skip to Main Content
Waarom overdrijven de thermometers op straat altijd in Spanje

Waarom overdrijven de thermometers op straat altijd in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Waarom overdrijven de thermometers op straat altijd in Spanje

20 Minutos

MADRID – Is het je al eens opgevallen, de thermometers die op straat in Spanje temperaturen laten zien van 50 of meer graden terwijl de weerdiensten zeggen dat de maximale temperaturen in Spanje niet hoger zijn dan 43 graden? Als een buitenlander (of Spanjaard) dat ziet dan worden er meteen selfies gemaakt met de hoge temperatuur op de achtergrond. Feit is echter dat het bij lange na niet zo warm is als wordt aangegeven.

Elke zomer gebeurt hetzelfde, de thermometers op straat die in Spanje staan laten zien dat het 48, 49 of zelfs 52 graden is. Dat zijn temperaturen die niet normaal zijn voor Spanje en dus ook niet voorkomen. Sterker nog, de hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje was afgelopen zomer met 47,3 graden in de provincie Córdoba terwijl het oude record werd gevestigd in 1994 in Murcia met 47,2 graden. Toch geven de thermometers op straat deze hoge temperaturen aan maar geeft dit dus zeker niet de realiteit weer.

Sensoren

De reden waarom de thermometers deze hoge temperaturen aangeven is het feit dat de sensoren niet de warmte van de lucht registreren en deze laten zien maar dat deze beïnvloed worden door de zon en hoe de sensoren de registratie doen. Daarbij tellen ook factoren mee zoals de warmte van het asfalt op straat, bomen, struiken, gebouwen, etc.

De Spaanse weerdienst AEMET, in principe de enige officiële instantie in het land die de registratie mag doen, gaat bij het vaststellen van de temperatuur echter uit van de warmte van de lucht en niet alles daaromheen zoals de eerder genoemde factoren die de AEMET niet gebruikt om een temperatuur te bepalen. De meetstations van de AEMET staan ook anders opgesteld dan die van de vaak reclamezuilen met daarin een thermometer verwerkt.

Officieel de temperatuur meten

Op meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans “garitas meteorológicas”) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Een thermometer die men aan de muur hangt geeft niet de juiste luchttemperatuur aan maar de temperatuur van de muur. Als een thermometer ergens anders hangt wordt weer een andere temperatuur gemeten etc. Ook de hoogte waarop de temperatuur wordt gemeten is van invloed.

Slecht?

Dat wil niet zeggen dat deze thermometers op straat slecht functioneren, slechts de locatie is vaak slecht langs de weg en het warme asfalt. Als deze reclamezuilen ergens anders zouden worden neergezet is er niets aan de hand en zouden we de echte temperaturen kunnen zien.

Dus de volgende keer als je een thermometer op straat ziet in Spanje die 50 of meer graden aangeeft, geloof dat dan niet meteen want deze hoge temperaturen komen (nog) niet voor in het land. Een foto ervan maken is natuurlijk altijd leuk maar bekijk de weerberichten van de AEMET of hier op SpanjeVandaag voor het actuele weer of raadpleeg je eigen mobiele telefoon die zeker wel een applicatie heeft met het laatste weer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Net als al die mensen die een foto maken van hun thermometer in de zon aan de muur op hun terras….. ik heb ze al gezien die over de 60 gaan….. en dan nog erbij schrijven dat het met een biertje ook nog wel te doen is…
    Nou, alles boven de 40 wordt ondraaglijk en boven de 50 dodelijk…

    1. Ik gaf een week terug al eens aan dat bij 38º C. lichaamstemperatuur al koorts hebt . En je ook je warmte aan je omgeving niet meer kwijt kunt. Maar ik werd vlot tegen gesproken van je lichaam past zich aan en 38ºC is juist een lekker temperstuurtje . Dat het lichaam zich aan past klopt . Het lichaam stuurt meer bloed naar die plaatsen waar het afkoelt dus naar de huid of wel de buitenkant vandaar soms die rode gezichten . De huid is het grootste orgaan die ons beschermd tegen invloeden van buiten af . Nu de huid dus dat extra bloed gebruikt/krijgt zullen andere organen minder bloed krijgen . En daar schuilt dus een groot gevaar met name ook de hersenen . Allemaal misschien wel eens van gehoord warmte of hitte beroerte of flauwte. En als de hersenen niet goed meer werken zal het de rest van het lichaam niet meer aangestuurd worden en dus ook niet meer goed functioneren. Wat dus bij niet tijdig ingrijpen of als men alleen is de dood tot gevolg zal hebben.

  2. Inderdaad een fout in de temperaruurweergave vanwege sensoren welke jammergenoeg foutief geplaatst zijn. Één belangrijke regel: weet dat een thermometer altijd de temperatuur weergeeft, die hij zelf wordt. Of dat een temperatuurmeter de temperatuur weergeeft van de sensor. Als je hem in de zon hangt, kan hij gemakkelijk 60 graden worden. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de omgevingstemperatuur zo hoog is. Hang een thermometer of temperatuursensor altijd buitenshuis, op het noorden, uit de zon en op een plek welke goed geventileerd wordt: dán zul je een realistische temperatuur meten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken