Wentelteefjes Vs ‘torrijas’ met Pasen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Wentelteefjes Vs ‘torrijas’ met Pasen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Semana Santa of Paasweek is weer begonnen en dat wordt in Spanje normaal gesproken groots gefeest, niet alleen met emotionele processies maar ook met lekkere recepten en lekkernijen. Dit jaar zullen de processies en andere festiviteiten opnieuw niet doorgaan vanwege de corona-crisis maar de ‘torrijas’ zijn nog steeds de typische Semana Santa lekkernijen die verplicht zijn om te eten met Pasen, of je nu binnen moet blijven of niet.

Deze heerlijke traktatie, met recepten die dateren uit de jaren 1600, is zeer traditioneel voor Pasen. De Torrijas zijn een beetje te vergelijken met de in Nederland ons bekende wentelteefjes maar dan met honing. Dikke stukken – van het liefst enkele dagen oud – brood worden geweekt in een mengsel van melk en ei, vervolgens gebakken in olijfolie en geserveerd met honing en/of suiker en kaneel.

Een wentelteefje, ook verloren brood of gewonnen brood genoemd, is te vergelijken met de Spaanse torrijas. Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa en Noord-Amerika waar het ook bekend staat als French Toast.

Sneden brood worden kort geweekt in een mengsel van melk en eieren en vervolgens in boter gebakken. Ten slotte wordt het baksel bestrooid met suiker en desgewenst kaneel.

LEESTIP: 10 Spaanse Pasen “Semana Santa” lekkernijen

Het verschil tussen de torrijas en de wentelteefjes zit hem wellicht in het type brood dat men gebruikt waarbij dit in Spanje iets dikker (oud stokbrood of pan de pais) is dan in Nederland. Daarnaast gebruikt men in Spanje in plaats van suiker liever honing maar komt ook beide voor. Een ander verschil is het bakken in olijfolie in Spanje terwijl men dat in Nederland in boter doet.

Ga naar de inhoud