Search
menu
Search

10x meest gebruikte medicijnen in Spanje

10x meest gebruikte medicijnen in Spanje
Beeld: Canva

10x meest gebruikte medicijnen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Jaarlijks kopen de inwoners van Spanje voor meer dan 9,5 miljard euro aan medicijnen en het is dan ook niet ongebruikelijk om in elke willekeurige badkamer in het land tientallen pakjes, doosjes en potjes te zien staan met daarin allerlei soorten medicijnen. Aangezien de inwoners van Spanje veel medicijnen kopen is het dus ook niet geheel vreemd om op bijna elke straathoek wel een apotheek met of zonder knipperend groen of rood kruis te zien. Maar wat zijn nu de meest gebruikte medicijnen in het land?

Regelmatig plaatst de Bedrijfsfederatie van Spaanse Apothekers een rapport met daarin de lijst met meest verkochte medicijnen in Spanje. In dit geval gaat het om de lijst van juli 2022. Vergeleken met andere eerder gepubliceerde rapporten en lijsten is deze nagenoeg hetzelfde gebleven.

Het gebruik van medicijnen voor constipatie, obesitas, spijsvertering en vitamines is door de aangepaste levensstijl toegenomen. Maar de afgelopen drie jaar is er ook een alarmerende stijging van het gebruik van antipsychotica en antidepressiva. Daartegenover staat dat de verkoop van dermatologische producten, anticonceptiva, anti-griep en medicijnen voor de luchtwegen is gedaald.

Het meest gebruikte medicijn is Nolotil waarvan er 22,4 miljoen werden verkocht terwijl van de nummer twee op de lijst Aduro 10 er 16,6 miljoen werden verkocht en van de nummer drie Paracetamol Kern 15,9 miljoen en van Enantyum 14,4 miljoen over de toonbank gingen.

Top 10

Nolotil – een veel gebruikte en effectieve pijnstiller om ook koorts te verminderen.

Adiro 100 – voorkomt de vorming van trombi en vermindert het risico op arteriële blokkades. Het wordt voorgeschreven aan mensen met cardiovasculaire problemen.

Paracetamol Kern Pharma – wordt gebruikt om milde en matige pijn te verlichten en koorts te verminderen.

Enantyum – wordt gebruikt voor de behandeling van pijn van milde of matige intensiteit, zoals spier-, gewrichts-, menstruatie- of tandpijn.

Paracetamol CINFA – wordt gebruikt voor de symptomatische behandeling van lichte tot matige pijn en koorts bij volwassenen en adolescenten ouder dan 15 jaar en met een gewicht van meer dan 50 kg.

Euthyrox – is een synthetisch schildklierhormoon voor de behandeling van ziekten en disfuncties van de schildklier.

Ventoline – wordt gebruikt als kortwerkende luchtwegverwijder.

Sintrom – zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert en is dus een antistollingsmedicijn waardoor er minder kans op trombose is.

Orfidal – is een kalmeringsmiddel en voorkomt nervositeit, angst, maakt rustiger, ontspant spieren en vermindert ontwenningsverschijnselen. Ook stopt het epilepsie-aanvallen.

Lexatine – verlicht psychische spanning, angst en nervositeit. Bij hogere doseringen heeft het een kalmerend en spierverslappend effect.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?