skip to Main Content
Nieuwe regels voor het gebruik van o.a. segways, steppen, hoverboards en bakfietsen in Barcelona

Nieuwe regels voor het gebruik van o.a. segways, steppen, hoverboards en bakfietsen in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De gemeente Barcelona heeft nieuwe regels opgesteld waarbij men het gebruik van onder andere segways, hoverboards, elektrische steppen, en andere vervoersmiddelen die aangedreven worden door een elektrische motor aan banden wil leggen en beter wil controleren. Zo is er in de regels te lezen dat je niet meer overal met de elektronische apparaten mag komen en dat men zelfs een helm moet dragen.

De nieuwe regels gelden voor de zogenaamde “vehículos de movilidad personal a motor (VMP)” en die voertuigen met twee wielen die aangedreven worden door een elektrische motor. De gemeente is genoodzaakt regels te maken om ervoor te zorgen dat de wandelgebieden niet vollopen met segways, steppen en hoverboards en zo eventuele problemen te voorkomen tussen gebruikers van dit soort voertuigen en voetgangers. Overigens gaat het niet alleen om elektronisch aangedreven apparaten maar ook om bakfietsen, fietstaxi’s en riksja’s die je ook in Barcelona steeds meer ziet.

Klassen

Om het geheel overzichtelijker te maken heeft de gemeente Barcelona de verschillende voertuigen in klassen verdeeld. In klasse A zitten die voertuigen of apparaten die niet harder gaan dan 20 kilometer per uur zoals de hoverboards of de solowheel en de kleine elektrische steppen. Deze mogen gebruikt worden op fietspaden, openbare parken en eenrichtingswegen en straten. Gaat het om een toeristische activiteit dan dient dit aangegeven te staan op de apparaten.

In klasse B zitten elektronische voertuigen etc. die niet harder gaan dan 30 kilometer per uur en niet zwaarder zijn dan 50 kilo zoals segways en grote steppen. Deze mogen gebruikt worden op fietspaden, openbare parken, eenrichtingswegen/straten en die wegen waar men maximaal 30 kilometer per uur mag rijden. Als het om toeristische activiteiten gaat dient dit aangegeven te zijn.

In klasse C zitten die voertuigen met twee of meer wielen die niet harder kunnen rijden dan 45 kilometer per uur en niet zwaarder zijn dan 300 kilo zoals bakfietsen, fietstaxi’s en riksja’s en die al dan niet gebruikt worden voor toeristische activiteiten. De klasse C is weer onderverdeeld in de klassen C0, C1 en C2 waarin de apparaten en vervoersmiddelen onderverdeeld zijn in breedtes, lengtes en zelfs hoeveel personen er in/op kunnen reizen.

Helm

In de nieuwe regels staat tevens beschreven dat de gebruikers van de voertuigen met/zonder elektrische motor voor de veiligheid een helm moeten dragen. Dat geldt altijd voor toeristische rondritten etc. en het wordt aangeraden in het geval van persoonlijk gebruik. Mocht het om segways en grotere elektronische steppen gaan dan dient men altijd een helm op te hebben. Een helm is niet verplicht in het geval van de vervoersmiddelen in de klasse C.

Herkenbaar

Alle vervoersmiddelen dienen duidelijk herkenbaar te zijn door middel van reflectoren, lichten en bellen of toeters. Enige uitzondering hierop zijn de voertuigen en/of apparaten in de klasse A. Daarnaast dient men over een verzekering te beschikken indien het om voertuigen gaat die voor toeristische doeleinden gebruikt worden. Voor privé gebruik raadt men een verzekering aan maar is dat niet verplicht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken