skip to Main Content

603 blauwe vlaggen voor Spaanse stranden en havens

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Spanje heeft dit jaar twee blauwe vlaggen minder gekregen van de Foundation for Environmental Education (FEE) maar heeft nog steeds 603 blauwe vlaggen, 511 voor stranden en 92 voor jachthavens in Spanje. Van de 36 landen die vlaggen hebben gekregen, is Spanje het land met de meeste vlaggen, een internationale onderscheiding die aantoont dat een strand of haven schoon en veilig is.

Spanje heeft dit jaar 603 blauwe vlaggen gekregen verdeeld over 511 voor stranden en 92 voor jachthavens. In 2010 kreeg Spanje nog 605 blauwe vlaggen voor 521 stranden en 84 jachthavens. In 2010 echter kreeg Spanje maar liefst 34 vlaggen meer dan in 2009. Net zoals de afgelopen jaren zijn de meeste blauwe vlaggen te vinden in Galicië (130) gevolgd door de Comunidad Valenciana (116), Catalunya (108), Balearen (85), Andalusië (81), Canarische eilanden (38) en Asturië (18). Gekeken naar het aantal kilometers strand met blauw vlaggen wint Andalusië met 112, km gevolgd door de Comunidad Valenciana met 107,12 km en Catalunya met 83,42 km. Bij alle vlaggen valt het tevens op dat er drie blauwe vlaggen zijn die uitgereikt zijn aan stranden gelegen aan meren, oftewel zoet water stranden in Extremadura.

Een op de zes stranden heeft blauwe vlag

In Spanje heeft dit jaar een op de zes stranden een blauwe vlag, een absoluut record binnen Europa. Toch heeft Spanje 8 blauwe vlaggen op stranden verloren maar daar tegenover weer 10 vlaggen meer in Spaanse jachthavens. Mede dankzij de economische crisis en het feit dat Spaanse gemeentes weinig budget hebben om stranden op te knappen of aan te passen, zijn er stranden die hun blauwe vlag zijn kwijtgeraakt.

Wat is een blauwe vlag

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede stranden en jachthavens.

De Blauwe Vlag is een exclusief eco-label dat in 2011 is uitgereikt aan 3.554 stranden en Jachthavens in 36 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied.


Ver Mapa de las playas con bandera azul 2011 en un mapa más grande

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend