menu: rubrieken, zoeken & meer

Vlamingen, Friezen en Groningers kunnen in theorie naar Spanje reizen zonder test- of vaccinatiecertificaat (UPDATE)

Vlamingen, Friezen en Groningers kunnen in theorie naar Spanje reizen zonder test- of vaccinatiecertificaat
Beeld: ECDC (aangepast)

Vlamingen, Friezen en Groningers kunnen in theorie naar Spanje reizen zonder test- of vaccinatiecertificaat (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft hun lijst met risicolanden en gebieden aangepast waarbij gekeken is naar de recente wijzigingen op de Europese kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) dat op 24 juni gepubliceerd werd. Daarop staan Vlaanderen in België en Friesland en Groningen in Nederland GROEN gekleurd op de kaart wat voor Spanje in theorie betekent dat reizigers die woonachtig zijn in die gebieden geen test- of vaccinatiebewijs hoeven te laten zien.

LET OP: de Spaanse lijst wordt wekelijks aangepast dus controleer deze. De informatie in dit artikel kan inmiddels alweer verouderd zijn. Op 13 juli geldt (tot en met 18 juli) dat reizigers uit België (behalve uit Brussels Hoofdstedelijk gebied) en reizigers uit Nederland (behalve uit Groningen, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant) zonder vaccinatiecertificaat, negatieve coronatesten of een Covid-herstelcertificaat naar Spanje kunnen reizen. KLIK HIER voor de actuele lijst en kijk bij RISK COUNTRIES/AREAS (PDF)

ECDC-kaart 24 juni

Sinds donderdag 24 juni heeft Vlaanderen in België de kleur GROEN van het ECDC gekregen terwijl het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië ORANJE zijn gekleurd. Voor Nederland geldt dat de provincies Friesland en Groningen GROEN zijn terwijl de rest van Nederland ORANJE gekleurd is (daarvoor was heel Nederland nog ROOD).

GA NAAR de website van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding

Spaanse lijst van landen

Naar aanleiding van de ECDC kaart van 24 juni heeft Spanje sinds 28 juni ook haar lijst met risicolanden en gebieden aangepast zoals HIER te zien is bij RISK COUNTRIES/AREAS . Op die lijst staat België vermeld maar met uitzondering (except) van het ‘Vlaams Gewest region’ en voor Nederland staat als uitzondering ‘Friesland en Groningen’. 

Het vreemde is dan wel weer dat een van de twee lijsten geldig is van 28 juni middernacht tot en met 1 juli middernacht (PDF ) en de andere lijst van 2 juli middernacht tot en met 4 juli middernacht (PDF ). Het is nog niet bekend wat vanaf 5 juli gebeurt maar dat zal afhankelijk zijn van de nieuwe publicatie op donderdag 1 juli van het ECDC en of Vlaanderen, Friesland en Groningen dan nog steeds GROEN zijn.

GA NAAR de website van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid

Re-open EU

Op de website Re-open EU (KLIK HIER ) is bij Spanje het volgende te lezen: Reizigers die aankomen uit een gebied van de EU/EER dat NIET is opgenomen in de door het Spaanse ministerie van Volksgezondheid gepubliceerde lijst (om de 15 dagen bijgewerkt) worden niet onderworpen aan diagnostische tests, noch hoeven certificaten van vaccinatie of immuniteit te verstrekken. België en Nederland staan op die lijst ‘except’ (behalve) Vlaanderen, Friesland en Groningen.

GA NAAR de website Re-open EU

Theorie

In de theorie betekent dit dus dat reizigers uit Vlaanderen, Friesland en Groningen om Spanje binnen te mogen komen geen negatief testresultaat hoeven te laten zien maar ook geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs. In de krant HLN.be shrijft men dat de woonplaats waarschijnlijk bepalend is, dus niet of iemand vliegt van Schiphol, Eindhoven of Maastricht in Nederland of Charleroi en Zaventem in België maar waar de reiziger woonachtig is (LET OP: dit is nergens officieel bevestigd).

Formulier

Wat wel voor iedereen verplicht blijft om Spanje binnen te komen met het vliegtuig of boot is het FCS-gezondheidsformulier dat door iedereen via DEZE WEBSITE ingevuld moet worden, ongeacht de leeftijd, ongeacht de kleur waar men vandaan reist en ongeacht of met gevaccineerd is of niet. Dit gezondheidsformulier geldt niet voor reizigers met eigen vervoer zoals met de auto, motor of kampeerauto.