Spaanse lente begint met regen, kou, sneeuwval, wilde zee met hoge golven en mini-tsunami’s

Spaanse lente begint met regen, kou, sneeuwval, wilde zee met hoge golven en mini-tsunami’s
Beeld: 123rf

Spaanse lente begint met regen, kou, sneeuwval, wilde zee met hoge golven en mini-tsunami’s

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De lente is officieel al enkele dagen geleden begonnen in Spanje maar wat betreft het weer laat het nog wat te wensen over. Terwijl in landen zoals Nederland en België de zon volop heeft geschenen de afgelopen dagen en er echt sprake was van lenteweer, moeten grote delen van Spanje het voorlopig nog doen met slecht weer …. wat de komende dagen nog slechter gaat worden, aldus de Spaanse weerdienst AEMET.

Hadden veel delen van Spanje al te maken met de calima met het fijne saharastof en de neerslag met modderregen, komt daar nu nog slechter weer bovenop. En dat slechte weer uit zich in lage temperaturen, sneeuwval in de Pyreneeën en andere hoger gelegen delen van het Spaanse vasteland, veel regen met stormachtige windvlagen en een wilde zee met hoge golven die ook de zogenaamde ‘rissaga’ ofwel mini-tsunami kan veroorzaken bij de Balearen eilanden.

Het Balearen eiland Menorca kan te maken krijgen met het weerfenomeen ‘rissaga’, ook wel omschreven als een meteo-tsunami. Mini tsunami, rissaga of meteo-tsunami, allemaal termen die voor hetzelfde weerfenomeen gebruikt worden. Het gaat om een plotselinge waterstijging wat wel vaker voorkomt bij met name Menorca maar ook soms Mallorca.

In de Pyreneeën zal het vanaf 1.400 meter hoogte opnieuw gaan sneeuwen terwijl de provincies Almería, Murcia en ook in de Valencia regio een wilde zee hoge golven teweeg zal brengen. Er zijn voor deze gebieden gele en oranje weeralarmen afgegeven vanwege ‘oleaje’.

Op meerdere plaatsen zoals in Andalusië, Murcia, Valencia regio, Catalonië en andere regio’s is er kans op neerslag die lokaal voor kleine overstromingen kan zorgen, zoals de afgelopen dagen al gebeurd is op meerdere plaatsen. Daarbij krijgen veel delen van het land ook te maken met harde windvlagen die uit het noordoosten komen.

Er komt ook nog geen einde aan het saharastof en de calima waar meerdere regio’s mee te maken kunnen krijgen, met name in het oosten van het Spaanse vasteland, Melilla en op de Balearen eilanden.

Wat betreft de temperaturen gaan de maxima dalen waarbij de temperaturen tot wel 15 graden kunnen zakken en zullen de minimumtemperaturen in het centrum en noordoosten van het Spaanse vasteland stijgen terwijl het kan vriezen in de Pyreneeën en de Sierra Nevada.

Ga naar de inhoud