menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje

Kort coronavirus nieuws uit Spanje
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Avondklok voor Marbella en Estepona aangevraagd

SEVILLA – De regionale overheid van Andalusië heeft voor de steden Marbella en Estepona een avondklok aangevraagd bij het regionale Hooggerechtshof van Andalusië. De avondklok (toque de queda) is aangevraagd voor 2.00 tot 7.00 uur in die steden van 5.000 inwoners waar de corona-incidentie meer is dan 1.000 personen per 100.000 inwoners in de voorbije 14 dagen. Marbella en Estepona hebben een corona-incidentie van respectievelijk 1.038 en 1.026 terwijl die van Málaga stad gedaald is naar 840. Andere gemeenten met een hoge corona-incidentie zijn Sayalonga (1.211); Fuente de Piedra (1.051); Villanueva de la Concepción (1.612); Benaoján (1.514); Faraján (7.280) en Jubrique (1.147) maar daar wonen minder dan 5.000 inwoners.

Regionaal hooggerechtshof keurt lokale avondklok verlenging in Catalonië goed

BARCELONA – De Catalaanse overheid heeft van het regionale hooggerechtshof toestemming gekregen voor een tweede verlenging van de lokale avondklok. Dat betekent dat vanaf zaterdag 31 juli tot en met vrijdag 6 augustus de inwoners en bezoekers va 162 gemeenten in Catalonië tussen 1.00 en 6.00 uur niet op straat mogen zijn. Daaronder bevinden zich de steden Girona, Lleida, Barcelona en tarragona maar ook veel badplaatsen aan de Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada. Het is de derde week van avondklok in Catalonië. Deze begon op 17 juli en is daarna twee keer met een week verlengd tot en met 6 augustus.

Er komt voorlopig geen corona-certificaat voor horeca in Spanje

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid wil niet in heel Spanje het corona-certificaat als eis stellen om binnenruimtes in de horeca te betreden. Het probleem voor het Ministerie is dat het gebruik van het EU-Digital COVID-certificaat legaal niet mogelijk is omdat dit Europees corona-certificaat volgens de regels alleen geldt voor reizen, zowel tussen EU-landen als binnen die EU-landen. Het EU-Digital COVID-certificaat is niet bedoeld voor het gebruik in de horeca, aldus de minister Carolina Darias. Verschillende regionale overheden willen het EU-Digital COVID-certificaat gebruiken voor de binnenruimtes in de horeca, iets wat men nu al doet in Galicië en op het eiland Tenerife.

Spaanse intensive care afdelingen steeds voller

MADRID – In heel Spanje liggen de IC-afdelingen (UCi in het Spaans) vol met 17,2 procent Covid-patiënten. Er wordt nu gesproken over de vijfde corona-golf. Tijdens de derde corona-golf lagen de IC-afdelingen voor 45 procent vol. Gedurende enkele maanden daalde de IC-bezetting maar de laatste weken is dat weer gestegen en neemt de druk in diverse autonome regio’s weer toe. In Catalonië is de situatie het ergst met een bezetting van 81 procent waarvan 45 procent Covid- en 36 procent normale ziekenhuispatiënten. Op de Balearen is dat in totaal 57,7 procent waarvan 20,6 procent Covid- en 37,2 procent normale patiënten gevolgd door de Madrid regio met bijna 65 procent totale bezetting waarvan 18,6 procent Covid- en 26,2 procent normale ziekenhuispatiënten.

Mercadona begint met verkoop antigeentesten … in Portugal

VALENCIA – De Spaanse supermarktketen Mercadona is sinds enkele jaren ook met eigen supermarkten aanwezig in Portugal en daar begint de keten uit Valencia vanaf augustus met de verkoop van antigeentesten . Mercadona doet daarmee hetzelfde als bv. in Nederland waar ook corona-tests verkocht mogen worden in supermarkten en drogisterijen. Elke testkit van Genrui Biotech kost 2,10 euro. De verkoop in de 23 Mercadona winkels is in Portugal mogelijk omdat daar vanaf 1 augustus de wet is aangepast. In Spanje zal de Mercadona voorlopig geen antigeentesten gaan verkopen omdat dit alleen is toegestaan in apotheken.

26,4 miljoen volledig en 31,3 miljoen gedeeltelijk gevaccineerden in Spanje

MADRID – Het aantal volledig gevaccineerden (twee prikken) is in Spanje gestegen naar 26.420.097 personen, dat is 55,7 procent van de totale bevolking van Spanje . Het aantal gedeeltelijk gevaccineerden (een prik) is gestegen naar 31.315.140 personen, dat is 66 procent van de totale bevolking (Spanje heeft 47,3 miljoen inwoners). In totaal zijn er in Spanje 55.185.352 miljoen corona vaccins geplaatst wat 95,7 procent van de 57.665.938 ontvangen vaccins van Pfizer (39,4 miljoen), Moderna (5,7 miljoen), AstraZeneca (10,2 miljoen) en Janssen (2,4 miljoen) is.

Bekijk al ons corona-gerelateerde Spanje nieuws

Wil je op de hoogte blijven van al het corona-gerelateerde Spanje nieuws dat wij plaatsen, bezoek dan eens onze coronavirus rubriek waar al onze nieuwsberichten te lezen zijn. KLIK HIER en blijf op de hoogte van de regels, maatregelen en ontwikkelingen in Spanje.