Europees Parlement akkoord met invoering corona-certificaat met wijzigingen

Europees Parlement akkoord met invoering corona-certificaat met wijzigingen

Europees Parlement akkoord met invoering corona-certificaat met wijzigingen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Europees Parlement (EP) is woensdag akkoord gegaan met de invoering van een corona-certificaat. Met een grote meerderheid stemde het parlement voor invoering van een digitaal of papieren certificaat met een QR-code. Maar het parlement wil wel enkele wijzigingen.

Met 540 stemmen voor, 119 tegen en 31 onthoudingen stemde het EP in met de invoering van een gratis certificaat waarmee de houder daarvan kan bewijzen dat hij/zij tegen Covid-19 is gevaccineerd, recent negatief werd getest of voldoende antilichamen heeft na hersteld te zijn van de ziekte.

Zoals bekend moet het reizen voor de EU-burgers met dit erkend corona-certificaat binnen de Europese Unie makkelijker moeten. Maar er zijn enkele zaken afgesproken die afwijken van het oorspronkelijke plan.

Zo mogen de EU-landen de houders van het corona-certificaat niet verplichten om na aankomst in quarantaine te gaan of een corona-test te laten doen (dat geldt niet voor niet-houders van het certificaat). Verder wil het parlement dat de PCR-tests gratis worden om zo niet te discrimineren wie wel en wie niet op reis kan (vanwege de hoge kosten).

Ook wil het EP dat de naam verandert van ‘Digitaal Groen Certificaat’ naar ‘EU Covid-19 Certificaat’. Verder moet dit certificaat niet als een reisdocument of paspoort moeten beschouwd en moet de invoering hiervan na 12 maanden worden geannuleerd. 

De houders van het corona-certificaat moeten in principe gevaccineerd zijn met door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA goedgekeurde corona-vaccins (op dit moment zijn dat Pfizer, Janssen, AstraZeneca en Moderna). EU-landen kunnen echter zelf bepalen of ze ook reizigers die bijvoorbeeld een Russisch of Chinees vaccin hebben gekregen toelaten tot hun land.

Privacy is ook een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen. Zo werd afgesproken dat de persoonsgegevens niet centraal worden opgeslagen en dat de reisbewegingen van de certificaathouders niet bijgehouden worden. Alleen relevante informatie wordt gedeeld.

Als alles goed gaat moet het Europees corona-certificaat eind mei of begin juni worden goedgekeurd waarna deze eind juni reeds operationeel kan zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.