Piloten Ryanair Spanje gaan ook staken in september

Piloten Ryanair Spanje gaan ook staken in september
Beeld: Ryanair.com

MADRID – Het lijkt erop dat de piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair ook in september gaan staken in Spanje. Het Spaanse cabinepersoneel van Ryanair heeft eerder al 10 stakingsdagen in september aangekondigd en daar komen nu 5 stakingsdagen van de piloten bij. De werkonderbrekingen hebben allemaal te maken met de sluiting van diverse basissen op de Canarische Eilanden en aan de Costa Brava en het massaontslag als gevolg daarvan van 512 personeelsleden in Spanje.

De pilotenvakbond ‘Sindical del Sindicato Español de Pilotos de Líneas Aéreas (Sepla)’ van Ryanair heeft de piloten opgeroepen op 5 dagen in september te staken. Dat moet gaan gebeuren op 19, 20, 22, 27 en 29 september. De reden voor de staking is dezelfde als bij het cabinepersoneel namelijk het sluiten van de basissen (bases) op de Canarische Eilanden Tenerife-Sur, Gran Canaria en Lanzarote en aan de Costa Brava in Gerona op 8 januari 2020.

Het cabinepersoneel heeft eerder al aangekondigd te gaan staken bij Ryanair, te weten op 10 dagen in september op 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 en 29 september. 

Dat houdt dus in dat er in Spanje bij Ryanair door het cabinepersoneel én de piloten op de volgende dagen gestaakt gaat worden: 1, 2, 6, 8, 13, 15, 19, 20, 22, 27 en 29 september. Dat zal gevolgen hebben voor de vluchten die vanuit Spanje vertrekken met personeel dat in Spanje  werkt maar dat zal geen invloed hebben op de meeste andere vluchten die vanuit en naar Spanje vliegen vanuit andere landen.

Minimum dienstverlening

Het ministerie van Ontwikkeling heeft een minimumdienstverlening vastgesteld voor de 10 stakingsdagen van het Ryanair cabinepersoneel. De vakbond is zeer ontevreden met deze minimale service die men moet bieden tijdens de stakingen want volgens hen zullen de werkonderbrekingen minder effect hebben daardoor en kiest het ministerie opnieuw voor Ryanair en niet voor de 512 werknemers die ontslagen worden.

Het Ministerio de Fomento heeft vastgesteld dat alle niet vasteland (no peninsulares) routes (die tussen de eilanden) 100% doorgang moeten vinden; 60% bij alle vluchten tussen het Spaanse vasteland en de Spaanse eilanden en internationale routes die 5 uur of langer zijn; 35% in het geval van vluchten op het vasteland van minder dan 5 uur.

Ontslagen

Ryanair heeft in Spanje een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel een ERE aangevraagd voor 512 cabine-personeelsleden en piloten vanwege de sluiting van diverse basissen. Het doel is het verkrijgen van toestemming van de bevoegde arbeidsautoriteiten om arbeidsrelaties te beëindigen binnen een kader waarin bepaalde rechten van werknemers zijn gewaarborgd.  

Deze ERE gaat op 8 januari 2020 in voor piloten en cabinepersoneel op Gran Canaria (110 personen), Tenerife-Sur (156), Gerona (164) en Lanzarote (82). Vanwege bedrijfseconomische redenen gaat Ryanair de basissen daar sluiten en zullen er geen vliegtuigen meer gestald worden.

Voor de critici: Het woord BASIS heeft twee correcte meervoudsvormen: bases en basissen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

9
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Llorettenaar

Evtl toch concurrentie van andere goedkope vliegers met nog handbagage. Enkel in de UK dan.

Heijnen

Kan het zijn dat ryanair vlucht 8 sept vanuit ibiza naar eindhoven geannuleerd wordt of is het alleen vanuit vaste land?

Eric

Vriendelijk verzoek aan allen en ook aan de redactie (om hierop toe te zien): dit is niet de plaats om allerlei privé-vragen over uw boeking te deponeren.

Doe zèlf eens wat moeite en neem contact op met Ryanair. U was ook zo (on)handig om daar zelf te boeken !

Patrick

Gaat U misschien van de veronderstelling uit dat de redactie niet volwassen genoeg is om te weten wat ze moeten doen en laten?

Llorettenaar

Beste, jij hebt dus gebeld naar Ryanair ipv te wachten op een sms of mail?
Heeft men je omgeboekt of op die manier?
Dank voor de evtl antwoorden.

Anoniem

Onze terugvlucht van Spanje (Malaga) naar Brussel vertrekt op 27/09. Wordt deze dan geannuleerd of vliegen ze met Belgisch personeel?

beppie

Zo logisch omdat hier te vragen, is het niet logischer omdat met Ryanair te overleggen????

Son

Anoniem
Bij annulatie krijgt u tijdig bericht van Ryanair met aantal keuzes
Vlucht eerder of later ( zonder enige bijbetaling )
Of geld terug
En hier houden ze zich aan
Zelf meegemaakt

Susana

Dank je wel, Son. Vraag en antwoord, zo makkelijk kan het zijn.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.