skip to Main Content
Een apotheek op elke straathoek in Spanje met 22.000 in totaal
Freepik

Een apotheek op elke straathoek in Spanje met 22.000 in totaal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Freepik

MADRID – Spanje is het land binnen de EU waar de meeste apotheken of farmacias per inwoner te vinden zijn. Recent werd in de gemeente Arona op het Canarische Eiland Tenerife de 22.000 apotheek van Spanje geopend waarna er per 2.112 inwoners één apotheek te vinden is in heel Spanje. Ter vergelijking, in Denemarken is dat een apotheek per 15.000 inwoners en in Zweden een apotheek per 7.500 inwoners.

Spanje heeft sinds enkele weken 22.000 apotheken ofwel “farmacias” die meestal te herkennen zijn aan een groot rood of groen kruis wat knippert en in het midden de tijd en temperatuur laat zien (al zijn er ook moderne versies te vinden tegenwoordig). Elke dag worden er meer dan 2 miljoen mensen geholpen en voorzien van medicijnen en aanverwante producten. Er werken meer dan 80.000 mensen in apotheken waarvan er meer dan 50.000 apothekers (farmacéuticos) zijn.

Apotheken Vs apothekers

Spanje heeft dan wel de meeste apotheken van heel de Europese Unie maar wat betreft het aantal apothekers staat het land op de derde plaats met 119 farmacéuticos per 100.000 inwoners (een per 840 mensen) terwijl dat in België 121 apothekers per 100.000 inwoners zijn en op Malta 129 apothekers per 100.000 inwoners. Op die lijst staat Nederland op de laatste plaats met slechts 21 apothekers per 100.000 inwoners (bekijk de hele lijst hier).

Licenties

Met een apotheek op bijna elke straathoek in Spanje lijkt het vaak dat iedereen zomaar een apotheek of farmacia zou kunnen openen maar dat is niet correct. Het openen van een apotheek is volledig gereguleerd via de wet 16/1997 waarin de regelingen voor de diensten van apotheek kantoren (Oficinas de Farmacia) geregeld zijn en waarin staat dat een apotheek een “particuliere gezondheidsinstelling van algemeen belang” ofwel “establecimiento sanitario privado de interés público” is.

De apotheker (farmacéutico) is de eigenaar van de apotheek en kan bijgestaan worden door andere medewerkers waaronder gelicentieerde personen die een apotheker studie gevolgd hebben en andere farmacéuticos zijn. Er zijn namelijk 22.000 apotheken maar 50.000 apothekers in Spanje te vinden.

Om een apotheek te kunnen openen dient de eigenaar dus een apotheker te zijn en dient deze een licentie bij de gemeente te kopen, welke niet goedkoop en schaars zijn. Een gemeente zal het aantal apotheken laten afhangen van de inwoners dus de kans is groot dat er geen nieuwe apotheken geopend mogen worden omdat er al genoeg zijn. Een apotheker kan eventueel een licentie van een andere apotheker overnemen waarbij prijzen kunnen oplopen tot meer dan 600.000 euro, maar een gemeente dient altijd toestemming te geven omdat er gekeken wordt naar de geschiedenis van de apotheker, de ervaring van deze farmacéutico, de studie etc.

Aangezien er in Spanje geen drogisterijen of iets soortgelijks te vinden zijn mogen en kunnen medicijnen alleen bij apotheken gekocht worden. Er is geen onderzoek gedaan naar hoe vaak een inwoner van Spanje jaarlijks naar een apotheek gaat maar aangezien Spanjaarden gek zijn op medicijnen zal dat wel enkele tientallen keren per jaar zijn.

Regio’s

Volgens gegevens over 2016 op es.statista waren er in Andalusië 3.879 apotheken te vinden gevolgd door 3.180 apotheken in Catalonië, 2.852 apotheken in de Comunidad de Madrid, 2.538 in de Comunidad Valenciana, 1.628 in Castilla y León, 1.345 in Galicië, 1.270 in Castilla-La Mancha en in de andere deelstaten minder dan 1.000 per regio.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Naar mijn mening komt je om de 100 meters een apotheker tegen in Belgie…

 2. Nadat het een poosje heerlijk stil is geweest, dient zich weer een nieuwe groep taalprofessoren aan!?
  Kleine tip van mij: Get a life!

 3. Een prachtig voorbeeld is en ook diep triest . Een vrouw woont / resident in Altea , Costa Blanca heeft om de vijf jaar een inenting nodig , vanwege destijds een operatie verwijdering mild door een ongeluk . Bij haar ernstige val was haar mild ernstig beschadigd. In Spanje op locatie bij haar spaanse huisarts geen gegevens over de soort injectie die zij moet ondergaan.

  Vervolgens terug te moeten naar haar Nederlandse huisarts en met gekregen recept naar een Nederlandse apotheek , zodat ook de juiste medische papieren er bij gevoegd voor Spanje voor haar spaanse dossier en spaanse huisarts. e.d. Kosten retour vliegen , Alicante / Rotterdam Airport , plus kosten huisarts / apotheek in Nederland.

  Even tussendoor het serum-vaccin moet de hele rit wel in gevroren blijven in een speciale ijs-doos en verzegeld met douane papieren. In het spaans vertaald. Ik heb er nog een paar grijze haren er aan over gehouden.

  Daarbij komen ook nog de kosten 4 X voor de taxi , 2X in Spanje en 2X in Nederland. . Verder in deze beroerde situatie . Terug in Spanje kon het injecteren alleen plaats vinden bij een Nederlandse arts in L” Alfaz de pi. Costa Blanca. Dat koste ook weer een pittige rekening.

  In haar zieke situatie dus een hele onderneming . Via het Zorg Instituut Nederland zij vergoeden deze kosten niet. Wel verzekerd als resident. Om maar even hier te melden hoe slecht de samenwerking is tussen sommige EU landen. In dit geval dus Spanje / Nederland. Je kan fluiten naar je betaalde geld. Voor het ongeval ook nog eens een operatie ondergaan in Benidorm. Kosten 13.000 euro. En ook weer niet vergoed via het Zorg Instituut Nederland.

  Deze vrouw heeft met alle middelen die zij tot haar beschikking had de kosten betaald en leeft nu van een WAO uitkering met schulden. Een persoonlijke lening die tot haar sterfbed blijft bestaan. Wat een EU een grote rotzooi is het. En al die apotheken in Spanje . Een winstgevende branche . Deze wereld is een pillen winkel waar het einde ver te zoeken is.

  Zelf ben ik regelmatig in zo,n spaanse apotheek geweest voor haar medicatie op te halen. Ok je wordt heel fijn geholpen en vriendelijk. Niets mis mee . Je bloedsuiker en bloeddruk gratis gemeten. Zelfs je gewicht en ogen. Gratis getest en de medicijnen zijn ook een stuk goedkoper.

  U kent misschien de uitdrukking heel vriendelijk en doortrapt gemeen. Ik oordeel niet , maar ik hou wel overal rekening mee in deze vage corrupte wereld.
  P.s. exuses voor eventuele schrijf-fouten dat komt door emotioneel geladen te zijn . En kwaadheid. Jammer dat het zo langs elkaar heen gaat.

 4. Misschien een idee om nog even het artikel na te lopen op spelfouten?

   1. Misschien zijn er pilletjes voor Evert en Bianca?
    De ¨we hebben teveel vrije tijd en moeten daarom zeuren¨ pilletjes….

    Idd zoals Jaap zegt, GET A LIFE

 5. Volgens mijn informatie zijn er 27.000 apotheken. Ik zou graag uw Spaanse bron zien. Misschien heb ik me verkeerd laten informeren.

  1. maar daar zijn geen medicijnen zoals in Nederland te krijgen dus is niet hetzelfde als een drogist, is gewoon een winkel waar men drogisterij-achtige producten verkoopt.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken