Search
menu
Search

Autofabrieken in Spanje hervatten deels het werk

Autofabrieken in Spanje hervatten deels het werk
Beeld: 123rf

Autofabrieken in Spanje hervatten deels het werk

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is binnen Europa de tweede grootste autofabrikant terwijl het land wereldwijd op de negende plaats staat. Er staan in Spanje 13 grote fabrieken waar auto’s van allerlei merken gemaakt worden. Al deze fabrieken zijn goed voor meer dan 50.000 banen die naast het voormalige Spaanse merk Seat ook Mercedes, Renault, Volkswagen, Opel, Citroën, Iveco, Nissan en Ford voertuigen fabriceren. Veel fabrieken hebben gedurende 40 dagen geen auto’s gemaakt maar op maandag zijn ze weer deels begonnen met hun activiteiten.

Jaarlijks worden er onder normale omstandigheden zo’n 2,8 miljoen auto’s gemaakt. Maar vanwege de corona-crisis hebben veel fabrieken hun activiteiten de afgelopen 40 dagen stilgelegd. Op maandag zijn echter veel fabrieken weer begonnen met het maken van auto’s maar dan wel met minder personeel en veel hygiëne- en veiligheidsmaatregelen.

Zo is de Seat fabriek in Martorell nabij Barcelona weer begonnen met het maken van auto’s, net zoals de Volkswagen fabriek in Navarra en de Mercedes fabriek in Vitoria. Renault begint deze woensdag met de activiteiten terwijl andere fabrieken pas op 4 mei weer auto’s gaan maken.

Het personeel wordt op lichaamstemperatuur gecontroleerd voordat ze de fabrieken betreden en men krijgt mondneusmaskers en handschoenen. Daarnaast dient iedereen op de werkvloer de veiligheidsafstand van 1,5 meter te respecteren maar dat is uiteraard niet altijd even makkelijk.

Auto industrie Spanje

Er staan in Spanje verspreid over het hele land in totaal 13 grote fabrieken waar 52.651 personen werkzaam zijn en waar jaarlijks 2.848.335 voertuigen gemaakt worden. Een van de bekendste fabrieken is die van Seat nabij Barcelona en wellicht de fabriek van Ford in Valencia maar de grootste fabrikant is de PSA Groupe (Peugeot, Citroën, Opel) met twee fabrieken. Er zijn er echter nog veel meer te vinden en wie weet is jouw auto ook in Spanje in elkaar gezet.

In de hele Europese Unie zijn 230 fabrieken te vinden waar auto’s gemaakt worden, 13 daarvan staan dus in Spanje. Er is een grote concurrentie waarbij er altijd een mogelijkheid is dat een automerk besluit de hele productie naar een ander, vaak goedkoper land, te verplaatsen. Tot nu toe lukt het de Spaanse fabrikanten om de merken in Spanje te houden als is dat niet altijd even makkelijk.

Fabrieken en merken

De bekendste auto fabriek staat in de gemeente Martorell (Catalonië) waar 8.000 mensen werkzaam zijn en o.a. de Seat Ibiza, Seat Leon, Seat Arona en Audi A1 gemaakt worden. 

In Almussafes (Valencia regio) staat de Ford fabriek waar 7.791 mensen werken en o.a. de Mondeo, Tourneo Connect, Galaxy, Transit Connect, S-Max en Kuga gemaakt worden. 

De derde grote fabriek is te vinden in Vigo (Galicië) waar auto’s van de PSA Groupe (Peugeot, Citroën en Opel) gemaakt worden. Er zijn 5.500 mensen werkzaam die o.a. de Citroën C4 Picasso, Grand C4 Picasso, Citroën C-Elysée, Citroën Berlingo, Peugeot 301 en Peugeot Partner maken.

In Figueruelas (Aragón) staat nog een PSA Groupe fabriek waar 5.389 mensen werken die o.a. de Citroën C3 Aircross, Opel Meriva, Opel Crossland X, Opel Mokka en Opel Corsa maken. 

In Pamplona (Navarra) staat een fabriek waar 4.893 mensen werken en waar de Volkswagen Polo gemaakt wordt terwijl in Vitoria (Baskenland) 5.000 mensen werken om Mercedes auto’s te maken, te weten de Clase V en Vito. 

In Barcelona (Catalonië) staat een Nissan fabriek waar 4.200 mensen werken en de Navara, Alaskian, NV 200 en e-NV 200 gemaakt worden (al zijn er veel problemen bij deze fabriek).

In Valladolid (Castilla y León) staat een Renault fabriek waar 3.900 mensen werken en de Captur en Twizy gemaakt worden terwijl in de Renault fabriek in Palencia (Castilla y León) 3.200 mensen werken aan de Megane IV en Kadjar. 

In Madrid staat een Iveco fabriek waar 2.400 mensen werken aan de Stralis en Trakker modellen terwijl er in de Iveco fabriek in Valladolid (Castilië en León) 948 mensen werken aan de Iveco Daily. 

Dan is er ook nog een PSA Groupe fabriek met 950 medewerkers in Madrid te vinden waar de Citroën C4 Cactus gemaakt wordt. De laatste fabriek is te vinden in Ávila (Castilla y León) waar 480 mensen aan de Nissan NT 400 werken.

LET OP: De type auto’s die in de fabrieken gemaakt worden kunnen verschillen omdat dit informatie is van 2018.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?