skip to Main Content
Het nieuwe product dat bij Mercadona en de Carrefour een succes is: kokosolie

Het nieuwe product dat bij Mercadona en de Carrefour een succes is: kokosolie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spaanse supermarkten zijn continue op zoek naar nieuwe producten waarbij men soms scoort en soms niet. In het geval van het nieuwste product wat bij o.a. de Mercadona, Carrefour en El Corte Ingles te vinden is blijkt kokosolie veel verkocht te worden. De meningen over deze olie zijn verdeeld en men is het er nog niet over eens of het een superfood is of superslecht. Hoe dan ook, aceite de coco is nu ook in Spanje bij de normale supermarkten te koop.

Kokosolie is niet iets nieuws maar het is wel nieuw dat de aceite de coco zelfs bij de meest geliefde supermarkt van Spanje te vinden is, de Mercadona. Kokosolie werd lange tijd in andere landen gezien als een geweldig product maar onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben aangetoond dat kokosvet ongezond is. Kokosolie bevat veel verzadigde vetten en dat dient men met mate te eten.

De veronderstelde risico’s aangaande hart- en vaatziekten die dit met zich meebrengen hebben ertoe geleid dat onder andere de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), de FDA (Food and Drug Administration) en het Nederlands Voedingscentrum de consumptie van kokosolie afraden. De afgelopen decennia is er echter twijfel gerezen over of verzadigd vet leidt tot een verhoogd cholesterol en of dit überhaupt een gevaar oplevert voor de gezondheid.

Kokosolie kan gebruikt worden om mee te bakken, op je brood te eten als smeersel of andere manieren. Sommigen smeren het zelfs in het haar of op de huid. Kokosolie is een mode artikel en daarom is het een succes. Supermarkten als Mercadona, Carrefour en El Corte Ingles willen graag meedoen met de “boom” van de aceite de coco.

Mercadona is sinds enkele maanden begonnen met de verkoop van kokosolie met potten van 450 ml van het merk Nat Sanno die 4,50 euro kosten. De Carrefour heeft potten van 430 ml voor 9,30 euro en de El Corte Inglés verkoopt 400 grams potten van het merk Naturgreen voor 9,90 euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Ja precies, ben helemaal met je eens Inge. Het is gewoon onzin. Curaçao, Aruba heeft tig palm bomen dus kokos is, in welk variant dan ook, gewoon normaal voor ons. Ik ben pas gestopt met kokosolie consumeren en gebruik alleen om mijn make up te verwijderen ja echt je foundation smelt weg als hete boter. Wat ik ook heerlijk vind is mijn ellebogen en voeten insmeren dan word het lekker zacht.
  Ik wil wel een keer gebruiken voor mijn tanden. Daarnaast ben niet dik weeg 65 kg en ben 1.71 Weet je waar je dik van word macdonalds, kfc, chips, cola etc
  Logisch hè dat het ongezond is als je voor een pot kokosolie van 450 ml €4,50 moet betalen. Die is vast en zeker bewerkt, geraffineerd, gebleekt en ontgeurd.
  Bron; http://moniquevandervloed.nl/kokosolie/
  “Net als bij veel andere “hypes” is er ook een wildgroei ontstaan op kokosolie en komen diverse fabrikanten op de markt met goedkope varianten. Deze soorten zijn echter altijd bewerkt. Ook bij kokosolie geldt: hoe duurder, hoe puurder. Potten kokosolie die onder de 10 euro moeten opbrengen, zijn vrijwel altijd bewerkt. RBD staat in het Engels voor refined (geraffineerd) bleeched (gebleekt) en deodorized (ontgeurd)”… “Om alles een beetje duidelijker en overzichtelijker te maken, heb ik kokosoliën verdeeld onder drie categorieën. De beste keuze noem ik de ” rolls royce” onder kokosoliën. Een merk die daar met pot en deksel bovenuit steekt is Aman Prana. Het is een zeer hoog kwalitatief merk, die een garantie geeft op zuivere biologische kokosnoten en een meest mogelijke natuurlijke vervaardiging. Zij staan ook voor wat zij verkopen. Zo steunen ze bijvoorbeeld de Franse organisatie Ecoert. Ecoert is een organisatie die de bio en fair trade certificeert. Ook werken ze nauw samen met ” Peter Paul” een kokosnoot onderneming met rond de 2000 mensen en 300 kleinschalige boeren uit de provincie Lezon leveren de biologische kokosnoten. In 2009 starrte AP ( Aman Prana) een fair trade project waarbij 3% van alle aankopen gaan naar een samenwerkingsfonds”.

 2. Zo is het : verzadigde vetten , is gebleken hebben geen invloed op het slechte cholesterol . Cocosolie , de zuivere dus schijnt echt heel goed te zijn . Weet dat transvetten ( chips, cake , cafetaria) zo slecht zijn . Omega 6 , krijgen we in het westen ruim te veel van .

 3. Beste redactie,

  Ik zie in uw artikel een deel van een alinea uit wikipedia over kokosolie aangaande de gezondheidseffecten m.b.t. verzadigde vetzuren uit kokosolie.

  De komplete alinea luidt:
  Kokosolie bevat van alle vetten en oliën de meeste verzadigde vetzuren en is daardoor de meest stabiele soort. Deze vetzuren hebben een middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Laurinezuur doet van alle verzadigde vetten het cholesterolgehalte het meest stijgen. De veronderstelde risico’s aangaande hart- en vaatziekten die dit met zich meebrengen hebben ertoe geleid dat onder andere de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), de FDA (Food and Drug Administration) en het Nederlands Voedingscentrum de consumptie van kokosolie afraden. De afgelopen decennia is er echter twijfel gerezen over of verzadigd vet leidt tot een verhoogd cholesterol en of dit überhaupt een gevaar oplevert voor de gezondheid. Waarschijnlijker is, dat er veel meer factoren een rol spelen in dit proces en dat de bewering “verzadigd vet is slecht” een onterechte oversimplificatie is.

  Het weglaten van de eerste regel geeft een nogal mild en vertekend beeld over de effecten van kokosolie consumptie!
  Het zeer sterk verhogende effect op cholesterol gehalte (met de daaraan gerelateerde risicos voor hart en vaat zieketen) van de vetzuren van cocosolie is onomstreden .
  Dat hier ook andere factoren meespelen (roken, alcoholgebruik, etc,etc,) is ook algemeen aanvaard , maar de rol van verzadigde vetzuren is zeker niet weg te cijferen.

  Kokosolie of vet (want vast op kamertemperatuur) bevat meer dan 90 % verzadigde vetzuren en heeft daarmee verreweg het hoogste percentage daarvan van alle voedingsvetten! Zelfs melk/boter vet heeft maar rond 50 % verzadigde vetten.

 4. 100% pure kokosolie is super gezond !!, ik koop alleen de Biologische en dan de extra vierge in Eco stores ! Volgens Amerikaanse wetenschappers staat kokosolie op nr. 1 van gezondste vetten en Olijfolie extra vierge op nr. 2
  Ik gebruik het al 3 jaar en ben nog steeds slank ! Ik poets zelfs mijn tanden met kokosolie en ze zijn super schoon, glad en witter geworden sinds het gebruik ! het werkt ook anti bacterieel, dus je krijgt ook gezonder tandvlees ! en geen last meer van ontstekingen !
  Doe zelf onderzoek en geloof niet wat er in de reguliere bladen/kranten staat , die nemen het op voor de andere olie fabrikanten (vaak tegen betaling 😉 ) anders verkopen die niks meer 😉
  Enfin iedereen moet het voor zich zelf uitmaken wat hij wel of niet eet, uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor wat je in je mond stopt 😉

  1. De term “extra vierge” gebruiken voor kokosvet slaat op niets en is commerciële prietpraat om een illusie van kwaliteit te wekken. Voor olijfolie daarentegen is de term zeer duidelijk gereglementeerd.

  2. Dag Inge, naar aanleiding van je statement: ‘Amerikaanse wetenschappers staat kokosolie op nr. 1 van gezondste vetten en Olijfolie extra vierge op nr. 2’ – heb je toevallig een verwijzing of link naar hun studie? Dank je, Annemieke

 5. Ja, ook ik weet niet beter dan dat je zeer terughoudend met cocosolie moet zijn, mede omdat je er baggervet van wordt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken