Spaanse en grenzen binnen de EU in de toekomst gecoördineerd open

Spaanse en grenzen binnen de EU geleidelijk en gecoördineerd open
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In de nieuwe maatregelen die na een vierstappenplan moeten eindigen in het zogenaamde ‘nieuwe normaal’ Spanje staat niets vermeld over de opening van de grenzen van Spanje. Dat komt omdat Spanje dit niet alleen gaat beslissen aangezien dit een geharmoniseerde beslissing gaat worden binnen de Europese Unie. Dit zal altijd afhankelijk zijn van de veiligheids- en gezondheidseisen waarna de grenzen asymmetrisch, geleidelijk en gecoördineerd geopend worden.

Op dinsdag zijn de ministers van Binnenlandse Zaken van de 27 EU-lidstaten bijeen gekomen om via videoconferentie afspraken te maken over de opening van de landsgrenzen. In die vergadering werd afgesproken dat landen in nauw overleg met o.a. buurlanden, in het geval van Spanje bijvoorbeeld met Frankrijk en Portugal, gaan overleggen of de grenzen weer open kunnen.

De opening van de grenzen zijn dan altijd afhankelijk van het aantal coronavirus besmettingen. Zoals de Spaanse minister van Volksgezondheid ook al eerder aangaf baseren veel landen hun exit-strategieën op het stappenplan van de Europese Commissie. Daarin staat o.a. dat het niet raadzaam is dat landen tegelijk de grenzen zomaar openen en aan welke eisen de exit-strategie dient te voldoen.

Op dit moment weet eigenlijk niemand zeker wanneer de grenzen binnen de Europese Unie weer open gaan zodat men bijvoorbeeld op vakantie kan gaan deze zomer. Of de vakantie in Spanje doorgaat is dus niet alleen afhankelijk van de beslissingen die men in Spanje neemt maar ook van wat men uiteindelijk beslist binnen de Europese Unie en in andere landen zoals Spanje’s buurlanden Frankrijk en Portugal.

Binnen Spanje en volgens het de-escalatie vierstappenplan dat op dinsdag werd gepresenteerd, mag men in fase 1 en dus vanaf 11 mei weer verplaatsen met de auto maar dan alleen binnen dezelfde provincie of op het eiland waar je woont/verblijft. Het is dus tot tenminste de eindfase 3 rond eind juni / begin juli niet toegestaan om overal in Spanje te reizen.

Veel mensen vragen zich dan ook af of vanaf die datum (eind juni / begin juli) het ook weer mogelijk zal zijn om binnen Europa te reizen dus dat vanaf dat moment de landsgrenzen weer opengaan en er niet meer gecontroleerd zal worden bij de grenzen van o.a. Spanje. Als dat zo zou zijn dan zou men langzaamaan vanaf juli aan de zomervakantie kunnen gaan denken MAAR dat is op dit moment nog lang niet zeker.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.