Piloten Ryanair Spanje gaan ook staken in september

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Piloten Ryanair Spanje gaan ook staken in september
Beeld: Ryanair.com

MADRID – Het lijkt erop dat de piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair ook in september gaan staken in Spanje. Het Spaanse cabinepersoneel van Ryanair heeft eerder al 10 stakingsdagen in september aangekondigd en daar komen nu 5 stakingsdagen van de piloten bij. De werkonderbrekingen hebben allemaal te maken met de sluiting van diverse basissen op de Canarische Eilanden en aan de Costa Brava en het massaontslag als gevolg daarvan van 512 personeelsleden in Spanje.

De pilotenvakbond ‘Sindical del Sindicato Español de Pilotos de Líneas Aéreas (Sepla)’ van Ryanair heeft de piloten opgeroepen op 5 dagen in september te staken. Dat moet gaan gebeuren op 19, 20, 22, 27 en 29 september. De reden voor de staking is dezelfde als bij het cabinepersoneel namelijk het sluiten van de basissen (bases) op de Canarische Eilanden Tenerife-Sur, Gran Canaria en Lanzarote en aan de Costa Brava in Gerona op 8 januari 2020.

Het cabinepersoneel heeft eerder al aangekondigd te gaan staken bij Ryanair, te weten op 10 dagen in september op 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 en 29 september. 

Dat houdt dus in dat er in Spanje bij Ryanair door het cabinepersoneel én de piloten op de volgende dagen gestaakt gaat worden: 1, 2, 6, 8, 13, 15, 19, 20, 22, 27 en 29 september. Dat zal gevolgen hebben voor de vluchten die vanuit Spanje vertrekken met personeel dat in Spanje  werkt maar dat zal geen invloed hebben op de meeste andere vluchten die vanuit en naar Spanje vliegen vanuit andere landen.

Minimum dienstverlening

Het ministerie van Ontwikkeling heeft een minimumdienstverlening vastgesteld voor de 10 stakingsdagen van het Ryanair cabinepersoneel. De vakbond is zeer ontevreden met deze minimale service die men moet bieden tijdens de stakingen want volgens hen zullen de werkonderbrekingen minder effect hebben daardoor en kiest het ministerie opnieuw voor Ryanair en niet voor de 512 werknemers die ontslagen worden.

Het Ministerio de Fomento heeft vastgesteld dat alle niet vasteland (no peninsulares) routes (die tussen de eilanden) 100% doorgang moeten vinden; 60% bij alle vluchten tussen het Spaanse vasteland en de Spaanse eilanden en internationale routes die 5 uur of langer zijn; 35% in het geval van vluchten op het vasteland van minder dan 5 uur.

Ontslagen

Ryanair heeft in Spanje een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel een ERE aangevraagd voor 512 cabine-personeelsleden en piloten vanwege de sluiting van diverse basissen. Het doel is het verkrijgen van toestemming van de bevoegde arbeidsautoriteiten om arbeidsrelaties te beëindigen binnen een kader waarin bepaalde rechten van werknemers zijn gewaarborgd.  

Deze ERE gaat op 8 januari 2020 in voor piloten en cabinepersoneel op Gran Canaria (110 personen), Tenerife-Sur (156), Gerona (164) en Lanzarote (82). Vanwege bedrijfseconomische redenen gaat Ryanair de basissen daar sluiten en zullen er geen vliegtuigen meer gestald worden.

Voor de critici: Het woord BASIS heeft twee correcte meervoudsvormen: bases en basissen

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.