Search
menu
Search

Spaanse premier draagt geen stropdas om energie te besparen

Spaanse premier draagt geen stropdas om energie te besparen
Beeld: Pool Moncloa/Fernando Calvo

Spaanse premier draagt geen stropdas om energie te besparen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft tijdens een persconferentie op vrijdag zijn stropdas thuis gelaten. Dat was geen vergissing maar volgens hemzelf een van de maatregelen die iedereen kan nemen om energie te besparen. De statement is dat zonder stropdas men het minder warm heeft en de airconditioning een graadje of twee omhoog kan. 

Terwijl de oppositiepartij PP spreekt over een theatrale nietszeggende actie van de Spaanse premier, is hetgeen Pedro Sánchez heeft gedaan een herhaling van iets wat minister Miguel Sebastián van Industrie in 2011 ook al deed in het parlement en wat toen voor enige commotie zorgde.

De betekenis in 2011 en nu in 2022 is eigenlijk hetzelfde, een symbool om energie te besparen. Zonder stropdas heeft men het minder warm en dus kan men energie besparen door de airconditioning een of twee graadjes hoger te zetten. Daarom deed Pedro Sánchez ook een oproep dat andere ministers, politici en ambtsbekleders hetzelfde doen.

Tijdens de persconferentie gaf de Spaanse premier een balans over de afgelopen maanden. Daarbij werd ook vermeld dat komende maandag er een pakket aan maatregelen komt om energie te besparen in Spanje. Veel is nog niet bekend over de maatregelen die men wil gaan invoeren maar deze krant schrijft dat het verplicht wordt voor bedrijven en in de transportsector om de airconditioning op 27 graden te zetten. 

Verder wordt het volgens de krant verplicht om op veel plaatsen posters op te hangen met ideeën om energie te besparen zoals trappen lopen in plaats van de lift te nemen en deuren te sluiten om de koude temperatuur binnen te houden, iets wat in Frankrijk al verplicht is geworden. 

Dat de airconditioning niet onder de 27 graden mag komen in bedrijven is wellicht een maatregel die in de praktijk niet zo makkelijk kan zijn. Maar er zit wel een logica achter want hoe vaak komt het niet voor dat je in Spanje een Mercadona, Zara, Primark of H&M binnenwandelt en dat het ijskoud is terwijl het in de winter zweten is omdat de temperatuur heel hoog staat.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?