skip to Main Content
PP en Ciudadanos samen naar het Spaanse Parlement om een regering te vormen

PP en Ciudadanos samen naar het Spaanse Parlement om een regering te vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy-rivera2aMADRID – Na weken van onderhandelen en slechts twee dagen voordat Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP) zichzelf in het Spaanse Parlement zal presenteren om een regering te vormen, wisten Mariano Rajoy van de PP en Albert Rivera van Ciudadanos elkaars handen te schudden nadat ze een 150 punten tellende overeenkomst hadden ondertekend. Op deze manier heeft de PP nu niet alleen de steun van Ciudadanos maar ook van de Canarische Partij waardoor ze samen 170 zetels in handen hebben.

Op dinsdag 30 augustus zal Mariano Rajoy dan eindelijk proberen om in het Spaanse Parlement een regering te gaan vormen. In eerste instantie ziet het er naar uit dat dit bij de eerste poging niet zal gaan lukken aangezien de PP naast de steun van Ciudadanos en de Coalición Canaria geen enkele andere steun kan verwachten van de overige partijen. De twee grootste zijn de PSOE en Unidos-Podemos en deze roepen al maanden dat ze tegen zullen stemmen. Er wordt door de PP gevraagd of de PSOE haar stemmen in blanco willen laten maar daar wil de socialistische leider Pedro Sanchez niet aan.

Document ter verbetering van Spanje

De PP en Ciudadanos hebben deze zondag een document ondertekend getiteld “150 compromisos para mejorar España” oftewel 150 overeenkomsten om Spanje te verbeteren. Hieraan zijn veel thema’s opgenomen waarom Ciudadanos vroeg om tot een overeenkomst te kunnen komen met de PP. De partij van Mariano Rajoy had in principe geen andere keus om mee te gaan met de meeste van deze “eisen” van Ciudadanos omdat de conservatieve partij de steun van de partij van Albert Rivera nodig heeft. Het is voor Ciudadanos de tweede keer dat ze een overeenkomst sluiten aangezien ze dat eerder ook al deden met de socialistische partij PSOE bij de eerste poging van Pedro Sanchez om een regering te vormen.

Meerderheid stemmen

Om tot een regering te komen moet de PP echter wel genoeg zetels hebben, iets wat ze ook met de steun van Ciudadanos en de Coalición Canaria (CC) niet heeft. Om een regering te vormen moet men 176 zetels hebben. De PP heeft na de verkiezingen van 26 juni 137 zetels, Ciudadanos 32 zetels en de Coalición Canaria 1 zetel wat samen goed is voor 170 zetels, niet genoeg dus om een regering te vormen bij een eventuele eerste stemronde in het parlement. Daarvoor zou de PP kleinere partijen met slechts enkele zetels nodig hebben maar die hebben allemaal al nee gezegd tegen Rajoy of moet de PSOE zich onthouden van stemmen, iets wat ze voorlopig niet willen doen.

Bij een mogelijke tweede stemronde zou een gewone meerderheid voldoen en dan is het wel mogelijk dat er een regering komt met de PP, Ciudadanos en de Coalición Canaria aan een kant van de tafel en de PSOE (85 zetels), Unidos-Podemos (71 zetels) en andere kleinere formaties aan de andere kant als oppositie. Tenzij de PSOE, Unidos-Podemos en diverse kleinere partijen samen meer dan 170 zetels zouden kunnen krijgen, dan is er van de PP-Ciudadanos-CC kant geen gewone meerderheid.

30 augustus

Dinsdag 30 augustus zal het dan eindelijk zover zijn en kunnen de politici in het parlement hun stem gaan uitbrengen voor een SI of een NO, net zoals enkele maanden geleden vóór de tweede verkiezingen van 26 juni dit jaar toen de PSOE probeerde een regering te vormen. PSOE en Unidos-Podemos gaan zeker weten NEE stemmen, iets waar niet over getwijfeld wordt.

Mocht het allemaal verkeerd uitpakken dan zou het kunnen dat er derde verkiezingen aankomen en dan is het goed mogelijk dat Spanje gedurende 12 maanden geen regering heeft gehad, iets waar overigens heel veel Spanjaarden absoluut niets van gemerkt hebben. Een mogelijke derde verkiezingen zouden dan moeten plaatsvinden op 25 december van dit jaar, kerstmis dus – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Spanje moet nog veel ‘narcisten’ kwijt voor ze democratische verantwoordelijkheid snappen en kunnen dragen.
    De nodige andere landen ook trouwens!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken