Spanje begint met klinische tests corona-vaccin

Spanje begint met klinische tests corona-vaccin
Beeld: Freepik

Spanje begint met klinische tests corona-vaccin

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Samen met België en Duitsland begint Spanje met het testen van een corona-vaccin op mensen. Daarvoor worden 190 gezonde kandidaten gezocht tussen de 18 en 55 jaar en vanaf 65 jaar oud. De vrijwilligers moeten corona-vrij zijn en in de buurt wonen van de ziekenhuizen La Paz en La Princesa in Madrid en Marques de Valdecilla in Santander. 

Het Spaanse Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS) heeft toestemming gegeven om het corona-vaccin klinisch op mensen te testen, zo heeft de Minister van Volksgezondheid Salvador Illa vrijdag laten weten. Het vaccin is ontwikkeld door de van oorsprong Belgische farmaceutische organisatie Janssen Research and Development dat sinds 1961 onderdeel is van het Amerikaanse Johnson & Johnson. 

De klinische testfase vormt onderdeel van een tweede fase dat samen met Spanje ook in België en Duitsland wordt uitgevoerd met in totaal 590 vrijwilligers waarvan dus 190 in Spanje. Met deze proeven moet men over enkele maanden weten wat eventuele bijwerkingen zijn en hoeveel van het vaccin toegediend kan en moet worden om beschermd te zijn tegen COVID-19.

Deze klinische tests vormen onderdeel van de tweede testfase nadat de eerste fase succesvol werd afgerond onder 1.045 vrijwilligers in België en de Verenigde Staten. Volgens het Spaanse geneesmiddelenbureau heeft testfase één laten zien dat het vaccin veilig is en dat er geen bijwerkingen waren bij mens en dier.

De klinische fase in Spanje moet in de tweede week van september beginnen waarvan de uitslagen pas over 6 tot 7 maanden bekend zullen zijn. In een optimistisch scenario kan dan tegen het einde van 2021 het vaccin op de markt gebracht worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.