MENING: Woon jij in Spanje en kijk je dan NL/BE of Spaanse televisie?

MENING: NL/BE of Spaanse televisie als je in Spanje woont?
Beeld: 123rf

MADRID – De eeuwige vraag. Je bent Nederlands of Belgisch en je woont met veel plezier in Spanje. Maar op het moment van televisie kijken komt voor velen het dilemma … moet ik de Nederlandse/Belgische televisiezenders bekijken of moet ik overschakelen op de Spaanse televisiekanalen … of beide of … geen enkele.

Velen zijn er van overtuigd dat de Nederlandse en/of Belgische televisie veel beter is dan de Spaanse maar feit is dat de laatste jaren er veel meer aanbod bij is gekomen, dat er veel meer kanalen zijn en dat er meer mogelijkheden zijn dankzij het snelle internet en de digitale televisie.

Over de Nederlandse/Belgische programma’s en zenders hoeven we hier waarschijnlijk niets te schrijven maar wat betreft de Spaanse televisie is enige uitleg wellicht wel nodig. Maar ben je wel goed geïntegreerd in Spaanse maatschappij als je Nederlandse/Belgische televisie blijft kijken in Spanje?

OF … kijk je helemaal geen televisie meer en gaat alles via de Ziggo app en/of Netflix of soortgelijke diensten zoals in Spanje Movistar en Amazon Prime Video. Want zeker de jongeren kijken steeds minder tv maar meer on-demand.

Spaanse tv

In Spanje kent men de nationale door de staat gesubsidieerde omroep RTVE met daarnaast de commerciële zenders die onder te verdelen zijn in twee grote groepen, Mediaset en Atresmedia. Er bestaan veel zenders zoals de TVE1, TVE2, Antena3, Cuatro, Telecinco, La Sexta en daarnaast diverse andere zenders die bij de grote commerciële groepen horen. 

Op autonoom en regionaal gebied zijn er dan ook nog televisiekanalen zoals TV3 (Catalonië), Telemadrid (Madrid), Canal Sur (Andalusië) of Aragon TV (Aragón). Deze zijn in de meeste gevallen door de autonome overheden gesteund en zenden regionale programma’s uit in de eigen taal zoals in het geval van Catalonië (in het Catalaans).

Maar ook in Spanje gaat de techniek verder en de telecomproviders bieden in de pakketten televisie aan waarbij Movistar het grootste aanbod heeft gevolgd door Vodafone en Orange. Movistar produceert nu ook eigen series en films die exclusief op het #-kanaal te zien zijn maar sinds kort ook voor iedereen te bekijken zijn via Movistar Lite.

Maar vindt jij van de Spaanse televisie en de programma’s. Uiteraard zijn de zendtijden heel anders en is de opzet van de programma’s niet hetzelfde dan in Nederland/België. Sommige programma’s zijn wel hetzelfde zoals Blind Date, Boer zoekt vrouw en andere spelshows maar ook daarbij is het niet in de drie landen hetzelfde.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
20 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

In 1981 toen ik in de province Cadiz kwam te wonen en werken,was er nog geen satelliet tv,keken wij de Spaanse 2 zenders en TV andalucia.Marokkaanse tv kregen we ook (in ZWART-wit)doch niet om aan te gluren……..
Nu kijken we zowel de Nederlandse als de Spaanse tv.

Wij kijken sedert 15 jaar Spaanse TV en VRT. Daarnaast ook Netflix, in het Spaans. Door eerst Spaans te leren voor we naar Spanje kwamen konden we na twee jaar alles volgen in het Spaans ook de series. Onze TV staat dus op Spaans na het Klara persoverzicht van 9 uur tot het nieuws van 19:00 of 20:00. Dan bekijken en beluisteren we de achtergrond bij het nieuws, De Afspraak. En dan, hangt het ervan af. We nemen film op met een goede open decoder, of soms iets van Netflix. Dat laatste wordt minder. Door op te nemen zijn we… Lees verder »

Wij kijken Netflix en met een Chromecast op tv alle Belg en ned kanalen.

Ik heb in de 24 jaar dat ik in Spanje woon nooit Nl tv gehad.
Kijk regelmatig journaal via internet.
Vind alleen dat de films veel te laat beginnen (22:45h) waar door ook laat eindigen, waardoor ik meestal in slaap val.
Maar goed, dat is nu eenmaal zo…

TV programmas voor kinderen zijn best goed op de spaanse zenders. Ook de onderzoeksprogrammas zijn goed en españoles (aragoneses) en el mundo vind ik leuk. Ik haat Telecinco, zit helemaal vol met privediscussies, wat een flauwekul, hoe kunnen mensen dit kijken. Nagesynchroniseerde films kijk ik bij gebrek aan beter. Gelukkig heb ik Canaldigitaal, daar praat Jethro Gibbs nog engels.

Tip, bij de meeste films en series die origineel in het Engels zijn, kun je de audio gewoon in het Engels zetten. Voor het geval je dat niet wist.

We wonen nu 7 jaar in Spanje en hebben 6 jaar zowel de belgische als de spaanse tv gehad en daarbij de laatste 2 jaar ook netflix waar we altijd de audio in spaans en onderschrift ook in spaans zetten. Sinds enkele maanden wonen we nu in een app in Alicante waar we geen schotelantenne van tv vlaanderen kunnen plaatsen, dus weg met de belgische tv. We kijken nu enkel spaans tv en netflix , maar wel met spaanse ondertiteling en het is goed te volgen. We missen de belgische tv helemaal niet en ik hoop dat we over een… Lees verder »

Ik woon meer dan 30jaar in Spanje, Spaanse tv: alleen voor de natuur series en het nieuws+weer bericht.Vreselijk lange reclame pauzes en na synchronisatie en geleuter.
Nederlandse tv.is ook niet geweldig,maar tenminste soms een film,in originele uitvoering en het nieuws.

Op de Spaanse TDT kun je de taal gewoon op orgineel zetten, je hebt enkel geen ondertitels.

Antwoord NEE

In NL keek ik amper TV en toen ik in Spanje kwam wonen heb ik dan ook geen TV aangeschaft. Wel kijk ik bij een vriend het Spaanse nieuws en 2 kennisquizen. Goed voor mijn Spaans. De buitenlandse films zijn allemaal nagesynchroniseerd. Vreselijk. Hoef ik niet te zien.

Ik ben nu een jaar resident kijk graag naar de Spaanse tv
Ook om wat Spaans te leren .
Jammer genoeg gaat dit te snel om de taal te leren
Sommige zenders hebben ondertiteling het lezen gaat dan soms wel .

Daar er nog op de Nederlandstalige als Spaanse zenders, buiten het nieuws iets interessant te zien, kijk ik naar Netflix met Spaanse audio en Nederlandstalige onderschriften.

we wonen al jaren in spanje en weet niet eens meer hoe die belgische en nederlandse zenders er uit zien hahaha
don juan

Hoe graag ik de spanjaarden ook heb, hun TV progrmma’s zijn aan mij niet besteed. Meestal veel gelul.

Zowel de Ned/ Belg televisie als de Spaanse zenders overspoelen de kijkers met reclame boodschappen met een gemiddelde duur van 15 minuten.Ik stoor mij daar ergerlijk aan.Dus kijk ik alleen het Ned.nieuws om 20.00 uur.Voor de rest van de avond sluit ik mijn laptop aan op de tv en maak mijn eigen programma´s via You Tube.

Ik kijk zowel Nederlandse als internationale zenders. Op Spaanse zenders kijk ik naar het nieuws (RTVE), sport, zoals tennis (TDP) en naar 2 soaps met Spaanse ondertiteling (Servir y Proteger en Acacias 38 op RTVE 1)) om mijn taalgevoel- en kennis te verbeteren !

MENING: Woon jij in Spanje en kijk je dan NL/BE of Spaanse televisie?

Dit is geen mening maar een vraag…

Ron, je zit te muggeziften. Of is het muggenziften??
Jij weet het vast wel

Zowel de Nederlandse tv als de spaanse, al is het wel meer spaanse tv.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.