skip to Main Content
Temperaturen zeewater Spanje heeft recordhoogtes van 27 graden bereikt en dat is niet goed (2017)

Temperaturen zeewater Spanje heeft recordhoogtes van 27 graden bereikt en dat is niet goed (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De hoogste zeewatertemperatuur van Spanje werd tot nu toe dit jaar gemeten in de provincie Tarragona met 27 graden. Met deze temperatuur in de Middellandse Zee zijn alle vorige records verbroken en zal juni 2017 de geschiedenisboeken ingaan als de maand met de hoogste temperatuur van het zeewater ooit. Dat mag dan wel leuk en aardig zijn voor de mensen die van het strand en de zee genieten maar lekker afkoelen is niet altijd mogelijk en daarnaast zijn die hoge temperaturen niet goed voor het leven in de zee.

De Puertos del Estado (havenautoriteiten) maken gebruik van speciale boeien waarmee ze de temperatuur van het zeewater kunnen meten. Tussen 1 en 22 juni werd met de boei die voor de haven van de stad Tarragona ligt een temperatuur gemeten van 27 graden, het hoogste van heel Spanje terwijl die temperatuur voor de kust van Málaga 26,5 graden was. Die hoge temperaturen gelden echter niet alleen voor de warme Middellandse Zee maar ook voor de koelere Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje voor de kust van Cantabrië en Baskenland. Voor Cantabrië werd een watertemperatuur gemeten van 19,9 graden en voor de kust van Bilbao zelfs 23,5 graden. Dit zijn ongekende zeewatertemperaturen in dat deel van Spanje.

Tussen 2007 en 2017 werd elk jaar tussen 1 en 22 juni de watertemperatuur gemeten op verschillende plaatsen langs de kust van Spanje. Hierbij is opgevallen dat gedurende die 10 jaar het water gemiddeld tussen de 0,5 en 2,5 graden warmer is geworden. Dit zijn gemiddelden aangezien op sommige plaatsen de temperaturen van het zeewater zelfs 3 tot 3,5 graden hoger waren dan 10 jaar geleden. De experts maken zich veel zorgen om de kust voor Valencia, Alicante en Murcia aangezien het diepere deel van de zee langer erover doet om op te warmen maar dat dit pas later in het jaar, dus in de herfst/winter, te merken zal zijn.

Die opwarming later in het jaar mag dan wel goed nieuws zijn voor de strandgangers die dus langer in de zee kunnen zwemmen maar voor de flora en fauna in de zee is het slecht nieuws. Veel dier- en plantensoorten zullen door de hogere temperaturen van het zeewater in de problemen komen en zelfs sterven of vertrekken en naar koeler water trekken terwijl andere soorten die normaal meer in warmer water te vinden zijn weer naar de kust voor Spanje zullen trekken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Dit is kennelijk ook de reden waarom er steeds meer haaien in de middellandse zee worden aangetroffen.

      1. Dat moet haast wel, want de meeste van die toeristen in het water zijn niet te vreten!?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken