skip to Main Content
Mariano Rajoy gaat proberen een Spaanse regering te vormen maar garandeert niets

Mariano Rajoy gaat proberen een Spaanse regering te vormen maar garandeert niets

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

mariano rajoy spanje regering ppMADRID – Het is nog steeds een onzekere situatie rondom de politiek in Spanje. Koning Felipe VI heeft afgelopen week gesprekken gehad met de leiders van de politieke formaties waarbij donderdag ontmoetingen op de kalender stonden met de leiders van Ciudadanos, Unidos-Podemos, PSOE en de PP. Mariano Rajoy van de PP heeft de uitnodiging van de Koning geaccepteerd, dit keer dus wel, en zal proberen een regering te vormen maar hij zegt daarbij ook dat hij nu niet genoeg steun heeft.

Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP), de leider van de meest gekozen partij en actuele premier in functie van Spanje, heeft de rol geaccepteerd van regeringsonderhandelaar. Dit deed hij op uitnodiging van Koning Felipe VI die deze week gesprekken heeft gehad met de leiders van de politieke formaties. Na de vorige verkiezingen in december wilde Rajoy deze rol niet accepteren omdat hij niet genoeg steun had van de overige politieke partijen waarna Pedro Sanchez van de PSOE de rol wel op zich nam maar zonder succes.

Dit keer moet Rajoy de rol van regeringsonderhandelaar wel accepteren maar is de situatie niet veel veranderd ten opzichte van die na de verkiezingen van december. De PP heeft nog steeds geen enkele politieke partij die met hen een coalitie regering wil vormen en alleen Ciudadanos heeft gezegd zich te onthouden van stemming als dat het proces van een regeringsvorming versnelt. Alle andere partijen waaronder de PSOE en Unidos-Podemos willen niets weten van een regering met Rajoy aan het hoofd en zullen dan ook tegen stemmen bij de poging een regering te vormen.

De bal ligt dus nu bij Rajoy maar die ziet het niet helemaal rooskleurig. Hij accepteert dus de rol van regeringsonderhandelaar maar als niemand met hem wil praten en niets van de PP wil weten wordt dat erg lastig. Er gaan stemmen op die zeggen dat het beste wat Rajoy kan doen is opstappen om het proces te versnellen maar daar wil Rajoy niets van weten. Volgens hem hebben 7,7 miljoen mensen hem en de PP gekozen om het land te leiden maar daarbij vergeet hij dat er meer dan 18 miljoen Spanjaarden zijn die niet voor hem en de PP hebben gekozen maar een verandering willen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken