skip to Main Content
Rajoy belooft de residentenkorting op vluchten tussen de Balearen eilanden te verhogen naar 75 procent

Rajoy belooft de residentenkorting op vluchten tussen de Balearen eilanden te verhogen naar 75 procent

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Premier Mariano Rajoy heeft een belofte gedaan aan de inwoners van de Balearen eilanden waarbij hij aangeeft dat mocht de staatsbegroting door het Parlement goedgekeurd worden, de residenten korting voor vluchten omhoog zal gaan naar 75%. Dat houdt dan in dat in plaats van de nu geldende 50% korting men 75% korting zal krijgen wanneer op Mallorca, Menorca, Formentera of Ibiza ingeschreven inwoners naar andere eilanden of het vasteland van Spanje vliegen.

Weliswaar is de autonome regering van de Balearen blij met een dergelijke verhoging, toch vindt men het niet genoeg en is het jammer dat het plan van een “tarifa plana” ofwel een vast tarief af is gewezen door de Partido Popular. Met een vast tarief zouden alle vluchten, voor ingeschreven inwoners (empadronados) en bezoekers (dus ook toeristen) een vast tarief hebben van 30 euro voor een enkele reis, ongeacht de maatschappij, uren, bestemmingen binnen de Balearen eilanden en tijd van het jaar. Een vast tarief zou een enorme impuls geven aan het “eilandhoppen” voor inwoners en bezoekers van de eilanden. De PP denkt daar echter anders over en meent ook dat de kosten veel te hoog zouden zijn.

Nu komt de PP dan met het voorstel om de nu geldende “subvención para residentes de Baleares” ofwel “bonificación de vuelos interislas” te verhogen van 50% naar 75%. Ook de reizen per boot tussen de verschillende Balearen eilanden zouden een korting krijgen van 50%. Het gaat hierbij dus om vluchten en/of bootreizen tussen de eilanden Mallorca, Menorca, Formentera en Ibiza en in dit geval niet naar het vasteland.

Op dit moment hebben inwoners van een van de Balearen eilanden recht op een 50% korting voor vluchten tussen de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera of elke andere bestemming in Spanje. Dit geldt ook voor de inwoners van de Canarische Eilanden en voor de inwoners van de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.

Het is daarbij altijd nodig een bewijs van inschrijving in het gemeentelijke bevolkingsregister te laten zien. Dat geldt zowel voor de Spanjaarden alsook buitenlanders die op een van de eilanden staan ingeschreven. Nederlanders en Belgen die officieel resident zijn van de eilanden hebben dus ook recht op kortingen op vluchten en bootreizen tussen de verschillende eilanden en andere bestemmingen binnen Spanje.

Op dit moment is het vliegen tussen de Balearen eilanden erg lastig aangezien Air Nostrum de enige vliegmaatschappij is die vluchten aanbiedt. Retour vliegen op eenzelfde dag is niet mogelijk aangezien er geen vluchten genoeg zijn en vliegen tussen eilanden moet bijna altijd met een tussenstop op Mallorca gebeuren omdat er bijvoorbeeld van Menorca naar Ibiza geen directe vluchten zijn.

Ryanair heeft al vaker aangekondigd interesse te hebben om tussen de verschillende Balearen en Canarische Eilanden te vliegen. Daarvoor moet echter wel de markt worden vrijgegeven door niet meer voor de Canarische Eilanden het alleenrecht te geven aan de maatschappij Binter en bij de Balearen naast Air Nostrum ook andere vliegmaatschappijen toe te staan. Men kan er wel vanuit gaan dat mocht Ryanair ooit inter-eilanden vluchten gaan uitvoeren de prijzen ook gunstiger zullen worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Als ik het goed begrijp kan ik (woonachtig in Alicante en resident) vanaf Alicante naar mijn familie op Mallorca vliegen met residentenkorting?

  1. nee, niet goed bergrepen. Je MOET resident zijn op de eilanden om deze kortingen (die altijd al hebben bestaan) te krijgen. Dus niet op het vasteland.

 2. Tussen een aantal Canarische eilanden kun je ook met Canary Fly vliegen, van GC naar Tenerife was dat goedkoper (met residenten korting). Ik denk dat Binter dus niet helemaal alleenrecht heeft, tenzij Canary Fly een dochter is die haar moeder beconcureert.

 3. Sinds een half jaar ben ik ingeschreven in het gemeentelijke bevolkingsregister van een gemeente op de Canarische eilanden, wat me goed bevalt. Is zo’n bewijs van inschrijving genoeg om met korting te vliegen of moet er nog een formaliteit gebeuren?
  Dank Remco voor de mogelijkheid, Pay Pal is te ingewikkeld. Wikipedia heeft een makkelijk donatiesysteem.

  1. U kunt een Certificado de Padron (Certificado de Empadronamiento) (gratis in mijn gemeente) afhalen onder mededeling dat het voor “viajar” is. Dat volstaat voor de reiskorting. Vroeger moest je dat document (een A-4) bij incheck op de luchthaven overleggen, mijn laatste ervaring is, dat je bij een internetboeking kunt aantikken dat je resident bent, en dan wordt dat automatisch verwerkt in de prijs.

 4. Het hele subsidie-reissysteem met gescheiden tarieven is tegen alle EU voorschriften, maar godzijdank en geprezen houdt Spanje zich, in tegenstelling tot het totaal verbureaucratiseerde, vertrutte en betuttelende Nederland, totaal niet aan EU regels. Daarmee loopt Spanje vooruit op de zeer nabije toekomst wanneer het wangedrocht EU de 28 koppen worden afgeslagen. Bravo! Ik hoop wel dat Rajoy niet alleen aan zijn blijkbaar geliefde Balearen denkt, maar ook aan de Canarias. Ondanks het voortreffelijke OV op Tenerife (ook daar zou NL met hun criminele oplichterskaart genaamd OV chip nog een puntje aan kunnen zuigen), is er op het interinsulaire verkeer nog wel wat te verbeteren, ook financieel.

  1. Wat en goed stuk is dit geschreven en de waarheid. Die mag ook gezegd
   worden. Jammer dat ik dit niet kan delen naar fb of zo?

   1. Dat kan wel, bovenaan het artikel links staan de logos van facebook etc. Als je daar op klikt deel je het artikel

  2. Chapeau Fran Carlos!!
   Vanaf La Palma een welgemeende groet en de mededeling dat ik het méér dan eens ben met je stelling! Zeker ook omdat ik 30 jaar in Nederland voor NS gewerkt heb en heb meegemaakt hoe de OV-Chipkaart is geïntroduceerd, wat een DRAMA!!

   1. Hola Arie! Buenas tardes vanaf Tenerife! Goed wat U zegt, zeg! Ik kreeg vandaag nog een mail van een vriend uit Duitsland die het afgelopen weekend in NL (Utrecht-Amsterdam) had doorgebracht (niet zo verstandig natuurlijk, maar ja) en dus door alle drukte, onoverzichtelijkheid, nervositeit op stations voor meer dan 20 Euro op zijn OV Chipkaart was gestript, geript of hoe je het noemt. Buitenlandse gezinnen met kinderen moeten voor ieder kind een OV Chipkaart kopen. Het is pure oplichterij, zoals alles in de staat waar een pathologische leugenaar zich MP noemt. Ik begrijp niet dat er nog één toerist naar Amsterdam komt. Nouja, U weet alles van dit drama van zeer nabij. Veel plezier op La Palma.

  3. Dag Fran,
   dat je een eurofoob bent is nu al wel duidelijk.
   Wat ik niet begrijp is dat je zit te mekkeren op het Ryanair systeem voor Erasmus studenten,
   terwijl je zelf blijkbaar een groot voorstander bent van gesubsidieerd vervoer zoals de residentenkorting voor de Balearen. Ik zie geen enkele reden waarom vluchten van en naar Spaanse eilanden zouden moeten gesubsidieerd worden. Als iemand op een eiland wil gaan wonen is dat zijn/haar vrije keuze, maar dan moet je de nadelen er maar bijnemen en die kosten niet proberen af te schuiven op de rest van de Spaanse bevolking. Dat is hypocriet.
   Wat ik mij afvraag is of dat je een spanjaard bent die na een lang verblijf in Nederland terug naar Spanje is gekomen, of dat je een (verzuurde) Nederlander bent die hier is komen wonen om te werken of een pensionista of pensionada bent.
   Wij (mijn vrouw en ik) hebben in de loop van de laatste jaren city-trips gemaakt naar oa Amsterdam en Rotterdam, waarvoor ik op voorhand OV-kaarten heb besteld. Wij hebben heel hard genoten van zowel de steden als het gebruiksgemak van het OV-kaart systeem. Wij hebben deze kaarten nog steeds in ons bezit vermits ze heel lang geldig zijn en een bezoek aan Nederland er nog wel inzit de komende jaren.

   1. wat had ik bij bovenstaande reactie graag een dikke vette glimlachende smiley geplaatst!!!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken