Hoe voorkom je een hitteberoerte in Spanje

Hoe voorkom je een hitteberoerte in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Naast een zonnesteek waarbij men last heeft van te veel blootstelling aan de zon, bestaan er nog meer manieren van oververhitting van een menselijk lichaam tijdens de zomermaanden. De hitteberoerte is daar een van en wellicht wel de meest gevaarlijke omdat de lichaamsthermostaat in de hersenen ontregeld is, de lichaamstemperatuur gevaarlijk hoog kan oplopen en urgente medische hulp meestal vereist is.

Zonnesteek, hitte-uitslag, hitte-oedeem, hitte-kramp, hitte-stuwing, hitte-uitputting, hitte-flauwte en hitteberoerte zijn allemaal aandoeningen die kunnen optreden bij oververhitting door toedoen van het warme weer en hoge temperaturen. Als je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt, droog je uit. En als je lichaam te weinig vocht bevat om te verdampen via de huid, stijgt je lichaamstemperatuur.

Uitdroging en lichaamstemperatuurstijging kunnen voor verregaande gezondheidsproblemen zorgen. En hoe warmer het buiten is, des te groter de kans op zulke warmteproblemen of hitteproblemen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hoe voorkom je een zonnesteek in Spanje[/su_note]

Ontstaan oververhitting

In de hersenen bevindt zich een temperatuurregelcentrum, de zogenaamde hypothalamus. Stijgt je lichaamstemperatuur te veel, dan probeert je hypothalamus deze weer nabij de 37 graden te brengen wat op twee manieren kan gebeuren:

 • Door meer te zweten waarbij het zweet op de huid voor verkoeling zorgt als dit verdampt.
 • Door een sterkere doorbloeding van de huid waarbij de bloedvaten wijder worden waardoor het hart meer bloed kan rondpompen.

Is er sprake van een vochtgebrek dan stop je met zweten en neemt de bloedstroom in de huid af waardoor een nog slechtere warmteafgifte optreedt en de lichaamstemperatuur zal stijgen.

Wat is een hitteberoerte

De hitteberoerte of warmteberoerte is een extreem gevaarlijke vorm van oververhitting waarbij de lichaamsthermostaat in de hersenen compleet ontregeld is, de lichaamstemperatuur gevaarlijk hoog kan oplopen en urgente medische hulp vereist is.

Situaties waarin een hitteberoerte kan optreden zijn onder andere zwaar lichamelijk werk leveren in vochtige hete lucht, in de volle zon in slaap vallen (bijvoorbeeld op strand), een baby die in een oververhitte wagen wordt achtergelaten of een ouder iemand die te warm aangekleed in de zon zit etc.

Symptomen hitteberoerte

 • Er is sprake van een hoge lichaamstemperatuur (soms wel 41 graden of hoger).
 • Er is sprake van abnormaal gedrag, hoofdpijn, hallucinaties, verwardheid, angst, kans op toeval (insult).
 • Er is sprake van een rode huid maar men zweet niet.
 • Er is sprake van een snelle hartslag en moeilijke ademhaling.
 • Er is sprake van misselijkheid, vermoeidheid, slap voelen.
 • Er is sprake van mogelijk bewustzijnsverlies en bewusteloosheid.

Wat te doen

Als er (vermoedelijk) sprake is van een hitteberoerte dien je het volgende te doen waarbij afkoelen de absolute prioriteit heeft want een hitteberoerte kan zeer ernstige en onherstelbare hitteletsel tot gevolg hebben.

 • Bel of laat iemand 112 bellen.
 • Breng het slachtoffer naar een koele omgeving.
 • Geef het slachtoffer niets te drinken of eten (dat moet een arts bepalen).
 • Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen doen.
 • Trek zoveel mogelijk kleding uit (indien nodig).
 • Koel het slachtoffer zo goed mogelijk af met koel (niet koud) water in de nek, oksels en liezen.
 • Voorkom dat het slachtoffer gaat trillen.
[su_highlight background=”#FFE0B2″]Let op: boven de 41 graden ontstaat een levensgevaarlijke situatie: cellen en weefsels raken permanent beschadigd. Mogelijkerwijs met de dood tot gevolg! Dus het slachtoffer is daadwerkelijk in levensgevaar: direct hulpdiensten alarmeren en snel starten met koelen is erg belangrijk.[/su_highlight]

Handige Spaanse woorden

Mocht er sprake zijn van een hitteberoerte of oververhitting dan is het wel makkelijk als je enkele Spaanse woorden weet. Hieronder een kort lijstje met enkele Spaanse woorden met daarachter de Nederlandse vertaling.

Infarto de calor = hitteberoerte
Calor = warm
Mareo = duizeligheid
Las náuseas = misselijkheid
Dolor de cabeza = hoofdpijn
Fiebre = koorts
Vómito = overgeven
Respiración = ademhaling
Latido del corazón = hartslag
Síntomas = symptomen
Confusión = verwarring
Sudoración excesiva = overmatig zweten
Convulsiones = stuiptrekkingen
Diarrea = diarree

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Tensie

Mooi dat sommigen het matige- voorname ZOUT-gebruik toelichten !
Daartoe is een Bouillon-drankje nuttig ! ZOUT houdt ook uw vocht in toom ! grtjs, Tensie

mar

Bouillon is ook goed en eet voldoende,
met alleen een beetje sla, kom je niet ver. Drinken, niet te koud, krijg je maag en darmklachten van.

walter

Bedankt redactie voor dit duidelijk en instructieve artikel. Zeker nodig met de huidige hittes.

Ernest

Top redactie!!!

Michel

Tip om te zien of je voldoende drinkt : kijk naar de kleur van je urine ontlasting. Is deze donker oranje-gelig dan is je lichaam aan het uitdrogen (dehydratie), dwz dat je dringend moet gaan drinken. Is deze kleurloos dan zit je goed.
Zweten is een verlies aan vocht MAAR ook een verlies aan zouten en mineralen. Het beste om dit te compenseren is het drinken van sportdranken of aquarius. Frisdranken op basis van suikers zullen de zouten en mineralen verlies NIET compenseren.

joan

Dan is het met deze temperaturen al te laat. Nee wegblijven uit de zon is de enige optie. Altijd een hoed op en evt. 2-3 daags een warm glas water met zout + voldoende drinken. En denk ook aan de dieren vooral de straatdieren en die in een wei staan zonder beschutting. Ken je die, zie je ze kom ik in actie!

José

Gewoon water drinken met daarin opgelost een mespuntje zout. Minimaal 1/2 liter per uur (maar liever 1 liter). Het beste geen kleine slokjes maar per keer 100 tot 150 ml dan neemt je lichaam het sneller op. Sportdrankjes, zoals bijvoorbeeld Aquarius, drinken is nergens voor nodig. Mocht je zware inspanning moeten leveren, drink dan 2 liter isotone drank. Die maak je overigens gemakkelijk door water 50-50 te mengen met vruchtensap (maakt niet uit welke) en daar een mespunt zout aan toe te voegen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.