skip to Main Content
Piloten Ryanair Spanje gaan ook staken in september
Ryanair.com

Piloten Ryanair Spanje gaan ook staken in september

MADRID – Het lijkt erop dat de piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair ook in september gaan staken in Spanje. Het Spaanse cabinepersoneel van Ryanair heeft eerder al 10 stakingsdagen in september aangekondigd en daar komen nu 5 stakingsdagen van de piloten bij. De werkonderbrekingen hebben allemaal te maken met de sluiting van diverse basissen op de Canarische Eilanden en aan de Costa Brava en het massaontslag als gevolg daarvan van 512 personeelsleden in Spanje.

De pilotenvakbond ‘Sindical del Sindicato Español de Pilotos de Líneas Aéreas (Sepla)’ van Ryanair heeft de piloten opgeroepen op 5 dagen in september te staken. Dat moet gaan gebeuren op 19, 20, 22, 27 en 29 september. De reden voor de staking is dezelfde als bij het cabinepersoneel namelijk het sluiten van de basissen (bases) op de Canarische Eilanden Tenerife-Sur, Gran Canaria en Lanzarote en aan de Costa Brava in Gerona op 8 januari 2020.

Het cabinepersoneel heeft eerder al aangekondigd te gaan staken bij Ryanair, te weten op 10 dagen in september op 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 en 29 september. 

Dat houdt dus in dat er in Spanje bij Ryanair door het cabinepersoneel én de piloten op de volgende dagen gestaakt gaat worden: 1, 2, 6, 8, 13, 15, 19, 20, 22, 27 en 29 september. Dat zal gevolgen hebben voor de vluchten die vanuit Spanje vertrekken met personeel dat in Spanje  werkt maar dat zal geen invloed hebben op de meeste andere vluchten die vanuit en naar Spanje vliegen vanuit andere landen.

Minimum dienstverlening

Het ministerie van Ontwikkeling heeft een minimumdienstverlening vastgesteld voor de 10 stakingsdagen van het Ryanair cabinepersoneel. De vakbond is zeer ontevreden met deze minimale service die men moet bieden tijdens de stakingen want volgens hen zullen de werkonderbrekingen minder effect hebben daardoor en kiest het ministerie opnieuw voor Ryanair en niet voor de 512 werknemers die ontslagen worden.

Het Ministerio de Fomento heeft vastgesteld dat alle niet vasteland (no peninsulares) routes (die tussen de eilanden) 100% doorgang moeten vinden; 60% bij alle vluchten tussen het Spaanse vasteland en de Spaanse eilanden en internationale routes die 5 uur of langer zijn; 35% in het geval van vluchten op het vasteland van minder dan 5 uur.

Ontslagen

Ryanair heeft in Spanje een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel een ERE aangevraagd voor 512 cabine-personeelsleden en piloten vanwege de sluiting van diverse basissen. Het doel is het verkrijgen van toestemming van de bevoegde arbeidsautoriteiten om arbeidsrelaties te beëindigen binnen een kader waarin bepaalde rechten van werknemers zijn gewaarborgd.  

Deze ERE gaat op 8 januari 2020 in voor piloten en cabinepersoneel op Gran Canaria (110 personen), Tenerife-Sur (156), Gerona (164) en Lanzarote (82). Vanwege bedrijfseconomische redenen gaat Ryanair de basissen daar sluiten en zullen er geen vliegtuigen meer gestald worden.

Voor de critici: Het woord BASIS heeft twee correcte meervoudsvormen: bases en basissen

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Kan het zijn dat ryanair vlucht 8 sept vanuit ibiza naar eindhoven geannuleerd wordt of is het alleen vanuit vaste land?

 1. Vriendelijk verzoek aan allen en ook aan de redactie (om hierop toe te zien): dit is niet de plaats om allerlei privé-vragen over uw boeking te deponeren.

  Doe zèlf eens wat moeite en neem contact op met Ryanair. U was ook zo (on)handig om daar zelf te boeken !

  1. Gaat U misschien van de veronderstelling uit dat de redactie niet volwassen genoeg is om te weten wat ze moeten doen en laten?

  2. Beste, jij hebt dus gebeld naar Ryanair ipv te wachten op een sms of mail?
   Heeft men je omgeboekt of op die manier?
   Dank voor de evtl antwoorden.

 2. Onze terugvlucht van Spanje (Malaga) naar Brussel vertrekt op 27/09. Wordt deze dan geannuleerd of vliegen ze met Belgisch personeel?

  1. Anoniem
   Bij annulatie krijgt u tijdig bericht van Ryanair met aantal keuzes
   Vlucht eerder of later ( zonder enige bijbetaling )
   Of geld terug
   En hier houden ze zich aan
   Zelf meegemaakt

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken