skip to Main Content
Sporen van 430.000 jaar oud menselijk geweld gevonden in Spanje

Sporen van 430.000 jaar oud menselijk geweld gevonden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

botresten1BURGOS – Archeologen hebben een ontdekking gedaan die inmiddels de wereld is rondgegaan. Men heeft in de grotten van Sima de los Huesos in de provincie Burgos in het noorden van Spanje de schedelresten gevonden van een man die flink op zijn hoofd is geslagen. Deze schedel is waarschijnlijk door een man-tegen-man gevecht beschadigd geraakt boven het linkeroog.

430.000 jaar geleden is het geweld tussen mensen dus begonnen, aldus de beweringen van de archeologen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One. De schedel van de vermoorde persoon lag in 52 stukken. De archeologen slaagden er echter in om het fossiel te reconstrueren. Aan de manier waarop het bot was gebroken, leidden de wetenschappers af dat de meeste breuken in de schedel pas na de dood van het individu zijn ontstaan. Alleen de gaten boven het linkeroog zijn zeer waarschijnlijk al bij leven veroorzaakt door geweld.

De onderzoekers vermoeden dat het gevonden individu 430.000 jaar geleden met een stenen handbijl of houten speer werd aangevallen. Gezien de plaats van de wonden, was de aanvaller waarschijnlijk rechtshandig. Aangezien de schedel is gevonden tussen vele andere lichamen, is het aannemelijk dat het slachtoffer een soort begrafenis heeft gekregen in de grot.

De botresten van het slachtoffer werd gevonden in Sima de los Huesos, een archeologische vindpaats in een grottenstelsel in het noorden van Spanje. Tot nu toe zijn er op deze plek resten gevonden van zeker 28 individuen. Mogelijk gaat het om voorouders van de Neanderthalers.

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken