skip to Main Content
MENING: Woon jij in Spanje en kijk je dan NL/BE of Spaanse televisie?
123rf

MENING: Woon jij in Spanje en kijk je dan NL/BE of Spaanse televisie?

MADRID – De eeuwige vraag. Je bent Nederlands of Belgisch en je woont met veel plezier in Spanje. Maar op het moment van televisie kijken komt voor velen het dilemma … moet ik de Nederlandse/Belgische televisiezenders bekijken of moet ik overschakelen op de Spaanse televisiekanalen … of beide of … geen enkele.

Velen zijn er van overtuigd dat de Nederlandse en/of Belgische televisie veel beter is dan de Spaanse maar feit is dat de laatste jaren er veel meer aanbod bij is gekomen, dat er veel meer kanalen zijn en dat er meer mogelijkheden zijn dankzij het snelle internet en de digitale televisie.

Over de Nederlandse/Belgische programma’s en zenders hoeven we hier waarschijnlijk niets te schrijven maar wat betreft de Spaanse televisie is enige uitleg wellicht wel nodig. Maar ben je wel goed geïntegreerd in Spaanse maatschappij als je Nederlandse/Belgische televisie blijft kijken in Spanje?

OF … kijk je helemaal geen televisie meer en gaat alles via de Ziggo app en/of Netflix of soortgelijke diensten zoals in Spanje Movistar en Amazon Prime Video. Want zeker de jongeren kijken steeds minder tv maar meer on-demand.

Spaanse tv

In Spanje kent men de nationale door de staat gesubsidieerde omroep RTVE met daarnaast de commerciële zenders die onder te verdelen zijn in twee grote groepen, Mediaset en Atresmedia. Er bestaan veel zenders zoals de TVE1, TVE2, Antena3, Cuatro, Telecinco, La Sexta en daarnaast diverse andere zenders die bij de grote commerciële groepen horen. 

Op autonoom en regionaal gebied zijn er dan ook nog televisiekanalen zoals TV3 (Catalonië), Telemadrid (Madrid), Canal Sur (Andalusië) of Aragon TV (Aragón). Deze zijn in de meeste gevallen door de autonome overheden gesteund en zenden regionale programma’s uit in de eigen taal zoals in het geval van Catalonië (in het Catalaans).

Maar ook in Spanje gaat de techniek verder en de telecomproviders bieden in de pakketten televisie aan waarbij Movistar het grootste aanbod heeft gevolgd door Vodafone en Orange. Movistar produceert nu ook eigen series en films die exclusief op het #-kanaal te zien zijn maar sinds kort ook voor iedereen te bekijken zijn via Movistar Lite.

Maar vindt jij van de Spaanse televisie en de programma’s. Uiteraard zijn de zendtijden heel anders en is de opzet van de programma’s niet hetzelfde dan in Nederland/België. Sommige programma’s zijn wel hetzelfde zoals Blind Date, Boer zoekt vrouw en andere spelshows maar ook daarbij is het niet in de drie landen hetzelfde.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. In 1981 toen ik in de province Cadiz kwam te wonen en werken,was er nog geen satelliet tv,keken wij de Spaanse 2 zenders en TV andalucia.Marokkaanse tv kregen we ook (in ZWART-wit)doch niet om aan te gluren……..
  Nu kijken we zowel de Nederlandse als de Spaanse tv.

 2. Wij kijken sedert 15 jaar Spaanse TV en VRT. Daarnaast ook Netflix, in het Spaans.
  Door eerst Spaans te leren voor we naar Spanje kwamen konden we na twee jaar alles volgen in het Spaans ook de series. Onze TV staat dus op Spaans na het Klara persoverzicht van 9 uur tot het nieuws van 19:00 of 20:00. Dan bekijken en beluisteren we de achtergrond bij het nieuws, De Afspraak.
  En dan, hangt het ervan af. We nemen film op met een goede open decoder, of soms iets van Netflix. Dat laatste wordt minder. Door op te nemen zijn we snel doorheen de reclame gespoeld.
  Wij kennen heel wat Belgen die regrelmatig Spaans kijken naast de Belgische zenders. De kwaliteit van het nieuws en achtergrond bij het nieuws zijn uitsteken bij Een, Canvas en VTM. En s’ochtends de discussies tussen enkele journalisten en Porla Mañana hebben duidelijk spraakgebruik. Ook de vervolgstories s’avonds op la 1 hebben een goed taalgebruik, Acacias38 som een lichte dialect inval; maar niet overdreven.

 3. Ik heb in de 24 jaar dat ik in Spanje woon nooit Nl tv gehad.
  Kijk regelmatig journaal via internet.
  Vind alleen dat de films veel te laat beginnen (22:45h) waar door ook laat eindigen, waardoor ik meestal in slaap val.
  Maar goed, dat is nu eenmaal zo…

 4. TV programmas voor kinderen zijn best goed op de spaanse zenders. Ook de onderzoeksprogrammas zijn goed en españoles (aragoneses) en el mundo vind ik leuk. Ik haat Telecinco, zit helemaal vol met privediscussies, wat een flauwekul, hoe kunnen mensen dit kijken. Nagesynchroniseerde films kijk ik bij gebrek aan beter. Gelukkig heb ik Canaldigitaal, daar praat Jethro Gibbs nog engels.

  1. Tip, bij de meeste films en series die origineel in het Engels zijn, kun je de audio gewoon in het Engels zetten. Voor het geval je dat niet wist.

 5. We wonen nu 7 jaar in Spanje en hebben 6 jaar zowel de belgische als de spaanse tv gehad en daarbij de laatste 2 jaar ook netflix waar we altijd de audio in spaans en onderschrift ook in spaans zetten. Sinds enkele maanden wonen we nu in een app in Alicante waar we geen schotelantenne van tv vlaanderen kunnen plaatsen, dus weg met de belgische tv. We kijken nu enkel spaans tv en netflix , maar wel met spaanse ondertiteling en het is goed te volgen. We missen de belgische tv helemaal niet en ik hoop dat we over een tijdje weer een stap verder staan en de spaanse tv kunnen volgen zonder onderschrift.

  1. Ik woon meer dan 30jaar in Spanje, Spaanse tv: alleen voor de natuur series en het nieuws+weer bericht.Vreselijk lange reclame pauzes en na synchronisatie en geleuter.
   Nederlandse tv.is ook niet geweldig,maar tenminste soms een film,in originele uitvoering en het nieuws.

 6. In NL keek ik amper TV en toen ik in Spanje kwam wonen heb ik dan ook geen TV aangeschaft. Wel kijk ik bij een vriend het Spaanse nieuws en 2 kennisquizen. Goed voor mijn Spaans. De buitenlandse films zijn allemaal nagesynchroniseerd. Vreselijk. Hoef ik niet te zien.

 7. Ik ben nu een jaar resident kijk graag naar de Spaanse tv
  Ook om wat Spaans te leren .
  Jammer genoeg gaat dit te snel om de taal te leren
  Sommige zenders hebben ondertiteling het lezen gaat dan soms wel .

 8. Daar er nog op de Nederlandstalige als Spaanse zenders, buiten het nieuws iets interessant te zien, kijk ik naar Netflix met Spaanse audio en Nederlandstalige onderschriften.

 9. we wonen al jaren in spanje en weet niet eens meer hoe die belgische en nederlandse zenders er uit zien hahaha
  don juan

 10. Zowel de Ned/ Belg televisie als de Spaanse zenders overspoelen de kijkers met reclame boodschappen met een gemiddelde duur van 15 minuten.Ik stoor mij daar ergerlijk aan.Dus kijk ik alleen het Ned.nieuws om 20.00 uur.Voor de rest van de avond sluit ik mijn laptop aan op de tv en maak mijn eigen programma´s via You Tube.

 11. Ik kijk zowel Nederlandse als internationale zenders. Op Spaanse zenders kijk ik naar het nieuws (RTVE), sport, zoals tennis (TDP) en naar 2 soaps met Spaanse ondertiteling (Servir y Proteger en Acacias 38 op RTVE 1)) om mijn taalgevoel- en kennis te verbeteren !

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by