Informatie over het terugrijden van Spanje naar Nederland/België (2020)

Informatie over het terugrijden van Spanje naar Nederland/België
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje heeft op 15 maart de noodtoestand afgekondigd die in principe tot 30 maart zou duren maar inmiddels verlengd is tot 26 april waarna eventueel nog een of meerdere verlengingen kunnen volgen indien noodzakelijk. Het is een vreemde, verwarrende en moeilijke tijd voor veel Spanjaarden die met hun kinderen in een thuisisolement verblijven. Maar dat geldt ook voor buitenlanders die zich ten tijde van de noodtoestand in Spanje bevinden. En als je nu terug wilt rijden met het eigen vervoer over de Spaanse, Franse, Belgische en Luxemburgse wegen, is dat nog mogelijk? Wij proberen op de meeste vragen antwoord te geven.

Dit artikel is aangepast op: vrijdag 17 april

Stel je bent met je auto met of zonder caravan of camper in Spanje, mag je dan nog terugrijden naar Nederland en België of is dat verboden. We proberen op die vraag hier antwoorden te geven aan de hand van de informatie die te lezen is op de officiële Facebookpagina van de Nederlandse Ambassade waar de Ambassadeur en zijn team goed werk verrichten door Nederlanders en Belgen te voorzien van alle nuttige informatie (hulde!). Daarnaast baseren wij ons op tips van lezers die in dezelfde positie hebben gezeten en nuttige reacties op eerder geplaatste artikelen hebben gegeven.

NOTA: Mocht je als lezer tips en ideeën hebben voor andere lezers die nog met de terugreis moeten beginnen, meld dit dan als een reactie op dit artikel. Nuttige informatie is altijd welkom.

Moet ik als buitenlander Spanje verlaten?

Nee, dat hoeft niet. Veel mensen denken dat tijdens de noodtoestand alle buitenlanders het land moeten verlaten en willen daarom met de lange reis naar Nederland of België beginnen. Buitenlanders hoeven Spanje niet te verlaten. Als buitenlander in Spanje moet je je wel houden aan de regels tijdens de noodtoestand zoals HIER omschreven. Omdat dit voor veel mensen lastig is (zeker als je in een camper, caravan, klein appartement of vakantiewoning verblijft) willen veel Nederlanders en Belgen terug naar eigen land en hun eigen woning.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Kan ik van Portugal naar Nederland/België rijden?

Ja, dat kan. Portugal heeft weliswaar de grenzen gesloten voor al het toeristische verkeer en ook Spanje heeft de grenzen met Portugal dichtgegooid voor al het verkeer van niet-Spanjaarden maar beide landen hebben een overeenkomst gesloten om verkeer met buitenlands kenteken dat op doorreis is door te laten. Volgens diverse lezers krijgt men aan de kant van Portugal een document waarin staat vermeld dat u op doorreis bent in Spanje. Meer informatie lees je HIER.

Kan ik vanuit Spanje naar Nederland/België rijden?

Ja, dat kan. Het rijden in Spanje van vakantieverkeer voor EU-burgers, dat wil zeggen personen die terugkeren naar eigen land, mogen gebruik maken van de snelwegen. Het is raadzaam om onderstaand document van de Nederlandse Ambassade in uw auto mee te nemen. In dat document staat in het Spaans en Engels dat u op doorreis bent naar eigen land. Onder het artikel staat ook een document van de Belgische Ambassade voor de Belgen die aan een terugreis beginnen.

Is de grens van Spanje met Frankrijk open?

Ja, de grens tussen Spanje en Frankrijk is open maar er zijn grenscontroles en de Schengen overeenkomst is tijdelijk opgeschort. De kans is groot dat je bij de grens moet laten zien dat je op doorreis bent naar eigen land, dus houd de paspoorten en het document van de NL ambassade bij de hand. Diverse lezers hebben echter vermeld dat ze geen grenscontroles zijn tegengekomen maar over het algemeen zijn die er wel, zeker bij de grensovergang tussen Catalonië en Frankrijk (La Jonquera) men in het Baskenland.

Mag ik door Frankrijk rijden?

Ja, dat mag. Maar via de kortste route en alleen als je op doorreis bent naar eigen land. Alle Fransen moeten een document invullen waarop staat aangegeven waarom je buitenshuis bent. Ook voor buitenlanders op doorreis is dat document verplicht (1 per persoon/reis). Dat Franse document is onderaan dit artikel of via de officiële Franse pagina te downloaden waarna je het kunt uitprinten. Het is ook mogelijk om een digitale versie te genereren en deze inclusief een te scannen QR-code op de smartphone of tablet te bewaren (uitleg onderaan).

Sommige lezers melden dat ze geen enkele controle hebben gehad in Frankrijk, ook niet bij de grens maar voor alle zekerheid is het verstandig het document uit te printen en in te vullen.

Zie voor uitleg over hoe je het Franse document dient in te vullen onderaan dit artikel. Let op: Je moet 1 document per persoon/reis invullen!

Mag ik door Luxemburg rijden?

Ja, dat mag. Luxemburg heeft net zoals andere landen maatregelen getroffen maar het doorreis verkeer is vooralsnog mogelijk. Volgens lezers wordt er ook niet bij de grenzen gecontroleerd. 

Mag ik door België rijden als ik naar Nederland ga?

Ja, dat mag. Maar neem onderstaand document van de NL en BE ambassade mee. Daarin staat dat je op doorreis bent naar Nederland en dat je weet dat je de kortste route dient te nemen. Houd rekening met vertragingen bij de grens vanwege controles.

Mag ik met zijn tweeën in de auto zitten tijdens mijn reis in Spanje?

Ja, dat mag. Sterker nog, op 25/03 heeft men de regels aangepast en is het toegestaan om met twee personen in één voertuig te zitten. Volgens de regels dient een persoon voorin en een persoon achterin te zitten om de veiligheidsafstand van ten minste één meter te waarborgen (maximaal 1 persoon per rij stoelen). De NL ambassade schrijft het volgende op Facebook: De regel is naar ons begrip (het staat niet in de nieuwe tekst) NIET van toepassing op vervoer terug naar huis (Nederland/België). Dit zou ook raar zijn, want dan zou een deel van een gezin achter moeten blijven en dat is niet de bedoeling.

Mag ik met een auto met Spaans kenteken naar Nederland/België rijden?

Stel je woont in Spanje en hebt een voertuig met Spaans kenteken, mag je dan met jouw eigen auto de Spaans/Franse en andere grenzen passeren om terug te keren naar Nederland/België? Voor zover bij ons bekend en aan de hand van enkele reacties van lezers is het rijden met een Spaans kenteken geen probleem. Wel is het verstandig om een bewijs bij je te dragen dat je resident en woonachtig in Spanje bent, dat de auto op jouw naam staat en dien je altijd je paspoort bij je te hebben. Ook is het verstandig om het onderstaande document van de NL ambassade bij je te hebben. LET OP dat het rijden met een auto met buitenlands kenteken NIET voor onbepaalde tijd mogelijk is in Nederland en België.

Zijn de tankstations open?

Ja, de tankstations langs de snelwegen zijn open. Het is echter wel vaak zo dat je dient te betalen (met kaarten en pin) bij de automaat om contact met medewerkers te voorkomen. Daarnaast zijn de sanitaire voorzieningen, winkels, restaurants en bars gesloten. Op sommige parkeerplaatsen langs de snelwegen zijn de openbare sanitaire voorzieningen wel open (maar of deze schoongemaakt worden?). Dit geldt in ieder geval voor Spanje en Frankrijk. Over Luxemburg en België is ons niets bekend.

UPDATE: Op DEZE WEBSITE kun je een kaart van Spanje zien met daarop aangegeven de tankstations die open zijn en ook horeca activiteiten aanbieden. Op deze website staat ook een lange lijst zodat de route over de weg gepland kan worden.

Zijn de hotels, campings en camperplaatsen open?

Nee, over het algemeen niet. Hotels en campings dienen in Spanje sinds 26 maart gesloten te zijn. Op veel plaatsen geldt dit voor camperparkeerplaatsen ook. Van lezers hebben we echter begrepen dat sommige camperparkeerplaatsen wel geopend zijn voor mensen die op doorreis zijn. Er zijn echter ook lezers die van te voren een hotel in Frankrijk hebben geboekt en daar ook konden overnachten. Neem in dat geval altijd bewijzen mee want de politie in Frankrijk controleert wanneer je de snelweg af gaat.

UPDATE: De Spaanse regering heeft via het officiële staats bulletin een lijst gepubliceerd van hotels die tijdens de noodtoestand geopend zijn voor essentiële dienstverlening. Het is ons niet bekend of ‘toeristen’ of reizigers op weg naar hun eigen land gebruik mogen maken van deze hotels. via DEZE LINK kun je een PDF document (in het Spaans) downloaden met daarop de lange lijst met hotels die wél open zijn. Je dient zelf de contactinformatie te zoeken en het wordt aangeraden om telefonisch contact op te nemen met deze hotels voordat je er naartoe gaat.

Houd rekening met:

Denk goed na over wat de consequenties zijn van het beginnen van een lange reis in de huidige vreemde omstandigheden. Als je wel gaat reizen, houd dan rekening met drukte bij de grensovergangen met eventueel controles aan beide kanten, respecteer de hygiënevoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen en houd het nieuws en de verkeersinformatie goed in de gaten. 

Houd er rekening mee dat het tanken dient te gebeuren via automaten omdat er geen personeel is, dat sanitaire voorzieningen gesloten zijn, dat bars en restaurants niet open zijn en dat je wellicht op de parkeerplaatsen in de auto/camper moet slapen omdat hotels en campings gesloten zijn.

Eenmaal terug in eigen land is het verstandig om voor jezelf en voor anderen tenminste twee weken in een thuisisolement te gaan. Je komt namelijk uit een risicogebied en door jezelf af te sluiten voorkom je dat je anderen eventueel besmet raken, wel zo netjes.

Franse formulier invullen:

Invullen Franse document (op papier): Reizigers die naar- of door Frankrijk reizen wordt aangeraden het formulier attestation de déplacement dérogatoire (verklaring reden tot plaatsing) in te vullen (of over te schrijven) en daarin de reden van de reis aan te geven (4e hokje aankruisen – déplacements pour motif familial impérieux – en handmatig toevoegen: retour aux Pays-Bas) (tip van Nederlandwereldwijd.nl). Het formulier onderaan deze pagina te downloaden of is hier te vinden: https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/R55781

Invullen Franse document (digitaal): Het is mogelijk om in plaats van het Franse document te downloaden, uit te printen en handmatig in te vullen ook een digitale versie te genereren via DEZE WEBSITE. Na het invullen van alle verplichte vakjes wordt een bestand in PDF-formaat gegenereerd met een QR-code die de politie kan scannen. Dat document met QR-code kun je op een smartphone of tablet bewaren en laten zien indien daar om gevraagd wordt. 

Document Frankrijk

Document Nederlandse Ambassade

Document Belgische Ambassade

Document NL & BE Ambassades

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.