor buitenlanders die zich ten tijde van de noodtoestand in Spanje bevinden. En als je nu terug wilt rijden met het eigen vervoer over de Spaanse, Franse, Belgische en Luxemburgse wegen, is dat nog mogelijk? Wij proberen op de meeste vragen antwoord te geven.

Dit artikel is aangepast op: vrijdag 17 april

Stel je bent met je auto met of zonder caravan of camper in Spanje, mag je dan nog terugrijden naar Nederland en België of is dat verboden. We proberen op die vraag hier antwoorden te geven aan de hand van de informatie die te lezen is op de officiële Facebookpagina van de Nederlandse Ambassade waar de Ambassadeur en zijn team goed werk verrichten door Nederlanders en Belgen te voorzien van alle nuttige informatie (hulde!). Daarnaast baseren wij ons op tips van lezers die in dezelfde positie hebben gezeten en nuttige reacties op eerder geplaatste artikelen hebben gegeven.

NOTA: Mocht je als lezer tips en ideeën hebben voor andere lezers die nog met de terugreis moeten beginnen, meld dit dan als een reactie op dit artikel. Nuttige informatie is altijd welkom.

Moet ik als buitenlander Spanje verlaten?

Nee, dat hoeft niet. Veel mensen denken dat tijdens de noodtoestand alle buitenlanders het land moeten verlaten en willen daarom met de lange reis naar Nederland of België beginnen. Buitenlanders hoeven Spanje niet te verlaten. Als buitenlander in Spanje moet je je wel houden aan de regels tijdens de noodtoestand zoals HIER omschreven. Omdat dit voor veel mensen lastig is (zeker als je in een camper, caravan, klein appartement of vakantiewoning verblijft) willen veel Nederlanders en Belgen terug naar eigen land en hun eigen woning.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Kan ik van Portugal naar Nederland/België rijden?

Ja, dat kan. Portugal heeft weliswaar de grenzen gesloten voor al het toeristische verkeer en ook Spanje heeft de grenzen met Portugal dichtgegooid voor al het verkeer van niet-Spanjaarden maar beide landen hebben een overeenkomst gesloten om verkeer met buitenlands kenteken dat op doorreis is door te laten. Volgens diverse lezers krijgt men aan de kant van Portugal een document waarin staat vermeld dat u op doorreis bent in Spanje. Meer informatie lees je HIER.

Kan ik vanuit Spanje naar Nederland/België rijden?

Ja, dat kan. Het rijden in Spanje van vakantieverkeer voor EU-burgers, dat wil zeggen personen die terugkeren naar eigen land, mogen gebruik maken van de snelwegen. Het is raadzaam om onderstaand document van de Nederlandse Ambassade in uw auto mee te nemen. In dat document staat in het Spaans en Engels dat u op doorreis bent naar eigen land. Onder het artikel staat ook een document van de Belgische Ambassade voor de Belgen die aan een terugreis beginnen.

Is de grens van Spanje met Frankrijk open?

Ja, de grens tussen Spanje en Frankrijk is open maar er zijn grenscontroles en de Schengen overeenkomst is tijdelijk opgeschort. De kans is groot dat je bij de grens moet laten zien dat je op doorreis bent naar eigen land, dus houd de paspoorten en het document van de NL ambassade bij de hand. Diverse lezers hebben echter vermeld dat ze geen grenscontroles zijn tegengekomen maar over het algemeen zijn die er wel, zeker bij de grensovergang tussen Catalonië en Frankrijk (La Jonquera) men in het Baskenland.

Mag ik door Frankrijk rijden?

Ja, dat mag. Maar via de kortste route en alleen als je op doorreis bent naar eigen land. Alle Fransen moeten een document invullen waarop staat aangegeven waarom je buitenshuis bent. Ook voor buitenlanders op doorreis is dat document verplicht (1 per persoon/reis). Dat Franse document is onderaan dit artikel of via de officiële Franse pagina te downloaden waarna je het kunt uitprinten. Het is ook mogelijk om een digitale versie te genereren en deze inclusief een te scannen QR-code op de smartphone of tablet te bewaren (uitleg onderaan).

Sommige lezers melden dat ze geen enkele controle hebben gehad in Frankrijk, ook niet bij de grens maar voor alle zekerheid is het verstandig het document uit te printen en in te vullen.

Zie voor uitleg over hoe je het Franse document dient in te vullen onderaan dit artikel. Let op: Je moet 1 document per persoon/reis invullen!

Mag ik door Luxemburg rijden?

Ja, dat mag. Luxemburg heeft net zoals andere landen maatregelen getroffen maar het doorreis verkeer is vooralsnog mogelijk. Volgens lezers wordt er ook niet bij de grenzen gecontroleerd. 

Mag ik door België rijden als ik naar Nederland ga?

Ja, dat mag. Maar neem onderstaand document van de NL en BE ambassade mee. Daarin staat dat je op doorreis bent naar Nederland en dat je weet dat je de kortste route dient te nemen. Houd rekening met vertragingen bij de grens vanwege controles.

Mag ik met zijn tweeën in de auto zitten tijdens mijn reis in Spanje?

Ja, dat mag. Sterker nog, op 25/03 heeft men de regels aangepast en is het toegestaan om met twee personen in één voertuig te zitten. Volgens de regels dient een persoon voorin en een persoon achterin te zitten om de veiligheidsafstand van ten minste één meter te waarborgen (maximaal 1 persoon per rij stoelen). De NL ambassade schrijft het volgende op Facebook: De regel is naar ons begrip (het staat niet in de nieuwe tekst) NIET van toepassing op vervoer terug naar huis (Nederland/België). Dit zou ook raar zijn, want dan zou een deel van een gezin achter moeten blijven en dat is niet de bedoeling.

Mag ik met een auto met Spaans kenteken naar Nederland/België rijden?

Stel je woont in Spanje en hebt een voertuig met Spaans kenteken, mag je dan met jouw eigen auto de Spaans/Franse en andere grenzen passeren om terug te keren naar Nederland/België? Voor zover bij ons bekend en aan de hand van enkele reacties van lezers is het rijden met een Spaans kenteken geen probleem. Wel is het verstandig om een bewijs bij je te dragen dat je resident en woonachtig in Spanje bent, dat de auto op jouw naam staat en dien je altijd je paspoort bij je te hebben. Ook is het verstandig om het onderstaande document van de NL ambassade bij je te hebben. LET OP dat het rijden met een auto met buitenlands kenteken NIET voor onbepaalde tijd mogelijk is in Nederland en België.

Zijn de tankstations open?

Ja, de tankstations langs de snelwegen zijn open. Het is echter wel vaak zo dat je dient te betalen (met kaarten en pin) bij de automaat om contact met medewerkers te voorkomen. Daarnaast zijn de sanitaire voorzieningen, winkels, restaurants en bars gesloten. Op sommige parkeerplaatsen langs de snelwegen zijn de openbare sanitaire voorzieningen wel open (maar of deze schoongemaakt worden?). Dit geldt in ieder geval voor Spanje en Frankrijk. Over Luxemburg en België is ons niets bekend.

UPDATE: Op DEZE WEBSITE kun je een kaart van Spanje zien met daarop aangegeven de tankstations die open zijn en ook horeca activiteiten aanbieden. Op deze website staat ook een lange lijst zodat de route over de weg gepland kan worden.

Zijn de hotels, campings en camperplaatsen open?

Nee, over het algemeen niet. Hotels en campings dienen in Spanje sinds 26 maart gesloten te zijn. Op veel plaatsen geldt dit voor camperparkeerplaatsen ook. Van lezers hebben we echter begrepen dat sommige camperparkeerplaatsen wel geopend zijn voor mensen die op doorreis zijn. Er zijn echter ook lezers die van te voren een hotel in Frankrijk hebben geboekt en daar ook konden overnachten. Neem in dat geval altijd bewijzen mee want de politie in Frankrijk controleert wanneer je de snelweg af gaat.

UPDATE: De Spaanse regering heeft via het officiële staats bulletin een lijst gepubliceerd van hotels die tijdens de noodtoestand geopend zijn voor essentiële dienstverlening. Het is ons niet bekend of ‘toeristen’ of reizigers op weg naar hun eigen land gebruik mogen maken van deze hotels. via DEZE LINK kun je een PDF document (in het Spaans) downloaden met daarop de lange lijst met hotels die wél open zijn. Je dient zelf de contactinformatie te zoeken en het wordt aangeraden om telefonisch contact op te nemen met deze hotels voordat je er naartoe gaat.

Houd rekening met:

Denk goed na over wat de consequenties zijn van het beginnen van een lange reis in de huidige vreemde omstandigheden. Als je wel gaat reizen, houd dan rekening met drukte bij de grensovergangen met eventueel controles aan beide kanten, respecteer de hygiënevoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen en houd het nieuws en de verkeersinformatie goed in de gaten. 

Houd er rekening mee dat het tanken dient te gebeuren via automaten omdat er geen personeel is, dat sanitaire voorzieningen gesloten zijn, dat bars en restaurants niet open zijn en dat je wellicht op de parkeerplaatsen in de auto/camper moet slapen omdat hotels en campings gesloten zijn.

Eenmaal terug in eigen land is het verstandig om voor jezelf en voor anderen tenminste twee weken in een thuisisolement te gaan. Je komt namelijk uit een risicogebied en door jezelf af te sluiten voorkom je dat je anderen eventueel besmet raken, wel zo netjes.

Franse formulier invullen:

Invullen Franse document (op papier): Reizigers die naar- of door Frankrijk reizen wordt aangeraden het formulier attestation de déplacement dérogatoire (verklaring reden tot plaatsing) in te vullen (of over te schrijven) en daarin de reden van de reis aan te geven (4e hokje aankruisen – déplacements pour motif familial impérieux – en handmatig toevoegen: retour aux Pays-Bas) (tip van Nederlandwereldwijd.nl). Het formulier onderaan deze pagina te downloaden of is hier te vinden: https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/R55781

Invullen Franse document (digitaal): Het is mogelijk om in plaats van het Franse document te downloaden, uit te printen en handmatig in te vullen ook een digitale versie te genereren via DEZE WEBSITE. Na het invullen van alle verplichte vakjes wordt een bestand in PDF-formaat gegenereerd met een QR-code die de politie kan scannen. Dat document met QR-code kun je op een smartphone of tablet bewaren en laten zien indien daar om gevraagd wordt. 

Document Frankrijk

Document Nederlandse Ambassade

Document Belgische Ambassade

Document NL & BE Ambassades

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
75 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik ben aangenaam verrast door de rijkdom aan informatie die ik hier vind, zoekende naar terugreismogelijkheden voor een broer in Marokko. Maar de links die gegeven worden naar de digitale versie van het vereiste Franse document voor buitengewone verplaatsingen leiden niet tot het vinden ervan: ik zie alleen een voor Fransen bestemd formulier.

We mogen een wagen gebruiken van een Belg die in België verblijft en zijn auto graag zou in België zien komen. Hij heeft een Spaanse nummerplaat. Mag ik als niet eigenaar met die wagen naar België reizen? We zouden met het vliegtuig op 23 maart terugvliegen. Het wordt tijd om mijn volkstuintje te gaan onderhouden!

Op 29 april en 30 april terug gereden van Alicante naar Nederland , geen controles in Spanje , Frankrijk , Luxenburg, aan de Belgisch grens in een fuik van Belgisch politie. Nederlands kenteken geen probleem geen vragen we konden zo door rijden.
We hadden wel alle papieren van de ambassades bij ons maar niet nodig.

Vrijdag 8 mei a.s. vertrekken we met de auto naar Nederland. Mijn vraag is of het document
om door Frankrijk te reizen nog nodig is.
Bij voorbaat dank.

Waarschijnlijk zijn we nog een maand langer in Spanje voor we kunnen terugrijden naar Nederland. Maar het zit er, na zeven maanden una casa restaureren, aan te komen. In ieder geval compliment voor alle duidelijk informatie. Soms weten we dankzij Spanjevandaag beter hoe de regels zijn met de Coronacrisis dan de lokale bevolking hier. Blijf gezond, geniet van jullie cortados, en ga vooral door met deze fijne website.

Wanneer mag je weer van Nederland naar Spanje rijden.

We zijn van plan om binnenkort terug naar Belgie te reizen met de auto. We hebben de vereiste papieren voor doorreis. een goede vriendin van ons wil graag met ons meerijden, daar zij maar niet aan terugvlucht geraakt. Deze vrouw is bovendien lichamelijk beperkt. Weet iemand of dit mogelijk is om met ons terug te keren naar Belgie ? Samen dus met 3 personen.

Een vraag, wij gaan binnenkort naar Nederland, maar gebruiken een auto van iemand anders( natuurlijk met een Spaans kenteken). Weet iemand of dit problemen met zich meebrengt.

Als je met een bus naar belgie terugkeert is het formulier van de ambassade dan ook nodig in te vullen?

Zijn er in spanje eigenlijk hotels open langs de snelweg? En er bestaat een lijst met benzinestations die open zijn in spanje, maar daar staat bij voor vrachtwagens open. Gewone autos mogen daar toch ook gewoon tanken?
Dank

Wij zijn afgelopen weekend, 4 en 5 april, van midden Spanje naar Nederland gereden. Eenmaal controle in Spanje, eenmaal in Frankrijk, en bij alle drie de grenzen. Maar met de uitgeprinte papieren geen probleem. De Aires zijn vrijwel allemaal open, schoon sanitair, en heel heel rustig.

Even een vraag. Mag je als je terug rijdt naar Nederland wel samen voorin zitten, of moet de 1 voorin en de ander achterin zitten.

Wij zitten in Zuid-Spanje in het huis van mijn in december overleden schoonvader. De auto staat (nog) niet op onze naam, zou het voldoende zijn om de verklaring van overlijden dan mee te nemen als we terug willen rijden?

Kan ik met mijn auto naar de lange termijn parking bij de luchthaven van Alicante rijden om van daaruit naar België te vliegen?

Wij denken er al een tijdje over om naar Belgie terug te keren. Maar we hebben een probleem met de auto. hij rijd nog wel , maar een lampje geeft aan dat we naar garage moeten. Maar garages in Spanje zijn gesloten. Voorlopig blijven we dus maar hier in San Juan de los Terreros. Alleen geraken onze medicamenten op tegen eind april.

Kijk eerst eens of het een essentieel lampje is. Misschien de olie bijvullen? Verversen kan altijd nog. Anders misschien iemand bij de benzinepomp. Succes

Bedankt voor reactie. het is een “motortje” dat geel oplicht. Volgens instructie moet ik naar garage en mag ik nog rijden tot lampje rood word. Weet niet wanneer dat zal gebeuren. 2100 km lijkt mij nogal veel.

Karel, wij hadden ook problemen met medicijnen onze dokter heeft mij via email een voorschrift gestuurd, de apotheek heeft mij alles gegeven wat op voorschrift stond, ik zou niet wachten tot uw medicijnen op zijn !
Wel oppassen in België kreeg ik sommige medicijnen gratis in Spanje niet!

Bedankt voor Uw reactie. Wij zijn met een leeg doosje naar apotheek geweest en hebben onze medicatie gewoon meegekregen. Voorlopig kunnen we nog even verder.

Ik ben zaterdag zonder enig probleem vanaf Roses naar de Achterhoek nl gereden via Frankrijk lux en Duitsland
Spanje in was volledig geblokkeerd bij La junquera 100 man politie maar er uit niemand, wel strenge grenscontroles bij Duitsland maar mocht zo doorrijden. Tankstations open maar zeer weinig andere faciliteiten overigens wel aangegeven boven de weg
Maar behalve de paar vrachtwagens praktisch gesproken niemand op straat

Ik kon begin vorige week overal doorrijden. Heb in Lux overnacht en via Belgie naar huis. Hotel in Frankrijk was helaas dicht. Maar lees elders dat Ibis mss open is. Succes

Waar hier niet over gesproken wordt is voor ons het probleem van terug te keren naar Spanje vanuit Belgie. Wij zijn spaanse residenten en hebben waarschijnlijk papieren nodig voor doorreis naar Spanje. Thx.

U mag gewoon naar Spanje. Wel de Franse formulieren invullen en de kortste route nemen.

Beste Thijs,
Wij zitten in dezelfde positie.
Maar dan vanuit Breda, Nederland.
Wij wonen in Vilacolum, Spanje.
Dat is zo’n 40/45 km net over de Spaanse grens.

Voor ons niet van toepassing. Maar chappeau voor dit helder en duidelijk bericht. Velen zullen ermee gebaat zijn.

goede avond, mijn vrouw en ik zijn woensdag 25 maart vertrokken vanuit Dehesa de Campoamor, onze rit is vlot verlopen geen problemen aan de grenzen eerste peage in Frankrijk politie met de vraag of we “huiswaarts reden,, er zijn wel hotels die gesloten zijn tot 15 april zowel in Spanje als Frankrijk, wij hebben de nacht doorgebracht in Orange 1050 km van Dehesa de Campoamor, ibis Orange Centre Échangeur A7 A9. uitrit 21, Rue Agis Rigor 32, je kan er ontbijten maar geen avondeten, best iets voorzien voor ‘s avonds. 2de dag vlot rit naar huis na Luxemburg werden we… Lees verder »

Bedankt voor je info. we hebben gelijk geboekt bij Ibis Orange. Gaan maandag op pad. Mochten jullie samen voorin zitten of 1 voorin en de ander achterin? Groeten Riet

Zojuist de grens overgereden bij Jonquera. Er was wel controle aanwezig, maar ik mocht gewoon doorrijden. In frankrijk lijkt het allemaal een stuk relaxter. Spanje was hectisch vandaag. Igualada volledig afgezet (geen idee wat daar aan de hand was?), en tot 6 keer toe aangesproken door de guardia civil. De snelwegen zijn het probleem niet, daar zie je geen controles. Maar als je even van de weg afduikt om te tanken (met lpg heb ik zelden de luxe om aan de snelweg te tanken), te overnachten op een camperplaats of gewoon boodschappen te doen, dan weten ze je te vinden.… Lees verder »

Wij hebben een probleem. Zijn resident in Hongarije en Niet resident in Spanje en een Niet resident in Nederland. In beide Niet resident landen hebben wij ook een auto op een kenteken van dat land. We hebben wel een Nederlands paspoort. In het najaar rijden we altijd naar Nederland met onze Hongaarse camperbus, stallen hem daar, bezoeken familie en gaan dan naar Spanje overwinteren. Nu willen we terug naar Hongarije, maar daarvoor moeten we eerst naar Nederland om met onze Hongaarse auto(camperbus), vanuit Nederland naar Hongarije te rijden. Kunnen wij met onze Spaanse auto naar Nederland rijden en daar ontheffing… Lees verder »

Met een Nederlands paspoort komt u in ieder geval naar Nederland. Franse formulieren invullen, paspoort laten zien, melden dat u naar huis gaat en de Franse politie laat u doorrijden. Belgische grenzen zullen ook geen probleem zijn.

Hoe het zit met de registratie en verzekering van de auto weet ik niet. Daarover zou u de RDW kunnen bellen. Ik kan mij voorstellen dat er in deze tijden uitzonderingen worden gemaakt.

Van Nederland naar uw residentie in Hongarije lijkt mij ook geen probleem, want ook dat is een essentiële transit.

De key is toch waar je resident bent? Bijna niemand mag nog rondrijden uitgezonderd om naar je woonadres terug te rijden. In dit geval is dat Hongarije. Daarbij kom je met een Hongaarse auto naar Nederland waar u niet woont? Corona-besmetting technisch is het al helemaal een draak door deze NL tussenstop maar dat terzijde….

Zelf heb ik die reis problemen niet ,maar vind het geweldig zoals jullie hiermee helpen en al die vragen beantwoorden en zelfs de benodigde in te vullen documenten erbij leveren. Ongelooflijk!
Wat moeten we zonder jullie? Chapeau! En blijf gezond!

Volledig mee eens, wou ongeveer hetzelfde schrijven. Dank u wel redactie voor de hulp en steun in deze toch wel moeilijke tijden.

ja

Wij zitten hier in ons eigen huisje La Zenia zijn met de camper gekomen maar kunnen niet meer dan hooguit 500 km per dag rijden waar zijn grote parkeer tereinen waar wij veilig kunnen overnachten bv in de buurt van de Franse grens en dan een plek voorbij Lyon en dan in de buurt van de Belgische grens omdat de volgende dag naar de kop van Nh te rijden Dus de vraag is grote parkeer plekken waar we veilig kunnen overnachten dank U wel

Wij zijn vrijdag in Spanje vertrokken met caravan, overnacht voorbij Valence op de Air de latitude 45. Smorgens wakker geworden, caravan opengebroken en serieus wat gestolen uit caravan en auto terwijl wij lagen te slapen in caravan.

Ai… ik hoop dat ze geen waardevolle spullen hebben meegenomen?
Dit is de reden waarom ik nooit op aires langs de snelweg parkeer en overnacht.

Zoek een goede camperplaats op een rustige plek, weg van de grote wegen en je staat een stuk veiliger.
Kijk op campercontact of park4night en met een beetje zoeken zijn er best wat veilige locaties te vinden.

Aan de spaanse grens, La Jonquera, is een speciale parkeerplek, specifiek voor caravan / camper. Helaas is Frankrijk ook dicht qua horeca, dus de routiers, relatief veilig, zijn ook toe. Langs de autoroute is het relatief onveilig. Lees ook de andere reactie. Probeer een camping? Daarna zou de SHELL Berchem, Luxemburg een optie kunnen zijn. Goede & voorspoedige reis.

hebben donderdag poging gedaan om per auto naar belgie terug te keren. na 5 km reed de politie ons reeds klem. we zaten met 4 van hetzelfde gezin in de wagen en er werd pv opgemaakt en zijn we moeten terugkeren ! is er geen officieel document ter beschikking om dit wel mogelijk te maken ?

Er is toch de verklaring van de ambassade? Bent u resident in België met Belgische paspoorten? Dan moet men u transitdoorgang naar uw thuisland toestaan. Ook met het hele gezin. Raar verhaal dit.

Neem inderdaad de verklaring van de ambassade mee. En je kunt net pech hebben gehad met een onbegripvolle politieagent.
Als je op de snelweg kunt geraken dan zul je verder weinig problemen ervaren, want daar wordt niet of nauwelijks gecontroleerd.

hadden verklaring zowel voor spanje als frankrijk mee, agent was formeel : meer dan 2 niet toegelaten ! hij deed er nog een schepje bovenop en zei : wat als je later op autostrade wordt gestopt door guarda civil en je moet de auto laten staan ! toch bedankt voor reacties, zullen het nog eens overwegen.

Beste Paul, weet u al iets meer hierover, want wij willen ook terug naar NL maar zijn met zijn drieen (onze dochter).

Hallo, we hebben een woning in Spanje, waar momenteel een probleem is. We zijn nog geen resident maar hebben beiden wel een NIE. Is het toegelaten om met de wagen van België naar Spanje te rijden? Zo ja, moeten er in België bijzondere documenten worden aangevraagd om in Spanje binnen te mogen. Van harte proficiat aan de redactie en de reacties op het artikel en bij voorbaat ook voor een eventueel antwoord. Bas

Spijtig, toch van harte dank voor het antwoord. Bas

Kan ik als resident in spanje, mijn auto heeft een spaans kenteken, door frankrijk, belgië naar nederland rijden,
zonder problemen ?

Dat had ik gelezen, maar ben nog steeds onzeker over het feit dat Ik resident in Spanje ben ,niet in Nederland, wel Nederlands paspoort.?

Ja dat mag. Aan de grenzen en bij controles in Frankrijk zeggen dat je naar huis gaat eventueel om medische redenen of om mantelzorg te doen. Dat wordt verder niet gecontroleerd. Ze kijken niet in detail naar het paspoort, want ze pakken het niet eens aan.

ik heb al 7 jaar een bedrijf in marbella en moet echt terug.
ik kan dit ook schriftelijk aantonen
ik ben in nederland weet iemand hoe ik terug kan komen, kan ik met mijn auto met nederlands kenteken terug rijden?

reactie word zeer gewaardeerd

Wij, resident in Spanje met Spaans kentekenauto, zijn vrijdag van Nl naar Spanje gereden. Grenscontrole met België geen probleem (probeer het niet als je geen resident bent buiten Nederland, want dan moet je terug). In Frankrijk 3x ondervraagd… geen probleem en opnieuw helemaal geen spoor van grenscontrole bij de Bielsatunnel. Ook niet verder onderweg naar huis. De laatste 140 km voorbij Toulouse in totaal 12 rijdende auto’s, 1 scooter en 3 personen op straat gezien (tussen 19.00 en 22.00 uur). In Frankrijk zijn de sanitaire voorzieningen langs de snelwegen open en schoon (voor zover openbare toiletten dat kunnen zijn… maar… Lees verder »

Zijn in 2 dagen naar Nederland gereisd vanaf Costa Blanca met Nederlandse auto. Ging prima. Bij grens Spanje/Frankrijk La Jonquera was er bij het inrijden in Frankrijk controle maar werden niet aangehouden. Hadden prima hotel Ibis in Lyon. Diner en ontbijt kon op kamer worden besteld. Vantevoren geboekt omdat niet alle hotels open zijn. Inderdaad zijn er bij benzinestations nog enige sanitaire voorzieningen buiten open. Omdat er weinig gebruik van wordt gebruikt ook nog tamelijk schoon. Alleen controle gehad bij Inrijden Belgie en uitrijden Belgie waar werd gevraagd waar wij vandaan kwamen en verder kunnen reizen. Alleen in Nederland is… Lees verder »

Wij hebben dezelfde ervaring als Anke. Wij hadden een Ibis hotel in Vienne. Zij boden pizza service aan. Voor het ontbijt moest je een bestelformulier invullen en ‘s ochtends het ontbijt even zelf ophalen. Neem verder zelf eten en drinken mee voor onderweg want niet alles is open.

Beste Hans, zou je mij de exacte naam en adres willen doorgeven van het Ibis hotel in Vienne. Wellicht is dit voor ons ook een optie om te overnachten ipv Lyon. Heb je verder nog tips. Dank je wel voor je reactie.

Beste Anke, wij gaan binnenkort ook terugrijden en zouden graag willen weten in welk Ibis hotel in Lyon jullie hebben overnacht. Alvast reuze bedankt voor je reactie.

Beste Ina,
Dat was Ibis Lyon Est Chaponnay, perfecte prijs/kwaliteit. Succes met terugrijden.
Neem wel voldoende water en iets te eten mee voor overdag want vrijwel alles is dicht.

Dank je wel voor je snelle reactie en je adviezen.

Wij zijn vrijdag goed door Frankrijk en België gekomen. Hotels hadden wij vooruit geboekt bij Booking.com. Hoewel we daags ervoor nog een bevestiging hadden ontvangen was het hotel Kiara toch gesloten. Gelukkig vonden we dichtbij een hotel. In ieder geval gesloten. F1, Campanille, Hotel1. B&B is open en moet m.b.v. Een automaat inchecken en betalen

Weet er iemand of je nog met huurauto van Spanje naar Belgie mag rijden? Dank u

Avis Malaga verhuurt geen wagens meer aan niet zakelijke klanten. Hadden online geboekt en werden teruggestuurd zonder wagen
Achteraf wel de annulatiekosten van de bankrekening gehaald. Gewoon schandalig Van AVIS

Beste Harry, daar moet je zeker tegenin gaan, stuur misschien best een mail. Avis heeft ooit onterecht ook geld van mijn rekening gehaald maar nadat ik hen de situatie geschetst had in een mail hebben ze het bedrag terug gestort. (Ook bij andere verhuurmaatschappijen al gemerkt dat ze het wel rechtzetten indien ze een fout maken). Veel succes alleszins!

Autoverhuurbedrijven mogen enkel bedrijfsmatig verhuren nu. Particulier niet mogelijk.

heb vorige week dit dokument proberen uit te printen ….maar het lukte niet.de ambassade zei me er een foto van te maken op uw movil en dit te laten zien bij controle,het document van frankrijk lukte wel,nog een prettige dag verder

Alleen PAPIEREN reisdocumenten geven toestemming buitenshuis te zijn in Frankrijk. Dus uitprinten of overschrijven met INKT. Potlood om het later uit te gummen is niet toegestaan. Wat regelgeving betreft is Frankrijk de Nr. 1 Ondanks hun geveinsde vriendelijkheid zijn ze erg streng wanneer je met deze controlelieden te maken hebt. (Er zijn uitzonderingen) Andere documenten moeten ook in orde zijn. Voor de politie en gendarmerie is het nu jachtseizoen.
Jozef
P.S. het “document” moet met een handtekening worden bevestig. dat is niet mogelijk op een mobiel apparaat.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.