skip to Main Content

UNESCO verklaart Sierra de Tramuntana op Mallorca tot Werelderfgoed

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MALLORCA – (Redactie) UNESCO heeft begin deze week het Sierra de Tramuntana natuurgebied op het eiland Mallorca toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Op deze lijst staan zowel natuurgebieden, monumenten, gebouwen en landschappen die zo speciaal zijn dat ze beschermd dienen te worden. In totaal voegde UNESCO 25 nieuwe sites toe aan de uitgebreide lijst.

De regionale regering van de Balearen, de Consell de Mallorca, was de institutie die zich uiteindelijk de laatste maanden inspande om het natuurgebied op de Werelderfgoedlijst te laten verschijnen. Hiervoor werd onder andere de hulp ingeroepen van de Koning Juan Carlos en zijn vrouw Doña Sofia, het kroonprinsenechtpaar Don Felipe en Doña Letizia, bekende artiesten en kunstenaars van de Balearen en zelfs Michael Douglas die een huis heeft op het eiland.

Al deze werkzaamheden hebben uiteindelijk geleidt tot de benoeing van het Sierra de Tramuntana end e plaatsing op de felbegeerde Werelderfgoedlijst. Buiten het natuurgebied op Mallorca zijn ook het merensysteem in de Grote Riftvallei in Kenia, de Ningaloo Kust van West-Australië, de Ogasawara Eilanden in Japan, de Saloumdelta in Senegal, de Oerbossen in Duitsland, de historische binnenstad van Bridgetown op Barbados, de Wadi Rum in Jordanië, de kloosters, forten en andere gebouwen in de Italiaanse Longobarden vallei en diverse Iraanse Perzische tuinen aan de lijst toegevoegd.

Het Sierra de Tramuntana gebied bevindt zich in het zuiden van het eiland Mallorca en is zowel de naam van het natuurgebied alsook van de streek, comarca. Het hoogste punt is de Puig Major die trots met zijn 1.445 meter het hoogste punt van de Balearen genoemd mag worden. Daarnaast kan in de Sierra de Tramuntana ook het laagste gebied van de Balearen gevonden worden, de Cova de Sa Campana die 305 meter onder de grond gaat. In het grote natuurgebied bevinden zich onder andere de bekende plaatsen Sóller, Port de Sóller, Fornalutx en Deià.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend