skip to Main Content

Kort nieuws uit Catalonië rondom de situatie van het referendum (3)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Met nog maar twee dagen te gaan voordat in Catalonië het door het Grondwettelijk Hof illegaal referendum of iets wat daarop lijkt zal gaan plaatsvinden, lopen de spanningen op in de autonome deelstaat. Met name in de hoofdstad Barcelona en de provinciale hoofdsteden zoals Girona, Tarragona en Lleida is de spanning te snijden waarbij niemand echt zeker weet wat er zal gaan gebeuren. Terwijl de regionale Catalaanse autoriteiten gewoon doorgaan met de voorbereidingen doet de centrale regering er alles aan om het referendum te voorkomen.

Of je het er nu mee eens bent of niet, iets zal er gaan gebeuren op zondag 1 oktober. Er zullen duizenden tot miljoenen mensen de straten opgaan waarbij opnieuw in Barcelona en de grotere steden manifestaties gepland staan en veel voorstanders van het referendum willen gaan stemmen waarbij het voor hen niets uitmaakt of dat illegaal of legaal is, stemmen is immers democratie. De wijze waarop dat allemaal gaat gebeuren is twijfelachtig en voldoet in principe niet aan de eisen van een referendum, eisen die ook door het Catalaanse parlement zijn ingesteld en waar men niet aan voldoet volgens de Spaanse pers.

Omdat het referendum 1-O de geschiedenisboeken van Catalonië en Spanje in zal gaan en omdat de mogelijke consequenties van een eventuele afscheiding van Spanje ook gevolgen zullen hebben voor de vele buitenlanders die in Catalonië wonen en werken en/of daar veel op vakantie komen, besteden we al weken aandacht aan het “proces” in Catalonië. Hieronder staan de laatste nieuwsberichten over de situatie in Catalonië.

Dit artikel zal regelmatig aangevuld worden. Laatste update: vrijdag 29/09 om 17.45 uur
Reageren op dit artikel kan alleen op Facebook, Twitter en Google+.

Catalaanse regering geeft meer informatie over het referendum en presenteert de stembussen

Slechts anderhalf dag voordat het referendum op zondag 1 oktober zal plaatsvinden heeft de Catalaanse regering (Govern) meer details bekendgemaakt en heeft men tijdens een 10 euro kostende persconferentie de stembussen gepresenteerd. De regionale regering heeft 5,3 miljoen Catalanen of in Catalonië wonende Spanjaarden opgeroepen om te gaan stemmen in een van de 2.315 stembureaus die door heel Catalonië te vinden zijn. Er kan gestemd gaan worden tussen 9.00 uur zondagmorgen en 20.00 uur zondagavond. Van de 2.315 stembureaus liggen er 824 in Barcelona stad en 287 in de randgemeenten van Barcelona, 384 in de provincie Girona, 218 in de provincie Tarragona, 203 in de provincie Lleida, 99 in de Terres de l’ebre streek en nog eens 93 in de Pyreneeën en Vall de l’Ardan.

Tijdens de persconferentie heeft men ook de stembussen gepresenteerd waarvan de Catalaanse regering aangeeft dat ze er 6.300 in bezit hebben. De stembussen lijken in de verste verte niet op de officiële stembussen, hebben een zwarte deksel en zijn niet 100% transparant. Op de sociale media wordt er natuurlijk alweer om gelachen want het lijkt erop alsof deze stembussen gekocht zijn bij de lokale Chinese winkel waarna men in de deksel een gleuf heeft gemaakt en een logo van de Generalitat erop heeft geplakt, aldus Sociale media gebruikers op o.a. Twitter. Volgens de krant el Confidencial zijn deze “tuppers” gemaakt in China en werden soortgelijke stembussen ook gebruikt bij de verkiezingen in Oeganda. Deze 9 euro kostende “tuppers” zijn te koop bij onder andere Ballot Expert en Alibaba waarbij de eerste aangeeft de capaciteiten heeft om 6.000 plastic stembussen binnen 24 uur te leveren.

Het is nog niet duidelijk waar de stembussen op dit moment staan opgeslagen maar ongetwijfeld is de Guardia Civil op zoek naar de lokatie of meerdere lokaties. Ook is het nog niet helemaal duidelijk of er wel genoeg stembiljetten zijn aanstaande zondag. Weliswaar worden er blijkbaar elke dag nog stembiljetten gedrukt maar men heeft er meerdere miljoenen nodig. Tot nu toe werden er meer dan 11 miljoen stembiljetten door de politie in beslag genomen. Men heeft in Catalonië al eens aangegeven dat de deelnemers zelf thuis hun stembiljet kunnen uitprinten, iets wat absoluut tegen de regels en waarbij er totaal geen controle kan plaatsvinden is aldus de experts.

Enquête van televisiekanaal La Sexta laat zien dat 54,5% tegen onafhankelijkheid is

Nu is het de vraag of we deze uitslag moeten geloven want het televisiekanaal la Sexta staat erom bekend tegen afscheiding van Catalonië te zijn maar een nieuwe enquête onder 2.400 Catalanen heeft aangetoond dat 54,5% tegen onafhankelijkheid is. Deze enquête werd gedaan door het bureau Invymark in opdracht van la Sexta. Volgens dezelfde enquête is slechts 39,2% voor onafhankelijkheid van Catalonië waardoor het NO duidelijk zal gaan winnen aanstaande zondag. 6,3% van de ondervraagden weet nog niet wat ze gaan stemmen maar al zouden deze personen voor afscheiding kiezen dan nog wint volgens La Sexta het NEE.

Zoals te verwachten is zal bijna iedereen die van de CUP partij is op JA stemmen met 97,9%. Ook de ERC partij heeft 93,4% aan JA stemmers gevolgd door 84,3% van de PDeCAT stemmers en 38,2% van de Catalunya Sí que es Pot stemmers, een 7,2% van de stemmers van PSC en 9% bij zowel de PP alsook Ciudadanos.

Op de vraag echter of men wil stemmen in een referendum om zo een mening te kunnen geven wint duidelijk het JA van het NEE. 52,2% van de ondervraagden geeft aan dat er een referendum moet zijn terwijl een 43,5% aangeeft dat dit niet moet gebeuren en 4,3% geen mening heeft, het niet weet of niets heeft geantwoord. 60% van de ondervraagden heeft aangegeven dat het hele proces van afscheiding de Catalaanse maatschappij heeft onderverdeeld terwijl 37,5% zegt dat dit probleem er altijd al geweest is.

Pyjamafeestjes in scholen om te voorkomen dat de politie deze kan bezetten

Diverse scholen in Catalonië, lokalen waar aanstaande zondag gestemd mag worden, hebben voor de nacht van zaterdag op zondag zogenaamde pyjamafeesten georganiseerd waarbij ouders met kinderen zullen overnachten in de klaslokalen om zo te voorkomen dat op zondag de politie deze schoolgebouwen kan afsluiten om te voorkomen dat er gestemd kan worden. Er worden dus kinderen tot 12 jaar oud ingezet om te voorkomen dat de politie actie kan ondernemen, iets wat door veel kranten in Spanje als opnaanvaardbaar wordt beschouwt. Via Twitter en WhatsApp worden uitnodigingen verzonden aan de ouders en de leerlingen, iets waar veel ouders laaiend over zijn terwijl anderen het weer een geweldige manier vinden om passief te demonstreren en mee te werken in het proces van afscheiding.

Catalaanse politiechef geeft opdracht te surveilleren bij schoolgebouwen

De politiechef van de Mossos d’Esquadra heeft zijn agenten de opdracht gegeven vanaf vrijdag 14 uur tot en met zondag 6 uur bij diverse scholen te gaan surveilleren en te voorkomen dat deze bezet worden waarbij de agenten iedereen moeten identificeren. Buiten het opschrijven van namen en identiteitsnummers moeten de agenten ook materiaal in beslag nemen wat met het illegale referendum te maken heeft. Mochten er protesten zijn zodat de politieagenten niet kunnen optreden dan mogen de agenten in eerste instantie geen geweld gebruiken. Eventuele conflicten dienen passief opgelost te worden zonder dat daarbij problemen ontstaan. De politiechef Trapero geeft hiermee gehoor aan de oproep van het Spaanse commandocentrum die de controle heeft over alle aanwezige politiemachten in Catalonië.

Winkels in Barcelona sluiten de deuren op zondag 1 oktober vanwege het referendum

Normaal gesproken zijn de winkels in Barcelona op zondag gesloten maar aanstaande zondag 1 oktober is een van die dagen dat men vrijwillig de deuren mag openen tijdens een koopzondag. De dag van het referendum besluiten veel winkeliers en grote warenhuizen echter de winkels niet te openen om problemen te voorkomen. Warenhuizen als el Corte Inglés en Fnac zullen hun deuren gesloten houden en ook de grote kledingzaken zoals Zara, H&m, Desigual en Mango gaan net zoals veel kleine winkeliers niet open. Ook restaurants en bars hebben al aangegeven hun terrassen eventueel weg te halen en hun lokalen gesloten te houden maar dat hangt af van de sfeer in de stad.

Burgemeester Barcelona stemt niet voor en niet tegen onafhankelijkheid en laat stembiljet blank

Algemeen is bekend dat de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, geen voorstander is van een onafhankelijk Catalonië. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet voor een referendum is mits dat dit volgens de wet plaatsvindt, iets wat nu niet gebeurd. Dat was ook de reden dat zij in eerste instantie het stemmen niet toeliet in de stad van 1,6 miljoen inwoners. Uiteindelijk werd besloten dit toch toe te laten maar dan niet in gebouwen die van de gemeente zijn waardoor de gemeentewerkers niet in het illegale circuit terecht zouden komen. Ada Colau gaat zelf echter wel stemmen maar heeft aangegeven haar stembiljet blank te laten omdat ze niet voor en niet tegen een Catalaanse Republiek en onafhankelijkheid is. Daarnaast hoopt Colau dat de centrale Spaanse regering en de Catalaanse regering rond de tafel gaan zitten en dat er vanaf 2 oktober een dialoog komt om een oplossing voor de situatie te zoeken. Daarbij heeft ze ook al gevraagd of de Europese Unie kan helpen mocht het dialoog niet lukken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken