Spaanse lente begint met regen, kou, sneeuwval, wilde zee met hoge golven en mini-tsunami’s

Spaanse lente begint met regen, kou, sneeuwval, wilde zee met hoge golven en mini-tsunami’s
Beeld: 123rf

Spaanse lente begint met regen, kou, sneeuwval, wilde zee met hoge golven en mini-tsunami’s

MADRID – De lente is officieel al enkele dagen geleden begonnen in Spanje maar wat betreft het weer laat het nog wat te wensen over. Terwijl in landen zoals Nederland en België de zon volop heeft geschenen de afgelopen dagen en er echt sprake was van lenteweer, moeten grote delen van Spanje het voorlopig nog doen met slecht weer …. wat de komende dagen nog slechter gaat worden, aldus de Spaanse weerdienst AEMET.

Hadden veel delen van Spanje al te maken met de calima met het fijne saharastof en de neerslag met modderregen, komt daar nu nog slechter weer bovenop. En dat slechte weer uit zich in lage temperaturen, sneeuwval in de Pyreneeën en andere hoger gelegen delen van het Spaanse vasteland, veel regen met stormachtige windvlagen en een wilde zee met hoge golven die ook de zogenaamde ‘rissaga’ ofwel mini-tsunami kan veroorzaken bij de Balearen eilanden.

Het Balearen eiland Menorca kan te maken krijgen met het weerfenomeen ‘rissaga’, ook wel omschreven als een meteo-tsunami. Mini tsunami, rissaga of meteo-tsunami, allemaal termen die voor hetzelfde weerfenomeen gebruikt worden. Het gaat om een plotselinge waterstijging wat wel vaker voorkomt bij met name Menorca maar ook soms Mallorca.

In de Pyreneeën zal het vanaf 1.400 meter hoogte opnieuw gaan sneeuwen terwijl de provincies Almería, Murcia en ook in de Valencia regio een wilde zee hoge golven teweeg zal brengen. Er zijn voor deze gebieden gele en oranje weeralarmen afgegeven vanwege ‘oleaje’.

Op meerdere plaatsen zoals in Andalusië, Murcia, Valencia regio, Catalonië en andere regio’s is er kans op neerslag die lokaal voor kleine overstromingen kan zorgen, zoals de afgelopen dagen al gebeurd is op meerdere plaatsen. Daarbij krijgen veel delen van het land ook te maken met harde windvlagen die uit het noordoosten komen.

Er komt ook nog geen einde aan het saharastof en de calima waar meerdere regio’s mee te maken kunnen krijgen, met name in het oosten van het Spaanse vasteland, Melilla en op de Balearen eilanden.

Wat betreft de temperaturen gaan de maxima dalen waarbij de temperaturen tot wel 15 graden kunnen zakken en zullen de minimumtemperaturen in het centrum en noordoosten van het Spaanse vasteland stijgen terwijl het kan vriezen in de Pyreneeën en de Sierra Nevada.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.