skip to Main Content
Megaboete voor autobouwers in Spanje vanwege prijsafspraken

Megaboete voor autobouwers in Spanje vanwege prijsafspraken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

autoverkopen2MADRID – De Spaanse concurrentieautoriteiten hebben 21 autobouwers een boete opgelegd van maar liefst 171 miljoen euro vanwege onderlinge afspraken tussen 2006 en 2013. Zo wisselden deze autobouwers gevoelige informatie uit die commercieel en strategisch van belang zouden kunnen zijn. De enige grote autobouwer die geen boete heeft gekregen is Seat-Volkswagen.

De nationale commissie van markten en concurrentie besliste dat de 21 autobouwers schuldig zijn aan het samenwerken rondom de uitwisseling van informatie die in het voordeel zou werken van de verkoop van auto’s in Spanje. De 21 schuldig bevonden autobouwers zijn goed voor 91% van de autoverkoop in het land, een sector waarin vele miljoenen omgaan en gezien kan worden als een belangrijke industrie en economische motor.

Er zijn zes Spaanse filialen van buitenlandse groepen die meer dan de helft van de 171 miljoen euro aan boetes moeten betalen. Het gaat daarbij om de Amerikaanse bouwers General Motors en Ford España (respectievelijk 22,8 en 20,2 miljoen euro), het Japanse Toyota (8,6 miljoen euro), de Franse autobouwers Renault (18,2 miljoen euro), Peugeot (15,7 miljoen euro) en Citroën (14,7 miljoen euro).

De enige autobouwer die geen boete kreeg is Seat-Volkswagen omdat zij meewerkten aan het onderzoek en zelfs bewijzen leverden van de afspraken tussen de concurrentie autobouwers, wellicht omdat zij oorspronkelijk een Spaans automerk waren voordat Volkswagen Seat overnam. Op deze manier is Seat echter wel ontsnapt aan een boete van bijna 40 miljoen euro – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken