Search
menu
Search

Kleine mensen verkleed als clown mogen niet meer bij stierenvechten in Spanje

Kleine mensen verkleed als clown mogen niet meer bij stierenvechten in Spanje
Beeld: Ayuntamiento Almodóvar del Campo / web

Kleine mensen verkleed als clown mogen niet meer bij stierenvechten in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Tientallen jaren lang is het in veel Spaanse arena’s waar het bekritiseerde stierenvechten plaatsvindt, gebruikelijk om personen met dwerggroei verkleed als clowns te zien. Maar vanaf nu is de traditionele ‘bombero torero’ niet meer toegestaan vanwege een nieuwe wet om discriminatie tegen kleine mensen tegen te gaan.

In het Spaans heten ze ‘bombero torero’ waarbij het gaat om kleine mensen die verkleed als clowns het publiek in een stierenvechtarena vermaken door achter stieren aan te rennen. Maar Spanje moet voldoen aan de EU-richtlijnen rondom discriminatie tegen mensen met een beperking. Daarom is nu een wet aangenomen die dit soort vermaak verbiedt. 

Mensenrechtenorganisaties zijn blij met deze nieuwe wet, maar kleine mensen zijn niet allemaal blij. Daarbij gaat het voornamelijk om de kleine mensen die ooit een ‘bombero torero’ waren of tot nu toe werk hadden dankzij het stierenvechten. Die laatste groep is van mening dat ze niet bespot worden, maar dat ze door het publiek juist met respect worden behandeld.

Feit is dat er niet veel kleine mensen die als clown verkleed de arena ingaan meer waren in Spanje, maar de weinigen die nog wel voor (leed)vermaak zorgen mogen dat vanaf nu niet meer doen. In 2021 waren er in Spanje 189 personen geregistreerd als ‘komische stierenvechters’ (toreros cómicos), volgens de Statistieken van ‘Asuntos Taurinos’ van het ministerie van Cultuur, een beroep dat lichtelijk toeneemt: in de afgelopen vijf jaar zijn ze gestegen van 166 in 2017 tot de 189 die nu geregistreerd zijn. Ze vertegenwoordigen 1,8% van alle professionals in de stierenvechtwereld.

De shows met deze professionals daarentegen hebben een tegenovergestelde trend: vorig jaar waren er in totaal vijf, terwijl er in 2017 elf waren, meer dan twee keer zoveel. Dit betekent dat 0,6% van de 824 evenementen met stieren in 2021 gerelateerd waren aan ‘komische stierenvechters’, aldus dezelfde bron. Deze vonden plaats in Andalusië, Castilië en León, Castilla-La Mancha en Extremadura (twee evenementen). Op zaterdag 29 april staat er een evenement gepland in Numancia de la Sagra (Toledo). Het kan het laatste in de geschiedenis van Spanje zijn.

Ga naar de inhoud